< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Sikeres a magyar–amerikai gazdasági együttműködés

| Mobile | RSS

Sikeres a magyar–amerikai gazdasági együttműködés

2015. január 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek
Fotó: Kovács Márton/KKM

A miniszter elmondta: az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen tavaly az EU-ban holtversenyben a második legnagyobb gazdasági növekedést értük el, és a munkanélküliség is jelentősen csökkent, az ország 22 éves foglalkoztatási rekordot ért el: 4,2 millió ember dolgozik és fizet adót, miközben 2010-ben még csak 1,8 millió adófizető volt. A magyar modell működik, a kormány pedig „átadott a múltnak egy korábbi gazdasági dogmát” és bebizonyította, hogy egy időben lehetséges gazdasági növekedés és munkahelyteremtés, illetve államadósság csökkentés és fegyelmezett költségvetési politika – mondta.

Szijjártó Péter az Alcoa-beruházásról elmondta: a fejlesztéshez a magyar kormány egymilliárd forintnyi támogatást adott. Hozzátette: a fejlesztés révén az Alcoa saját munkavállalói létszáma meghaladja a kétezret. Elismerésssel szólt arról, hogy az amerikai vállalat a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás óta 75-ről 78 százalékra növelte a magyar beszállítói részarányt. Szerinte az Alcoa hosszú távú elköteleződését jelzi az is, hogy az átadott Dura-Bright keréküzemben 2020-ra 214 ezer darabbal kívánják növelni éves keréktárcsa gyártásukat.

Colleen Bell az Egyesület Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az üzemcsarnok létesítése is alátámasztja az erős kereskedelmi kapcsolatok meglétét az Egyesült Államok és Magyarország között. Hozzátette: az amerikai vállalatok évi 400 millió forintos adót fizetnek itt. Megjegyezte, hogy az Alcoa önmagában több mint 5000 munkavállalónak ad munkát a beszállítókkal együtt. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a cég 125 éve létezik. Magyarország 1000 éves történelméből az a 125 év nem túl hosszú, de az Egyesült Államok számára a 125 év fennállásának felét jelenti – fűzte hozzá.

Fotó: Kovács Márton/KKM

Colleen Bell rámutatott, hogy a termelés és a minőségi termékek előállítása önmagában nem elég, mert a vállalatoknak kötelessége a környezetvédelemre és a biztonságos munkahelyekre odafigyelni, valamint felelősséggel tartoznak a közösség iránt, amelyben működnek. Szerinte az Alcoa ilyen tekintetben is kiváló cég, hiszen magyarországi szerepvállalása óta több mint 90 millió dollárt biztosított mintegy 400 társadalmi szervezet számára jótékonysági céllal. A nagykövet hangsúlyozta: mind az amerikai befektetők, mind a magyar fél érdekelt a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben. Együtt kell dolgozniuk azért, amit külön-külön nem lennének képesek megvalósítani – mondta.

Colleen Bell közölte: amerikai nagykövetként a jövőben szorgalmasan dolgozik majd azért, hogy az amerikai és a magyar üzleti élet számára új lehetőségek teremjenek és együttműködésük tovább javuljon. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester köszönetét fejezte ki Colleen Bellnek, hogy első hivatalos vidéki útja Székesfehérvárra vezetett. Egy olyan városba, ahol kiváló szövetséget lehet találni a város, az ország és egy amerikai cég között – mondta.

Bejelentette, hogy a városban futó buszok kerekeit a jövőben fokozatosan lecserélik Alcoa termékekre a helyi közösségi közlekedést működtető céggel egyetértésben. Forgó Béla az Alcoa Magyarország nyugdíjba vonuló vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a tőkeerős Alcoa magyarországi szerepvállalásával és a magyar munkaerő hatékonyságával sikerre voltak ítélve.

Utódja, Katus István elmondta: az Alcoa-Köfém stabilan az 50 legnagyobb hazai vállalatok egyike, tavaly 200 milliárd forint árbevételt értek el, amelynek 90 százaléka exportbevétel volt. Török Attila üzletág igazgató közölte: alig több mint hat éve kezdték el a Dura-Bright termékek gyártását és főként az európai eladások felfutása miatt volt szükség a második üzemre. Hozzátette: a csarnok és a technológia is geotermikus energiát használ majd.

A cég sajtóanyaga szerint a beruházással megduplázódik a Dura-Bright EVO felületkezelésű keréktermékek gyártókapacitása, melyek tízszer ellenállóbbak a korróziónak. Az alumínium kerekek értékesítése a 2010-es 30 százalékról várhatóan 50 százalékra fog növekedni 2018-ra a teljes piacot tekintve. A beruházással 35 új munkahely jött létre.

(MTI)

forrás:kormányzat

Leave a Reply 762 megnézve, 2 alkalommal mai nap |