< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egyre több a rejtegetett fideszes ingatlan

| Mobile | RSS

Egyre több a rejtegetett fideszes ingatlan

2015. január 31. | hozzászólás | Közélet

Egyre több a rejtegetett fideszes ingatlan

Bár nagy szenzációkra nem lehet számítani, a hétvégén tisztábban láthatjuk egy-két képviselő, illetve kormánytag vagyoni helyzetét. Szombaton éjfélkor jár le ugyanis a vagyonnyilatkozatok leadásának határideje; addig kötelesek bevallani a 2014. december 31-én fennálló vagyoni állapotukat. Mivel a családtagok bevallása kötelező ugyan, de nem nyilvános, a tavaly különböző ingatlanbotrányokba keveredő fideszes politikusok – és persze mások is – továbbra is elrejthetik, amit nem szeretnének publikus

Január 31-én éjfélkor jár le a vagyonbevallások leadásának határideje; a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, illetve a különböző független állami szervek vezetői kötelesek feltárni a 2014. december 31-én fennálló vagyoni helyzetüket. A vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti. Ugyanakkor a közvetlen hozzátartozók – házas- és élettárs, gyermekek – vagyonbevallása nem nyilvános, bár az érintett körnek a hozzátartozók nyilatkozatait is be kell adniuk a holnapi határidőre. Pedig sok képviselő, állami vezető éppen ezekben a hozzátartozói vagyonnyilatkozatokban “rejti el” el a nem a nyilvánosságnak szánt ingatlanjait, értéktárgyait.
Infinety network
Kósa Lajos Fidesz-alelnök, volt debreceni polgármester például arra hivatkozva nem számolt be óbudai luxuslakásáról, hogy mindez egy évtizede felesége – nem nyilvános – bevallásában szerepel. De Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is a 10 éves fia és nem a saját nevére vásárolt egy 60-70 milliót érő svábhegyi lakást, illetve egy szőlőbirtokot Tokaj-hegyalján – egyik sem derült ki tavalyi vagyonnyilatkozataiból (2014-ben ugyancsak január végén, illetve – mivel új parlamenti-kormányzati ciklus indult – júniusban is kellett vagyonbevallást leadni). Rogán Antal is jobban jött volna ki lakás-ügyéből, ha valóban felesége nevére íratja Pasa parki ingatlanának felét – ahogyan ez bevallásában öt éven át szerepelt -, nem pedig utólag kénytelen saját vagyonnyilatkozatát többször is módosítani. De más esetekben – például Szijjártó Péter dunakeszi ingatlanánál – is arra hivatkoztak a vagyonbevallásra kötelezettek, hogy “családi segítséget” kaptak, ami viszont nehezen ellenőrizhető. Mindebből kiderül, hogy a hazai vagyonnyilatkozati rendszer nem képes ellátni azt a feladatot, amire szolgálna: az állami vezetők vagyoni ügyeinek nyilvánosságát.

Rogán Antal

Tavaly a parlamenti választási kampányban derült ki, hogy valami nem stimmel a Fidesz-frakcióvezető vagyonnyilatkozatában. Rogán ugyanis márciusban kétszer is kijavította 2013-as vagyonnyilatkozatát. Az előző öt évben 50 százalékos tulajdonrészt jelölt meg bevallásában egy 2009-ben vásárolt, a II. kerületi Pasa Lakóparkban lévő, 149 négyzetméteres luxuslakásban, amelynek másik fele a bevallás szerint felesége, Rogán Gaál Cecília tulajdonában volt. A első javítás szerint viszont a teljes ingatlan Rogáné. A Fidesz-frakcióvezető akkor így indokolt: “az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százaléka a feleségem tulajdona. Az ingatlannyilvántartásban azonban 100 százalékban sajátként szerepel”. A második javításban Rogán feltüntetett egy, a lakáshoz épített télikertet is és a lépcsőház egy darabját, amelyekkel együtt az általa birtokolt ingatlan 185 négyzetméterre nőtt. A lakás értékét az ellenzék 80-100 millió forint körülire becsülte, és azt firtatta, honnan volt erre pénze Rogánnak, aki szinte egész életében csak politikusi fizetést kapott.

Az ügy kipattanása után a szintén a Pasa Parkban élő Varga Mihály is módosította vagyonnyilatkozatát; a gazdasági miniszter egy osztatlan közös tulajdonban lévő teremgarázs rá eső tulajdonrészét “felejtette el”. Kiderült az is, hogy Rogán Pasa parki szomszédja Puskás András, a Belváros tavaly nyáron lemondott fideszes alpolgármestere (Rogán 2006 őszétől 2014 októberéig volt a Belváros polgármestere). De még itt sem volt vége, hiszen rövidesen nyilvánosságra került: Puskás élettársa és Rogánné közösen birtokol egy harmadik lakást is az épületben (a 141 négyzetméteres lakás 52 százaléka Rogánnéé). Ekkora kavarodásban nem csoda, hogy Rogán nem tudta, kié is az ő 100 százalékban saját ingatlana.

Miután Puskás lemondott az alpolgármesterségről, nem őt, hanem a helyére került Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármestert indította a Fidesz a kerület vezetéséért. A polgármesterré választott Szentgyörgyvölgyi az Együtt-PM társelnökének feljelentése szerint töredékáron vásárolhatott meg az V. kerületi önkormányzattól egy 110 négyzetméteres önkormányzati lakást a Szerb utcában. Juhász Péter szerint az akár 60 millió forintot érő lakást a Rogán vezette önkormányzat alig 33,6 millióra értékelte, majd ezt az értéket egyoldalúan 25 millióra csökkentette, és ezen összeg háromnegyedéért adta el Szentgyörgyvölgyinek. Szentgyörgyvölgyi – talán a feljelentés hatására – úgy döntött, visszaadja Szerb utcai lakását; ám ez máig nem történt meg.

Giró-Szász András

Részben az V. kerülethez kötődik a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkárának vagyoni helyzete is. Giró-Szász András gazdagodása – szemben a többiekkel – éppen vagyonnyilatkozatából derült ki. Az államtitkár ugyanis csaknem egymilliárdos vagyonról számolt be. A tavaly őszi állapot szerint – akkor lett államtitkár, vagyis vagyonbevallásra kötelezett – Giró-Szásznak van egy 750 millió forintos követelése, továbbá 47 milliója befektetési jegyben és 93 milliója takarékbetétben. Ezzel áll szemben egy 50 milliós családi tartozás. Az államtitkár egy WIA 345 típusú yachtot is birtokol, bérel egy Range Rover terepjárót, tulajdonosa egy 200 négyzetméteres paloznaki üdülőnek, és felerészben egy 42 négyzetméteres XI. kerületi lakásnak. Továbbá egy cégben résztulajdonos, a Safe Port Projekt Kft. 20 százaléka az övé. A politológusból rövid idő alatt milliárdossá váló Giró-Szász nem véletlenül tartotta meg cégtulajdonát; a közelmúltban alapított Safe Port Projekt Kft. résztulajdonosa lett a Dorotya 8 Hotel Kft.-nek, amely a cég nevében szereplő címen 120 szobás szállodát épít az V. kerületben. Az ingatlant 2010-ben adta el nyomott áron a belvárosi önkormányzat, Rogán polgármestersége idején egy luxemburgi cégnek, amelyben Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetője volt érdekelt. A céget egyébként Serfőző Péter, Giró-Szász sógora irányítja.

Lázár János

Hogy milyen kicsi a világ, arról Lázár János és Serfőző Péter hosszan beszélhetne, hiszen a Miniszterelnökséget vezető miniszter épp Giró-Szász szállodaépítő sógorának korábbi, 117 négyzetméteres, svábhegyi ingatlanát vásárolta meg tavaly áprilisban – tízéves fiának a nevére. Ingatlanosok szerint a Mátyás király utcai négylakásos társasházban lévő lakás értéke 60-70 millió forint körül lehet, amit Lázár az ügyet feltáró RTL-nek nagyjából pontos becslésnek nevezett. Ám az ingatlant Lázár nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, ahogy a 20 millió forint értékűre becsült szőlőbirtokot sem, amit ugyancsak tavaly vásárolt a fiának. Lázár az RTL-nek tavaly decemberben azt mondta: hitelből és családi összefogással sikerült a vásárlás, de hozzátette: januárban új vagyonnyilatkozatot ad, és akkor minden világossá válik. További érdekesség, hogy Serfőző továbbra is birtokol egy lakást ugyanabban az épületben, vagyis Lázár fiának a szomszédja. A Lázár fiának nevére került ingatlannak 2010-ig volt Serfőző a tulajdonosa, később az Unicredit Bankhoz került, így Lázárék vélhetően a banktól vásároltak. Serfőző amúgy Lázárék lakását a saját résztulajdonában lévő cégétől vásárolta 2002-ben.

Szijjártó Péter

A tavaly ősszel külgazdasági és külügyminiszterré vált politikus is a családi segítségre hivatkozott, amikor az RTL Klub kiderítette, hogy 167 millió forint értékű, 400 négyzetméteres luxusingatlant vett feleségével közösen – az addigi 3 lakóingatlana mellé – Dunakeszin. A tavaly tavasszal vásárolt ház nem szerepelt Szijjártó 2014-es vagyonbevallásában, amit azzal magyarázott, hogy az ingatlan három nappal a bevallás leadási határideje után került a nevére. A vételárat – elmondása szerint – több forrásból fedezték: 80 millió forint volt a saját, 10 millió a felesége megtakarítása, 33 milliót Szijjártó, 10 milliót a felesége szülei adtak ajándékként. További 34 millió forintot pedig Szijjártó a szüleitől kapott kölcsönként. De a házvásárlás után még 11 millió forint megtakarítása maradt. Már nyilatkozata után egy nappal módosult azonban a luxusvilla vételárának forrása. A miniszter sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel, hogy a híradásokban a ház vételárának forrásai között “egy 12 millió forintos tétel hibásan szerepelt”, azaz Szijjártó házvásárlásra fordított megtakarítása csak 68 millió forint volt, és a miniszter valójában 45 millió forintot kapott kölcsönként, 34 milliót pedig ajándékként a szüleitől. Hogy most mekkora a vagyona, talán a hét végén kiderül.

Kósa Lajos

Tavaly ősszel Kósa Lajosról, illetve feleségéről is kiderült, egy nagy értékű fővárosi ingatlant birtokol, amely nem szerepel a képviselő vagyonnyilatkozatában. A 155 négyzetméteres, 4 és fél szobás óbudai lakóparki ingatlanról ugyancsak az RTL Klub adott hírt, annak jártak ugyanis utána, kié lehet az ingatlan, ahol gyakran látni Debrecen polgármesterét. Porkoláb Gyöngyi, vagyis a Fidesz ügyvezető alelnökének felesége – Kósa állítása szerint – a szerződés megkötése óta minden évben szerepelteti vagyonnyilatkozatában az ingatlant. A tulajdoni lap szerint közvetlenül az építtetőtől került a lakás Porkoláb Gyöngyi nevére. Kósa az RTL-nek azt nyilatkozta, a házhoz cserével jutottak még 2002 decemberében – debreceni, nagyerdei családi házukat cserélték el az óbudai lakásra. Azt is mondta, hogy azért nem beszélt erről a lakásról, “mert sosem kérdezték”. Ugyanekkor vettek egy debreceni házat is, aminek hitelét azóta is törlesztik. Tavalyi vagyonnyilatkozata szerint Kósa fele-fele arányban egy 300 négyzetméteres debreceni családi ház tulajdonosa feleségével együtt, ezt vásárolták 2002-ben. A Fidesz alelnöke ezen felül egy budakeszi hétvégi ház, valamint két további budakeszi telek résztulajdonosa is. A bevallás szerint 17 millió forintos tartozása van pénzintézetek, 20 milliós tartozása pedig magánszemélyek felé, ezzel áll szemben 3,4 milliós megtakarítása. Képviselői és polgármesteri jövedelme mellett Kósa nem rendelkezett más jövedelemmel, 2014-ben pedig nem vett fel fizetést városvezetői tisztsége után.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 785 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: