< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Lord Bertrand Russell irodalmi Nobel-díjas angol filozófus, matematikus, közéleti személyiség 45 éve halt meg

| Mobile | RSS

Lord Bertrand Russell irodalmi Nobel-díjas angol filozófus, matematikus, közéleti személyiség 45 éve halt meg

2015. január 31. | hozzászólás | Kultúra

Lord Bertrand Russell irodalmi Nobel-díjas angol filozófus, matematikus, közéleti személyiség 45 éve halt meg

Lord Bertrand Russell angol filozófus, matematikus a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 6. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600
Lord Bertrand Russell irodalmi Nobel-díjas angol filozófus, matematikus, közéleti személyiség 45 éve, 1970. február 2-án halt meg.

Főnemesi sarjként neve mellé rögvest a Kingston III. earlje címet is megkapta. Nagyapja kétszeres miniszterelnök, apja liberális politikus volt. Gyerekkorát beárnyékolta, hogy néhány évesen elveszítette szüleit, fivérével együtt nagyszüleinél nevelkedett. Már tizenegy évesen kételkedni kezdett a vallásban.
A matematika mellett a filozófia is érdekelte. 1890-től a cambridge-i Trinity College-ban tanult, négy évvel később megszerezte diplomáját, és rövid diplomatakarriert követően tanítani kezdett. Amerikai felesége révén először a tengerentúlon kapott katedrát, majd Németországban hallgatott közgazdaságtant. Ott ismerkedett meg a marxista tanokkal, amelyeket a német szociáldemokrata mozgalomról írott könyvében élesen bírált, de baloldaliként a brit Munkáspárt tagja volt.
Az időközben megjelentetett Tanulmány a geometria alapjairól című műve miatt Cambridge-be hívták tanítani, 1910-ben kapott professzori státust.
Mélyen ellenezte az első világháborút, pacifizmusa és a katonai szolgálatot megtagadók támogatása miatt 1916-ban elbocsátották állásából, majd 1918-ban fél évre bebörtönözték. Büntetése idején írta meg a Bevezetés a matematikai filozófiába című művét. 1920-ban ismét megnősült, majd Kínába és a Szovjetunióba látogatott, még Leninnel is találkozott. Utazása nyomán született meg A bolsevizmus elmélete és gyakorlata című könyve, amelyben bírálta a totalitarizmust.
Kínai tartózkodása során megbetegedett, a japán sajtó már – tévesen – halálhírét is közölte. (Russellék végül Kína után Japánba is eljutottak, ahol Dora Russell viccesen jegyezte meg az újságíróknak, hogy férje a halála miatt éppen nem tud interjút adni.)
A két világháború közötti bő két évtizedet csaknem teljes egészében végigutazta, és 1936-ban harmadszor is házasságot kötött. 1938-39-ben az Egyesült Államokban tanított, professzori státusát azonban törölték, mert a szexuális szabadságot hirdette.
A háború után visszatért Angliába, és sokat szerepelt a BBC műsoraiban, népszerűségét csak fokozta Nobel-díja, amelyet 1950-ben vehetett át “sokoldalú és jelentős irodalmi munkásságának elismeréséül, amelyekben a humanista ideálokért és a gondolat szabadságáért harcolt”.
A nemzetközi politikába bekapcsolódva Albert Einsteinnel és más Nobel-díjasokkal együtt harcolt a hidegháború ellen, 1957-ben őt választották meg a leszerelés mellett kardoskodó Pugwash mozgalom élére. Létrehozta a Százak Bizottságát, és többször is polgári engedetlenségre szólított fel. 1961-ben – 89 évesen – tömeges ülősztrájkot szervezett, amiért két hónapi börtönt kapott, de betegsége miatt csak hét napot “ült”. Utolsó éveiben az Egyesült Államok vietnami háborús politikáját bírálta. Három kötetre rúgó önéletrajzát a hatvanas évek végén jelentette meg.
Russell egyik tudományos célja az volt, hogy megállapítsa: miről és mekkora biztonsággal mondhatjuk, hogy tudjuk. A tudásba vetett korlátlan hit mérséklését, a kifejezés egyszerűsítését A jelenés és az igazság vizsgálata (1940), valamint Az emberi tudás területe és határai (1948) című műveiben fejtette ki. Második célját, a matematika visszavezetését logikai alapelvekre, a két tan összekapcsolását A matematika alapjai (1903) című könyve dolgozta fel. Harmadik célja a nyelv elemeire, egyszerű kijelentésekre bontása volt, amit A tudat elemzése (1921) és Az anyag elemzése (1927) című munkáiban végzett el. Matematikai alapelveit korábbi tanárával, Alfred North Whiteheaddel közösen három kötetben írta meg.
Russell 98 évesen, 1970. február 2-án halt meg Walesben.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 2639 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: