Mint fogalmazott, remény van a kelet-ukrajnai tűzszünetre, ám a helyzet továbbra is törékeny, “egy igazi háborúval állunk szemben”. Hangsúlyozta, ő a béke pártján áll, és ez az összes magyar érdeke is. A csütörtöki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői egységesen örültek a minszki megállapodásnak, de a vezetők történelmi tapasztalatoktól függően eltérően látják a helyzetet – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő személyesen is megköszönte Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia államfőnek a tűzszünet és a béke érdekében tett erőfeszítéseiket.

A miniszterelnök kérdésre azt is mondta, hogy “ma nem a szankciókon van a hangsúly, hanem a tűzszüneten”. Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal. Álláspontját úgy összegezte: “Ukrajnában háború van (…), a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol”. Ezt tudomásul véve kell szerinte foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével, akik mellett mindig ki fog állni a magyar kormány. Az orosz-magyar kapcsolatról úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is.

Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés – folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani. Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki “vitatott, de elismert szereplője az európai politikának”.

A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár. “Ezért hosszú távú elköteleződést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban” – szavai szerint ezt a “nehéz dolgot” kell megoldani, ami nem lehetetlen, de részleteket csak a Putyin-tárgyalás után árul el.

Az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni

A bevándorlás ügyében Orbán Viktor kifejtette: jelenleg arra volna szüksége, hogy a kérdésben megkérdőjelezhetetlenül egységesen és egyértelműen lépjen fel a magyar közvélemény. A miniszterelnök olyan – az európai menekültpolitikától egyébként eltérő – előírásokra kér felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción – mondta -, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben.

Emlékeztetett, hogy korábban Magyarországon már volt ilyen szabályozás, de ettől az unió eltiltotta a magyar hatóságokat, ám most világossá kell tenni Brüsszelnek, hogy ez rossz döntés volt a részéről. Orbán Viktor szerint a minél hamarabb elindítandó konzultáción jól kell feltenni a kérdéseket, egyszerűen és világosan, és akkor az embereknek lesz róla véleményük, mert az embereknek – mint fogalmazott – megvan a józan eszük. A kormányfő hangsúlyozta: az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, “itt fognak rekedni”.

“Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni” – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezt el kell kerülni. Szerinte ha a magyar rendőrség erőteljes fellépéséből a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni – mert letartóztatják, az ellátásukat megkeresendő dolgoztatják, majd kitoloncolják őket -, akkor nem is fognak jönni.

Szükség van reklámadóra

Orbán Viktort a reklámadóról, “régi harcostársának elveszítéséről” is kérdezték a műsorban, amiről azt mondta: szükség van a reklámadóra és a belőle származó bevételre, ettől “nem tudunk eltekinteni”. Azonban “miután a reklámadó – mint minden adó – pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük.

Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta ugyanakkor: ilyen vitákban sem a kormány, sem ő nem vehet részt. “Egy ország kormányzása sohasem személyes ügy” – fogalmazott, majd azt is mondta, hogy “a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa”. Azt “egészen másodlagosnak” nevezte, ki milyen stílusban, hogyan beszél és mit mond.

A kormány bankpolitikájának változásáról a kormányfő azt mondta: “elértük a céljainkat”. Mint fogalmazott, az ő fejében úgy tagozódik az időszámítás, hogy van a devizahiteles korszak előtti és utáni élet, és most “a devizahitelesek korszakát lezártuk”. Hozzátette, a kormány azt a célját is elérte, hogy a magyar bankrendszer legalább fele nemzeti kézben legyen. Szavai szerint Magyarország visszatért a rendezett gazdasággal rendelkező országok közé.

(MTI)

kormányportál.hu