< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A magyarság jövője a családokban dől el

| Mobile | RSS

A magyarság jövője a családokban dől el

2015. február 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A miniszter a parlamentben tartott eseményen azt is mondta, hogy az autópályákat meg akarják építeni az országhatárig a kormányzati ciklus végéig. Balog Zoltán a sok száz kilométeres távolság ellenére lélekben mégis közel élő magyar közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozta. Szavai szerint olyan világban élünk “ahol, ha nem fogjuk erősen azt, ami a miénk, akkor elveszik tőlünk, jön a globális szél és kifújja a kezünkből”. Hozzátette: nem csak megtartani, hanem gyarapítani is kell, ami a miénk.

Balog Zoltán a Parlament főlépcsőjén tartott köszöntőjében a Kárpát-medence különböző területeiről összesereglett családok, köztük sok fiatal és gyerek előtt arról beszélt, otthon érezhetik magukat az épületben, hiszen a magyar Országgyűlés épületét az ő nagyapáik, dédapáik, magyar mesteremberek építették egyebek mellett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki fákból, kövekből, ércekből.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a családi napra érkezőket a Felsőházi-teremben köszöntötte, és azt hangoztatta, a Kárpát-medencei magyar családok mindig számíthatnak a kormány segítségére. Az államtitkár megfogalmazása szerint a nemzetpolitika magában, tehát család- és népesedéspolitika nélkül olyan, mint az autó motor nélkül, vagy az emberi test szív nélkül, azaz életképtelen.

A kedvezőtlen demográfiai folyamatokra utalva emlékeztetett arra, hogy nem születik annyi gyerek a Kárpát-medence egészében, ahány a nemzet létszámbeli megerősödéséhez szükséges lenne, és a kivándorlás, az elöregedés és az asszimiláció is gyengíti a nemzetet. Hozzátette azonban, ő mégsem pesszimista, mert gyakran látnak “csodákat”; olyan határon túli aktív és lelkes magyar családokat és közösségeket, amelyekért érdemes tenniük.

Azt hangoztatta, a gyermekvállalás nem csak egyéni és nem is csak magyarországi, hanem nemzetstratégiai ügy, a kormány ezért ösztönzi különböző intézkedésekkel, támogatásokkal, hogy a fiatal házasok tervezett gyermekei megszülessenek. Biztató eredménynek mondta a házasságkötések számának növekedését, a válások számának csökkenését, valamint azt, hogy a családok több gyermeket vállalnak.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A kormány – határon túli magyar családokkal szembeni – felelősségének nevezte anyagi és a lelki támogatásukat, megerősítésüket. Úgy fogalmazott, erős, sikeres családpolitikát akkor lehet elérni, ha összefognak egymással a civil szervezetek, az egyházak és a kormány.

Novák Katalin úgy vélte, egy erős össznemzeti családpolitikához szükség van a határon túli civil és egyházi szervezetekre is, mert ezek fontos szerepet játszanak a magyar közösségek egyben tartásában, megerősítésében.

A 15 éve működő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének jelenleg 58 családszervezet a tagja. A családlánc mozgalom szervezeteivel együtt mintegy 30 ezer magyar családot képviselnek az anyaországban, Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken – áll a rendezvényen kiosztott sajtóanyagban.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A szombati rendezvény kiemelt médiapartnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a közszolgálati média a nap folyamán több alkalommal is élő adásban számol be a programokról. A Parlament folyosóin és termeiben egész nap különféle csoportos játékok, kézműves foglalkozások, családi programok és táncház várja a gyerekeket és szüleiket.

(MTI)

forrás:kormányzat

Leave a Reply 190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |