< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A NAV is ellenőrzi a pénzköltést

| Mobile | RSS

A NAV is ellenőrzi a pénzköltést

2015. február 28. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A NAV is ellenőrzi a pénzköltést

szerző: Borsodi–Horváth

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség abban az eljárásban, amelyet Hadházy Ákos kezdeményezett az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt. A további vizsgálatok lefolytatásával az adóhatóságot bízták meg. Közben a cigányság egyes képviselői tüntetést szerveznek a Parlament elé.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint hivatali visszaélés bűntett vonatkozásában elutasították Hadházy Ákos (LMP) feljelentését, amelyet a Híd a munka világába program pénzeinek felhasználása miatt tett. Ugyanakkor költségvetési csalás gyanúja miatt nem kizárt, hogy nyomozás indul, ugyanis a hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el, amivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság központi nyomozó főosztályát bízta meg. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: a kiegészítés határideje tizenöt nap, ami egyszer meghosszabbítható. Ez alapján nem kizárt, hogy egy hónapon belül nyomozás indul az ügyben.

Az Index múlt szerdán írt arról, hogy a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult Híd a munka világába nevű programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt. Állításuk szerint a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel, és a kialakuló botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát. Utóbbi korábban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke volt, most pedig többek között a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke.

Megírtuk, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot az ORÖ vitatott pénzköltései miatt. Ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. Az ellenőrzés alapján döntenek majd a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik. Hozzátették: az ellenőrzés célja, hogy az ORÖ által benyújtott elszámolás ellenőrzése a kifizetés előtt megtörténjen. Utóbbi azért is meglepő, mert korábban a Miniszterelnökség éppen azért zárkózott el az ellenőrzéstől, mert a fejlesztési pénzek útját csak a program befejezése után kívánták ellenőrizni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium uniós forrásokat vizsgáló szervezete, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is azt közölte: nem ellenőrizték a program forrásainak felhasználását, ugyanakkor elmondták, nem kizárt, hogy vizsgálódni fognak. A szervezet ugyanis szúrópróbaszerűen választja ki a programokat, amelyeket ellenőriz, de az erre vonatkozó 2015-ös tervet még nem határozták meg.

Miközben folynak a vizsgálatok, Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda lapunknak korábban tett nyilatkozatának megfelelően szervezi a tüntetést a botrány miatt. A változás annyi, hogy a megmozdulást nem Miskolcon, hanem a fővárosban, a Parlament előtt tartják majd. – Sok megyei vajda megkeresett, és jelezte, hogy csatlakozik a tüntetésünkhöz, és hozza a cigányokat. Arra jutottunk azonban, hogy néhány héten belül rögtön a fővárosi Kossuth téren tiltakozunk, és petíciót kívánunk majd átadni Farkas Flóriánnak. Még polgármesterek is megkerestek, és a támogatásukról biztosítottak. Azt mondták, hogy az ORÖ cserbenhagyta a romákat, ezért egyetértenek az akciónkkal – mutatott rá Lakatos Attila, aki szerint nagyon sok cigány érkezhet majd az országból a budapesti tüntetésre.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 429 megnézve, 1 alkalommal mai nap |