< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Horror vagy jövő? Emberi fejek átültetése – két év múlva?

| Mobile | RSS

Horror vagy jövő? Emberi fejek átültetése – két év múlva?

2015. február 28. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Horror vagy jövő?
Emberi fejek átültetése – két év múlva?

Meglepően közelre teszik a sikeres emberi fejátültetést célzó műtétek lezajlását. Igaz, nincsen minden kutató meggyőződve arról, hogy egyáltalán valaha sor kerülhet egy ilyen eljárásra.

Sci-finek vagy horrornak tűnhet, de egy olasz orvos szerint a teljes testátültetés (vagyis inkább fejátültetés), melynek során egy élő ember fejét egy donor testhez rögzítik, akár már két éven belül bekövetkezhet. Sergio Canavero, a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport tagja jelenleg támogatókat keres projektjéhez, erre egy júniusi, Marylandben (USA) szervezendő sebésztalálkozót szemelt ki.

Canavero elképzelése azon a vitatott műtéten alapul, melyre még 1970-ben kerítettek sort. Két majmot használtak fel a horrorisztikus kísérlethez: az egyik fejét egy másik testére ültette át Dr. Rober White idegsebész. A rézusmajmokkal végzett operációt sikernek minősítette az orvos, ám az új testet kapott emberszabású bizonyára más véleménnyel lenne a történtekről: 9 nappal a beavatkozást követően elpusztult. White állati fejekkel való kísérletezgetése a tudomány képviselőiből általánosan távolságtartást váltott ki: groteszknek és barbárnak minősítették az orvos vonatkozó munkásságát.

Visszatérve az olasz kutatóra: Canavero nemrég jelentette meg a Surgical Neurology International szaklapban fejátültetésről szóló cikkét, melyben leírja, hogy az eljárás sikere javarészt a gerincagyak megfelelő összekötésén múlik. “GEMINI spinal cord fusion” névre keresztelt eljárásának kulcsa, hogy az idegek elvágása élesen, a lehető legkisebb sérüléssel történjen.

Ahogy White, úgy Canavero elképzelését sem fogadta egyértelmű siker, sőt, komoly ellenállásba ütközött a szakma részéről. “Ez annyira nyomasztó projekt, hogy bekövetkeztének valószínűsége nagyon alacsony” – nyilatkozta Harry Goldsmith, a Kaliforniai Egyetem idegsebészetének professzora. A szakember kételkedett afelől, hogy egyáltalán valaha sor kerülhet egy ilyen műtétre, szerinte túl sok probléma léphet fel az eljárás során.

De ha a testi akadályokat sikerül is legyőzni, még találni kell egy olyan országot, ahol egyáltalán engedélyt adnak a beavatkozásra. Az eljárás etikussága igencsak megkérdőjelezhető, minden bizonnyal óriási vitákat generálna, ha gyakorlatban kivitelezhetővé válna.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 439 megnézve, 1 alkalommal mai nap |