< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Illés Zoltán nekiment Orbánnak

| Mobile | RSS

Illés Zoltán nekiment Orbánnak

2015. február 28. | hozzászólás | Közélet

Illés Zoltán nekiment Orbánnak

A miniszterelnök csak a Lázár-Rogán-Habony-Szijjártó négyesre hallgat – erősítette meg a Magyar Narancsnak adott interjújában Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár. A hetilap újságírója a teljesen előkészítetlennek tűnő döntések (pl. internetadó, Paks II, útdíj) hátteréről kérdezte az új kormányciklusban kormányzati szerephez már nem jutó fideszes politikust.

Szijjártó úr hogyan tudja megítélni az atomerőmű környezetvédelmi, gazdasági vonatkozásait? Vagy Habony úr miként mérlegeli a biztonsági kockázatokat?

– utalt Illés egyes döntések teljes szakmaiatlanságára.

Illés azt is megerősítette, hogy az előkészítetlenség másik oka a kezelhetetlenül nagyra nőtt csúcsminisztérium, a Lázár János irányítása alatt álló Miniszterelnökség, amit “államigazgatási képtelenségnek” nevezett. Szerinte a nagy miniszterelnökségi struktúra mögött az állhat, hogy 2017 után Orbán francia mintájú elnöki modellt szeretne kialakítani: a “Lázár-féle konglomerátum” a kormányt leképező elnöki apparátus előképe.

Illés lesújtó véleménye szerint a legfontosabb döntések az említett szűk körben születnek, kontrollnak, ellenvéleménynek nincs helye. Csak a pénz számít, mindent egyéni és lobbiérdekek irányítanak, a szakmaiság, értékelvűség nem számít, és ennek szerinte bukás lesz a vége.

D MTI20140324003
Illés Zoltán

Példaként említette, hogy a környezetvédelmi államtitkárságot egyáltalán nem vonták be a paksi atomerőmű bővítéséről szóló döntés előkészítésébe, és azt is hosszan magyarázta, hogy a különböző profitorientált lobbiérdekek mára a “mohóság és a síbolás” jegyében milyen akadálytalanul tudnak érvényesülni a döntési folyamatokban.

Mint mondja, hivatali ideje alatt kétnaponta fontolgatta a lemondást, de végül úgy döntött, megpróbál a nehézségek ellenére “kiváló környezetvédelmet csinálni”. Illés úgy véli, azért kellett “letakarítani”, hogy a kormányban senki ne merjen a környezetvédelem érdekében fellépni.

forrás:index.hu

Leave a Reply 526 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: