< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A lehűlő Csendes-óceán lassította eddig a globális felmelegedést

| Mobile | RSS

A lehűlő Csendes-óceán lassította eddig a globális felmelegedést

2015. március 1. | hozzászólás | Életképek/bulvár

De már nem tart sokáig
A lehűlő Csendes-óceán lassította eddig a globális felmelegedést

A Csendes-óceán természetes lehűlése hozzájárult a globális felmelegedés ütemének lassulásához az elmúlt évtizedben, de a jelenség valószínűleg nem fog már sokáig tartani – vélik amerikai tudósok.

A hőmérséklet emelkedésének – az 1980-as és az 1990-es években mért gyors ütemű növekedéshez képest tapasztalt – lassulása komoly fejtörést okozott a tudósoknak, hiszen az üvegházhatású gázok járművek, gyárak és erőművek általi kibocsátásának mértéke mindeközben rekord magasra emelkedett.

A jelenség mögött álló folyamatok megértése kulcsfontosságú lehet a felmelegedés előrejelzése és – a tudósok által a hőhullámokkal, áradásokkal és az emelkedő tengerszinttel összefüggésbe hozott – károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló megállapodás szempontjából. Emellett szerepet játszhat a decemberi párizsi klímacsúcson is, amelyen csaknem 200 ország képviselői fogják megvitatni a globális klímaváltozás lassításának lehetőségeit.

Három amerikai tudós a rendelkezésre álló adatok segítségével azt vizsgálta, hogyan alakult az Atlanti- és a Csendes-óceán hőmérséklete 1850 óta. Eredményeik szerint a Csendes-óceán egy hűvösebb szakasza segített megmagyarázni a felmelegedés lassulását.

A Science tudományos folyóiratban megjelentett tanulmányukban a tudósok azt írták, a két óceánban észlelt folyamatok együttesen okozták az elmúlt évtizedben tapasztalt lassulást vagy “hamis szünetet” a felmelegedésben.

“Úgy tűnik, a Csendes-óceán volt a fő hajtóerő, az Atlanti-óceán csak kisebb szerepet játszik ebben” – mondta el Michael Mann, a tanulmány egyik szerzője, és a Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósa.

A kutató hangsúlyozta, a múltbéli példák arra engednek következtetni, hogy a folyamat visszájára fog fordulni, vagyis a Csendes-óceán a következő évtizedekben inkább erősíteni fogja az emberi tevékenység által kiváltott felmelegedést.

Annak ellenére, hogy a hőmérséklet emelkedésének üteme lassult, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint a tavalyi volt a legmelegebb év a feljegyzések 19. századi kezdete óta. 2013-ban az ENSZ klímatudósokat tömörítő testülete a felmelegedés lassulásának okaként természetes jelenségeket, így az óceánok hőmérsékletének ingadozását, a vulkánkitöréseket és a naptevékenység csökkenését jelölte meg.

“A felmelegedés lassulása mögött valószínűleg különböző tényezők kombinációja áll” – erősítette meg Michael Mann.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |