< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Putyin a háttérben? Új szálak a Nyemcov-gyilkosságban

| Mobile | RSS

Putyin a háttérben? Új szálak a Nyemcov-gyilkosságban

2015. március 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Putyin a háttérben? Új szálak a Nyemcov-gyilkosságban

Borisz Nyemcov holtteste a Nagy Moszkva-folyó hídon.

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában – közölte a helyi rendőrség. A korábbi miniszterelnök-helyettes Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb bírálója volt, az orosz elnök szerint Nyemcov meggyilkolása “minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt”. Nyemcov unokatestvére úgy nyilatkozott, hogy Borisz bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban.

Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak nyilatkozva beszélt erről. “Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, “Putyin és a háború” című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna” – mondta Ejdman.

Megfélemlítés volt a cél?

Korábban Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője is úgy nyilatkozott, hogy Nyemcov bizonyítékokat akart a nyilvánosság elé tárni az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Igor Ejdman szerint a Nyemcov-gyilkosság fő célja azoknak az oroszoknak a megfélemlítése volt, akik kritikusan viszonyulnak a Kreml politikájához, és részt akartak venni Moszkvában a vasárnapra tervezett tüntetésen. (A gyilkosság miatt az ellenzék lemondta a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett háborúellenes tüntetést, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában).

Az unokatestvér szerint Putyin a gyilkossággal üzent

“A gyilkossággal Putyin egyértelmű üzenetet küldött néhány kiszemelt orosznak: ha Moszkva központjában, néhány lépésnyire a Kremltől demonstratívan ki tudok végezni egy világszerte ismert politikust, akkor veletek se fogok teketóriázni. Ez terror saját polgáraink ellen, akik megpróbálnak fellépni a diktatúra ellen” – mondta Ejdman.Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.

Demonstrációval tiltakozott az ellenzék

Szombaton 16 órakor Budapesten az orosz nagykövetség előtt közös ellenzéki demonstrációt szerveztek az MSZP kezdeményezésére Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus meggyilkolása miatt. Az ellenzéki pártok, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a PM és az MLP vezetői szinten képviseltették magukat. Az eseményen nem mondott senki beszédet, közös főhajtással emlékeztek Nyemcovra, és egyben tiltakoztak a brutális gyilkosság ellen. Az MSZP által szervezett megemlékezésen a pártok képviselői egy-egy szál virágot helyeztek el a nagykövetség előtt, majd néhány szóban emlékeztek meg a történtekről. A rendezvényen több párt képviselője is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy reagáljon a Moszkvában történtekre.
Szombaton 16 órakor Budapesten az orosz nagykövetség előtt közös ellenzéki demonstrációt szerveztek az MSZP kezdeményezésére. Fotó: Szalmás Péter/Népszava

Szombaton 16 órakor Budapesten az orosz nagykövetség előtt közös ellenzéki demonstrációt szerveztek az MSZP kezdeményezésére. Fotó: Szalmás Péter/Népszava

“A merénylők a demokráciát akarják elpusztítani”

A pártok közös közleményükben azt írták: a magyar demokratikus ellenzék pártjai mély megdöbbenéssel értesültek arról, hogy szombatra virradó éjjel Moszkva belvárosában, a nyílt utcán meggyilkolták Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust. “Az a politikus esett merénylet áldozatául, aki Vlagyimir Putyin legkérlelhetetlenebb ellenfele volt, védte a demokráciát, és harcolt a korrupció ellen” – hangsúlyozták. Mint fogalmaztak, “a merénylők Nyemcovra céloztak, de a demokráciát és a szólásszabadságot akarják elpusztítani”.
Fotó: Vajda József/Népszava

Fotó: Vajda József/Népszava

Harangozó: mehetünk-e tovább ezen az úton?

Harangozó Tamás a megemlékezés után úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a részvét kinyilvánítása, döbbenetük és tiltakozásuk kifejezése volt a legfontosabb a demonstráción. A közös fellépésen a pártok együtt álltak ki, és mind a megemlékezés, mind a tiltakozás virágait tették le – mondta a szocialista politikus. Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy mindössze néhány óra leforgása alatt az MSZP kezdeményezésére a teljes demokratikus ellenzéket sikerült megmozgatni, emellett pedig ismét arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon az orosz politikus meggyilkolása kapcsán. Harangozó hangsúlyozta, hogy miközben a világ vezető politikusai a tragédia után szinte azonnal megszólaltak, és részvétüket nyilvánították az üggyel kapcsolatban, addig Orbán Viktor mostanáig sem nyilatkozott Nyemcov haláláról.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese a tragédia politikai üzenetéről azt mondta, hogy amennyiben az Oroszországban működő illiberális demokráciában ilyesmi megtörténhet, akkor minden magyar választónak el kell gondolkodnia azon, hogy akár egyetlen lépést is lehet-e tovább menni azon az úton, amit Orbán Viktor már annyiszor emlegetett.

Orbán Viktor késéssel, de kifejezte együttérzését

Magyarország és kormánya nevében együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov családjának. “Elvárjuk, hogy az orosz kormány teremtse meg a gyilkosság teljes körű kivizsgálásának feltételeit” – olvasható a kormányfő nyilatkozatában, amelyet szombat este adott ki Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Orbán Viktor utasította Magyarország moszkvai nagykövetét arra, hogy “hazánk nevében rója le kegyeletét a megemlékező eseményen”.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja azt hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányának közvetett felelőssége nyilvánvaló ebben a cselekedetben. Borisz Nyemcov nem az első áldozat: “politikusok, értelmiségiek, újságírók estek már áldozatul ennek az orosz diktatúrának”.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa hangsúlyozta: Magyarország számára is aggasztó, ami Oroszországban történik. A független országgyűlési képviselő szerint az orosz elnök politikája az “elnyomás új fázisát” jeleníti meg, amelyet “eltűnt emberek, politikai gyilkosságok, felderítetlen ügyek és háborús megoldások jellemeznek”. Ezért – mint hozzátette – komolyan aggasztó, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal egyezkedik, s olyan “titkos megállapodásokat köt”, amelyhez a magyar közvélemény nem jut hozzá.
Fotó: S/Népszava

Fotó: Szalmás Péter/Népszava

Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért (PM) önkormányzati képviselője arról beszélt, látni lehet, hogy hová vezet az az út, amelyen Orbán Viktor elindult, mi lesz abból az országból, amely engedi, hogy egy ember vezesse.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt nevében részvétét fejezte ki az orosz politikus családja és politikai közössége felé. Schiffer András, az LMP másik társelnöke hozzátette: a Nyemcov-gyilkosság minden demokratikus országnak figyelmeztetés, hogy ha egy állam “elvonul” a diktatúra irányába, akkor ott “bármikor bármi, bárkivel megtörténhet”.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke azt hangsúlyozta: olyan országban történt ez, amely “Orbán Viktornak példaképe”. Kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök Oroszországot is említette, azok között, ahol “illiberális államot” építenek. “Nem ez a példakép, hanem a nyugat” – szögezte le, példaként említve az Egyesült Államokat, ahol “nem az illiberális demokráciában hisznek”.
A MostMi is tiltakozik
Megrázott bennünket Borisz Nyemcov lelövésének tegnap éjjeli híre, úgy gondoljuk, fontos, hogy kifejezzük részvétünket az áldozat iránt, tiltakozásunkat a rendszer ellen, amelyben ez megtörténhetett.
Vasárnap délután 4 órakor mécsesekkel és virágokkal kisétálunk a budapesti orosz nagykövetség épülete elé. Találkozzunk az Andrássy és a Bajza sarkán, jöjjön, aki teheti! Tiltakozzunk az ellen a világ ellen, ahol újságírókat és politikusokat lőhetnek agyon! – írja a MostMi sajtóközleményében.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője a párt más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyilkosság egy tünete annak, ami ma Oroszországban demokrácia címszó alatt folyik. Kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok a budapesti orosz nagykövetség előtt közösen tartsanak megemlékezést, kiállva ezzel a demokrácia értékei mellett.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke közleményében azt írta: a Vlagyimir Putyin orosz elnök kérlelhetetlen ellenfeleként megismert politikus lelövése a nyílt utcán, néhány méterre a Kreml épületétől, egy “újabb jele az elnyomásba fordult Oroszország mély válságának”.

A Magyar Liberális Párt is elítélte a merényletet, a kommünikében azt is tudatta: szolidaritást vállal mindazokkal, akik Nyemcov ellenzéki politikájának híveként vasárnap részt vesznek a moszkvai gyászmenetben.

Putyin legkeményebb bírálója volt

Az 55 éves politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, korábban miniszterelnök-helyettes is volt, és egyben Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb bírálója. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott. Állítólag éppen arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.
Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Féltékenység állhat a háttérben?

Féltékenység is állhat Borisz Nyemcov neves orosz ellenzéki politikus megölésének hátterében – számolt be szombaton a hatalomhoz közeli egyik orosz kereskedelmi hírtelevízió, a LifeNews a gyilkosság lehetséges indítékairól. Az orosz rendfenntartó szervek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékese a LifeNews médiavállalat azonos nevű tévéjének elmondta, hogy a nyomozás során nem zárják ki a “hétköznapi konfliktus” lehetőségét sem. Arra utalt, hogy a péntekről szombatra virradó éjjel megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált a Kreml mellett vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij (Nagy Moszkva-folyó) hídon, amikor ismeretlenek egy fehér színű gépkocsiból több lövést adtak le rá. Nyemcov a helyszínen meghalt.

Összeállításunk a következő oldalon folytatódik, többek között a gyilkosság lehetséges magyarázataival!
1 2 népszava online.hu

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |