< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Putyin zsarolja Orbánt? A lengyel sajtó a Simicska-féle vádakról

| Mobile | RSS

Putyin zsarolja Orbánt? A lengyel sajtó a Simicska-féle vádakról

2015. március 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Putyin zsarolja Orbánt?
A lengyel sajtó a Simicska-féle vádakról

A fontosabb lengyel híroldalak bőséges beszámolót adtak Simicska Lajos Mandínernek adott interjújáról és az azt követő vitákról. Lengyelországban a téma érzékenyen érinti a politikai elitet: az egykori államfőt is titkosszolgálati múlttal vádolták, csakúgy, mint a Kaczynski ikreket, akiknek állítólagos fedőneve Bolek és Lolek volt.

A Rzezczpospolita jobboldali lap címében teszi fel a kérdést: Orbánt zsarolhatja Putyin? A cikk szerzője, a magyar ügyek kiváló szakértője, Jaroslaw Gizinski szerint a magyar miniszterelnökkel konfliktusba keveredett oligarcha, Simicska Lajos egyre komolyabban vádolja Orbánt.

A Mandiner politikai hírportálnak adott interjújában az Orbánnal komoly konfliktusban levő leginkább ismert magyar ipar – és médiamágnás azt mondta, hogy a katonai szolgálat alatt – amit a nyolcvanas években Orbánnal egy egységben töltött – a katonákat arra bíztatták, hogy jelentsenek társaikról. Általában megmondták ezt az érintett kollégának és megbeszélték közösen, mit jelentenek a felettesnek. Orbán akkor azt állította, hogy minden aláírást megtagadott, Simicska pedig azt: „30 éven át hittem neki”, majd hozzátette: „ebben most már egyáltalán nem vagyok biztos!”

A hírportál publicistája, Stumpf András azt nyilatkozta a Rzeczpospolitának, hogy szerinte Simicska ezt nem az ujjából szopta, még akkor sem, ha mély a konfliktus közte és Orbán között, mert ez a gyakorlat a kiskatonák körében akkoriban közismert volt. Az egyetlen gond, hogy nem őriztek meg semmilyen dokumentumot erre vonatkozólag abban a katonai egységben, ahol akkor a fiatal Orbán és Simicska szolgált.

A baloldali ATV-nek telefonon nyilatkozó Simicska – írja a konzervatív lengyel lap – azt is mondta, hogy Orbán Moszkva iránti utolsó évben folytatott viselkedése felveti annak gyanúját, hogy az oroszoknak lehetnek olyan irataik, amelyek kellemetlenek lehetnek a magyar politikusokra nézve. Arra a kérdésre, hogy vannak-e Simicskának bizonyítékai vagy tanúi, az csak mosolygott és azt mondta: egyelőre nem akar többet beszélni erről.

Az eseményt sajtóvihar követte, annál is inkább, mert Magyarországon nem ez az első olyan felvetés, hogy az oroszoknak lehetnek ilyen anyagaik a magyar politikusokkal szemben, amivel zsarolhatják őket. A kommentárok egy része szerint ebben hibás a végre nem hajtott magyar lusztráció, amely soha nem számolt el teljesen a régi titkosszolgákkal, miközben a nem teljes „ügynök-listával” való játszadozást jó néhányszor politikai célokra használták fel – írja Gizinski

Arról, hogy a leghitelesebb lista a magyar besúgókról Moszkvában található, már tavaly beszélt az utolsó szocialista miniszterelnök, Németh Miklós, aki azt állította, hogy a régi rendszer utolsó hónapjaiban az oroszok tonnaszámra hordták ki az aktákat a magyar belügyből.

Ugyanakkor nem minden szakértő hisz ebben– az ismert történész, Ungváry Krisztián szerint Magyarországon van bőven elég dokumentum, csak a politikai akarat hiányzik, hogy rendszerezzék az ezekben található adatokat.

A magyar kommentárok egy része szerint a Simicska által keltett gyanúsítás csak ködösítés, de a miniszterelnök környezete nem teheti meg, hogy tudomást sem vesz arról az emberről, aki az utóbbi 30 évben hatalmas tudásanyagot halmozott fel a Fidesz működéséről és a párt kormányairól. – Nem szabad elfelejteni, hogy amikor a Fidesz ellenzékben volt, Simicska vagyonának köszönhette nyugodt működését, ezért amikor Orbán hatalomra került, majdhogy második kormányfőnek érezhette magát. Köztudott volt, hogy a gazdasággal kapcsolatos ágazatokban a hozzá lojális emberek ülnek – magyarázza a Heti Válasz konzervatív hetilap publicistája, G. Fehér Péter.

Ugyan Simicska, aki ténylegesen mindig konzekvensen oroszellenes volt, azt mondja, hogy Orbán ellen annak túlzott oroszbarát politikája fordította, de az is lehet, hogy a legfontosabb szerződések elvesztése vezetett ide – igaz, még semmit sem lehet tudni arról, hiszen Simicska cége lett volna a paksi beruházás végrehajtója.

Simicska elvesztette saját médiájának legismertebb újságíróit (a Magyar Nemzet napilaptól, a Hír TV-ből, a Lánchíd Rádióból), akik egyszerre mondtak fel, „lelkiismereti okokra” hivatkozva.
A kormányfő hivatala Simicska szenzációs bejelentésére azt nyilatkozta, hogy 2012 áprilisában Orbán már nyilatkozott egy baloldali képviselőnő szavait visszautasítva, aki a kommunista szervekkel való együttműködéssel vádolta.

Az onet.pl és a TVN24 is beszámol arról, hogy Orbán egykori szövetségese a kommunista titkosszolgálattal való együttműködéssel vádolja a magyar kormányfőt.

Orbán visszautasította Simicska vádjait, azt annak sértődöttségére fogva – az oligarcha hivatalosan a múlt hónapban szakított a miniszterelnökkel, amikor azt vetette annak szemére, hogy el akarja hallgattatni a független médiát, ebben a hozzá tartozót is. Simicska interjújában, amelyet vasárnap adott egy jobboldali portálnak, kijelentette, hogy a katonaság alatt többen is jelentettek róla a belügyi szerveknek – egyikük Orbán volt.
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |