< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Mindeközben Ugye nem maradt le erről a napfogyatkozás miatt?

| Mobile | RSS

Mindeközben Ugye nem maradt le erről a napfogyatkozás miatt?

2015. március 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Mindeközben
Ugye nem maradt le erről a napfogyatkozás miatt?

Bizony itt a tavasz – vagy az ősz, attól függ, honnan nézzük! Itt a videó is hozzá!

2015-ben március 20-ára esett a napéjegyenlőség, így nem sokkal éjfél előtt köszöntött be a csillagászati tavasz.

A márciusi napéjegyenlőség napja általában március 21-e, de a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt a XXI. században 2011 volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.

Mint ismeretes, 2011-ben még március 21-ére esett a csillagászati tavasz kezdete, de a Wikipedia magyarázata szerint mivel 2012 szökőév volt, ezért ebben az évben 20-án reggel következett be. Ezt követően, mivel 365 napos évek jönnek, a napéjegyenlőség időpontja ismét egyre későbbre tolódik, de még mielőtt újra elérné 21-ét, ismét szökőév jön, ezért 2016-ban a napéjegyenlőség ismét március 20-án reggelre kerül vissza. A négyévenkénti 45 perces csúszás azt eredményezi, hogy 2012-től 2047-ig minden évben – közép-európai idő szerint – március 20-ára, 2048-ban viszont már 19-ére esik a jeles nap. Mivel a 2100-as esztendőben kimarad az egyébként négyévenként esedékes szökőnap, ezzel 1 napot előrefelé mozdul el a folyamat, és 2102-ben már ismét 21-én következik be a természet újjászületésének e fontos szimbóluma.
Az EUMETSAT Meteosat-9-es felvétele a négy állapotról

Napéjegyenlőségnek nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart.

Az északi félgömbön tavaszi napéjegyenlőségnek, a délin őszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.

A szeptemberi napéjegyenlőség napja szeptember 22. (illetve szeptember 23.). Az északi féltekén őszi napéjegyenlőségnek, a délin tavaszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |