< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A fegyver megvan, az idő eljött//// The gun has the time has come

| Mobile | RSS

A fegyver megvan, az idő eljött//// The gun has the time has come

2015. március 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A fegyver megvan, az idő eljött

A 2018-ig tartó kormányzati ciklus legnagyobb belpolitikai harca kezdődött el a napokban. A kormánypárt vezetésében már évek óta visszatérő téma, hogyan menjenek neki a Jobbiknak, ha eljön az idő. A fegyver már megvan, és az idő is eljött, de egyelőre még nem dobnak atombombát Vonáékra. Viszont eldördültek az első pisztolylövések.

Becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó. Én nagyon kívánom nekik, hogy legyenek sikeresek az életben, és itt a közéleti próbálkozásaikat is siker koronázza. Hogy éppen pártot kellett-e nekik alapítaniuk? Hát nekem más tanácsom lett volna. De én sem hallgattam akkortájt más tanácsára, tehát az idő lehet, hogy őket fogja igazolni.

– mondta 2003. május 18-án a Jobbikról az akkor a Fideszt éppen újjáépítő Orbán Viktor. Azóta eltelt 12 év, és bár a miniszterelnök valószínűleg már nem ilyen szelíden és megengedően gondol a Jobbikra, az elmúlt közel másfél évtizedben a Fidesz nem nagyon bántotta a kisebbik jobboldali pártot.

Legfeljebb finoman odalegyintett, amikor kellett. Tavaly májusban, az európai parlamenti választások előtt az akkor még teljes mellszélességgel Fidesz-párti Magyar Nemzet írta meg, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése alapján Kovács Béla az EU intézményei ellen kémkedhetett. Az ügyből nagy belpolitikai botrány lett, ami a Jobbiknak semmiképpen sem jött jól a választások előtt.

A Fidesz azóta nem bántotta a szélsőjobboldali pártot, mert nem volt szüksége rá.
A Jobbik felszívja a csalódott fideszeseket

A kormánypárt ősz óta tartó népszerűségvesztése azonban új helyzetet teremtett. Az internetadó ötletének belebegtetése óta a Fidesz elveszítette a szavazói egyharmadát, a népszerűségvesztésből pedig egyetlen párt tudott profitálni: a Jobbik.

A két jobboldali párt között jelen pillanatban pár százalék, csak két-háromszázezer szavazó a különbség, ami teljesen új helyzet a Fidesz számára:
jobboldali párt sohasem közelítette meg őket ennyire.
DSZZS20120502002
Vona Gábor beszél egy demonstráción a Fidesz székháza előtt.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mindez szinte semennyire sem látszik a Fidesz kommunikációján. A Fidesz.hu-n található közlemények között mindössze hármat találtunk, ami a Jobbikkal foglalkozik. „Ha a Jobbikon múlik, nem csökkentek volna a törlesztőrészletek” – írták március 24-én, majd még aznap azt, hogy „az MSZP és a Jobbik egy követ fúj”. Három nappal korábban pedig arról számoltak be, hogy a „a Jobbik eddig nemet mondott a családokat segítő intézkedésekre”.

Ezt a pár vérszegény megjegyzést leszámítva a kormánypárt megállíthatatlanul ontotta magából a baloldalt ekéző sorokat. Január végén, február elején még javában arról írtak, hogy „Gyurcsány kis híján tönkretette az országot”, de olyan novellisztikus közleménycímük is volt, mint a

Véget nem érő szocialista bűnregény.

Csakhogy a szocialisták jelen pillanatban a felmérések szerint sehol sincsenek, a Fidesz hatalmát minimálisan sem veszélyezteti a DK, az Együtt vagy a PM. Viszont a Jobbik dinamikusan jön fel, ezt pedig úgy tűnik, a Fidesz is észrevette.

Nem véletlen, hogy a párt mindhárom Jobbikkal foglalkozó közleménye március második felében született. A Fidesz elkezdte politikai ellenségnek tekinteni a Jobbikot, és elkezdett úgy is viselkedni vele szemben. Kormányzati forrásaink szerint azonban „nem fognak egyik napról a másikra atombombát dobni a Jobbikra”, az eszköztár és a terv azonban már a kezükben van.
A választóknak bejön a cigányellenesség

A Fidesz felső köreiben nem kongatják a vészharangokat, de egyre többen és egyre többet beszélnek az eljövendő kommunikációs váltásról, amelynek a Jobbik lesz a céltáblája. A helyzet viszont nem egyszerű, a Jobbik előnyösebb helyzetben van.

Ha megtámadjuk őket, akkor többet nem tudnak szélárnyékban növekedni, viszont beindulhat az ostromlottvár-effektus. Ha a baloldal és a Fidesz is a Jobbikot ekézi, akkor a vár lakói azt gondolhatják, hogy mindenképpen nekik van igazuk. Ez csak jobban megerősítheti őket az elköteleződésükben

– mondta egy Habony Árpád közelében dolgozó kommunikációs szakember. Szerinte a Fidesz egyrészt nem szeretné megadni a Jobbiknak a megtámadotti pozíciót, másrészt ha hivatalosan céltáblává teszik a szélsőjobboldali pártot, azzal legitimálják, hivatalos kihívóvá léptetik elő őket, amit Fideszben nagyon szeretnének elkerülni. Ennek ugyanis az lehetne a következménye, hogy széles tömegek kezdik összemérni a Fideszt és a Jobbikot. A kormánypárt azonban nem szeretne egy absztrakciós szintre kerülni a Jobbikkal,
a Fidesz vezetői nem szeretnék, ha a jobboldali választókban felmerülne a „Fidesz vagy Jobbik″-kérdés.
DBELO20100715005
Orbán Viktor a nemzeti együttműködés nyilatkozatát tartja a kezében a Jobbik frakcióülésén a Parlamentben.
Fotó: Beliczay László / MTI

Egy ilyen összehasonlításban ugyanis egyre kevésbé áll jól a Fidesz. A Jobbik harsány elitellenessége éppen a „keményen dolgozó kisemberek″ közül hozhat még nagy számban szavazókat, akiket az utóbbi hetekben a Fidesz is próbál megszólítani. Ráadásul a Fideszben veszélyes terepnek tartják még az olyan nyíltan rasszista jobbikosok megtámadását is, mint Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán. A kommunikációs stábban ugyanis úgy tartják, hogy

az emberek 90 százaléka azt gondolhatja, hogy helyes, hogy Orosz odament a cigányokhoz, és megmondta nekik, hogyan éljenek.

Egy másik forrásunk szerint hosszú és nehéz felépíteni egy ellenségképet, főleg, ha az ideológiailag nem is áll olyan távol. A Fidesz-táborban történelmi-lélektani okokból a „kommunistákkal″ lehet nagy riadalmat kelteni, és Orbánék szemében a szocialisták mindig is kommunisták lesznek. A miniszterelnök nem véletlenül beszélt arról két hete a parlamentben, hogy a kommunisták „még felvizezett, hosszú lépés formájában se térhessenek vissza″.

A Jobbikot nem lehet egy ilyen egyszerű (MSZP=kommunisták) retorikai fordulattal elintézni, a helyzetet tovább nehezíti a Jobbik kettős kommunikációja. Az országos médiafelületeken már másfél éve következetesen úgy jelennek meg, mint a cukiság képviselői, Vona Gábor arcát kölyökvizslák nyaldossák, egy másik, fiataloknak szóló kampányukban pedig Vona és Dúró Dóra színes ruhákba öltöztetett huszonévesek között mosolyognak, azt sugallva, hogy jobbikos fiatalnak lenni trendi. Ezzel nem is állnak messze a valóságtól: a fiatal értelmiségiek, egyetemisták, főiskolások között stabilan a Jobbik a legnépszerűbb párt.

Ugyanakkor ott van a Jobbik másik arca, amit nem mutatnak meg magukból az országos felületeken. Ezek a vidéken a Jobbikhoz becsatornázott csendőrségszerű önkéntes rendvédelmi szervek, vagy az olyan fasisztoid, nyíltan rasszista alakulatok, mint a Betyársereg, amelyekkel kapcsolatban Vona Gábor nemrég leszögezte: ha a Jobbik kormányra kerül, nem fogja megnehezíteni a dolgukat, hiszen szerinte a Betyársereg jó célokért küzd, fontos munkát végez, ami nagyjából egyenlő a cigányság megfélemlítésével.
Mi van, ha Vona Putyintól kap utasításokat?

Bár a Fideszben tisztában vannak ezzel a kettősséggel, és a cigányok kiirtásán merengő, holokauszt-emlékművet leköpő jobbikos politikusok miatt kommunikációs szempontból a kormánypárt könnyen bélyegezhetné rasszista, neofasiszta pártnak a Jobbikot, mégsem teszik. Több forrásunk említette, hogy ezzel nem tudnának célt érni, egy ilyen kampányra már régen nem rendülne meg a Jobbik-tábor.
2015-03-30T080645Z 1987398932 GF10000038030 RTRMADP 3 RUSSIA-EUR
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten, a közös sajtótájékoztatójuk előtt.
Fotó: Balogh László / Reuters

Kormánypárti informátoraink szerint a fegyver viszont már ott van a Fidesz kezében, a kérdés csak az, hogy mikor fogják bevetni. Ha eljön az idő, a Jobbikot a párt finanszírozásával akarják megtörni, méghozzá azzal, hogy

a Jobbikot Oroszországból pénzelik. Ez szuverenitási kérdés, ami minden nemzeti érzelmű szavazónak fontos, különösen a jobbikosoknak

– mondta egyik forrásunk. Többen mondták, hogy a Jobbik megtámadása nagyon érzékeny stratégiai lépés, a 2014–2018-as kormányzati ciklus legnagyobb téttel bíró belpolitikai harca, ezért nem fogják elkapkodni. A kétharmad elvesztése után a Fidesznek csupán lélektani téttel bíró tapolcai választások miatt mégis felpörögtek az események, és két vezető fideszes is olyat mondott a Jobbikra, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Lázár János miniszter az Index kérdésére reagálva nyilas pártnak nevezte a Jobbikot, akik a kommunistákhoz hasonlóan sohasem hoztak jót az országra. Kövér László házelnök pedig azt mondta Tapolcán, hogy a Jobbik cukiságkampányt folytat, ugyanakkor „náci ideológiát” hirdet az interneten. Kövér szerint egy ilyen pártot egyetlen országgyűlési mandátumhoz sem szabad juttatni.

A Fidesz Jobbik-ellenes országos kommunikáció még nem indult be, de láthatóan a front résnyire megnyílt, és jelenleg a közvélemény tesztelése, egy óvatos puhatolózás zajlik.

forrás:index.hu

The gun has the time has come

The largest domestic carrier battle 2018 election cycle began in the days. The ruling party leadership have been a recurring theme to go Jobbik him when the time comes. The gun has been done, and the time has come, but not yet thrown Vonáékra atomic bomb. However, eldördültek the first gun shots.

Honest, decent, committed to national interests, the deeper meaning of life by young are concerned. I really wish them to be successful in life and in the public life of their attempt crowned with success. That they just had to base their party? Well, I had no other advice. But at that time I did not listen to the advice of the other, so the time may be that they will be verified.

– May 18, 2003, said the Jobbik is currently rebuilding the Fidesz, Viktor Orban. 12 years have passed since then, and although the prime minister may no longer be such a gentle and liberal thinking of Jobbik, the last one and a half decades, the Fidesz does not really hurt the small right-wing party.

Up to gently odalegyintett when needed. Last May, before the elections to the European Parliament the then full weight Fidesz party Hungarian Nation wrote that, according to the Constitution Protection Office Bela Kovacs kémkedhetett complaint against the EU institutions. The affair became a major domestic political scandal that Jobbik was no way well before the election.

Fidesz has not hurt since the far-right party, because we did not need it.
The better absorb the disappointment Fidesz

However, the ruling party since fall in popularity of a new situation. Since the idea of ​​the Internet tax belebegtetése Fidesz has lost one-third of the voters, and the népszerűségvesztésből single party was able to benefit from the better.

The two right-wing parties present moment a few percent, only two or three hundred thousand voters the difference, which is a completely new situation for the Fidesz
right-wing party never approached them so much.
DSZZS20120502002
Gábor Vona speaks at a demonstration in front of the headquarters of Fidesz.
Photo: Island Váry Ps / MTI

This almost seems to do nothing to the communication of Fidesz. Communications between the Fidesz.hu-ROM found only three, which deals with Jobbik. “If you depend on the icon to the right, would not have fallen in installments” – was written on March 24, and on the same day that “Jobbik and the MSZP blowing a stone.” Three days earlier and it was reported that “Jobbik has said no measures to assist the families.”

This apart, the couple anemic comment on the ruling party unstoppable spouted the left side accent lines. In late January and early February, is well under way about me, “Gyurcsany almost ruined the country”, but it was a short story közleménycímük also like

Neverending socialist bűnregény.

But the socialists at the moment, according to surveys nowhere, the power of Fidesz minimum jeopardize the SE, the PM or together. However, the improved dynamic is coming up, and this seems to have noticed the Fidesz.

It is no coincidence that all three of the party Jobbik was on release in the second half of March. Fidesz’s political enemies began to view the Jobbik, and they also began to act on it. However, according to government sources “will not be from one day to the next to drop an atomic bomb Jobbik” However, the toolbar and the plan is already in their hands.
Voters hit the anti-Roma

Fidesz upper echelons kongatják not the alarm bells, but more and more and more talk about the upcoming change of communications for the right to become the butt. But the situation is simple, Jobbik is not in a better position.

If you attack them, you can not slipstream grow more, but it may have started the ostromlottvár effect. If the left side of Fidesz and Jobbik accents, the castle residents may think that in any case they are right. It’s just more of them to confirm their commitment

– If you said a worker near Bony Arpad communications expert. In his view, the Fidesz one hand you do not want to give the Jobbik attacked the position, on the other hand, if you make it officially a target of right-wing parties to legitimize official defiant bring them to what Fidesz are keen to avoid. This could be a consequence of the fact that the masses are beginning to be considered against Fidesz and Jobbik. The ruling party does not want to be a level of abstraction with Jobbik,
Fidesz leaders do not want you to arise in the selection of the right “Fidesz and Jobbik” -kérdés.
DBELO20100715005
Viktor Orban’s statement holds national cooperation in the hands of the Jobbik party faction meeting in Parliament.
Photo: Laszlo Beliczay / MTI

Such a comparison, because there is less and less well Fidesz. Jobbik shrill elite disorder may just have a large number of voters in the “hard-working little people” who have been in the last few weeks, the Fidesz is trying to address. In addition, the Fidesz still considered dangerous terrain of contestation openly racist Jobbik, such Érpatak Mayor Michael Zoltán Orosz. The Stabat communication is believed to

90 percent of people may think that it is right that he went to the Russian Gypsies, and told them how to live.

Another source in the long and hard to build up a picture of the enemy, especially if the well is not ideologically so far. Fidesz camp psychological and historical reasons, the “communists” can arouse great alarm, and the eyes of the Socialists Orbán will always be communists. The Prime Minister spoke about not by accident two weeks ago in parliament, the Communists, “not even to be returned as a watered-down, long step.”

Jobbik not be such a simple (MSZP = communists) to arrange a rhetorical turn, the situation is further complicated by the dual Jobbik communication. The national media surfaces have been one and a half years has consistently appear as cukiság representatives, Gábor Vona face licking puppy retriever, another in their campaign for young people and train and Duron Dora smile in colorful costumes dressed in their twenties, suggesting that being Jobbik young trendy. This is not too far from the truth are: stable among young intellectuals, university and college students in the top right of the party.

However, there is another face of the right, you do not show themselves at the national interfaces. These rural Jobbik becsatornázott gendarmerie-like volunteer law enforcement agencies, or a fascist, openly racist forces as the Outlaw’s Army, where Gabor Vona recently stated that if it is to better governance, it will not hinder their job, because he thinks the Outlaw’s Army for good fights carries out important work, which is roughly equal to the Roma intimidation.
What if Putin Vona receive instructions?

Although Fidesz are aware of this dichotomy, and the depopulation of Gypsies for brooding, Holocaust memorial spits Jobbik politicians communication aspects of the ruling party easily bélyegezhetné racist, neo-fascist Jobbik party, but do not act. Several sources said that this goal could not be achieved, such a campaign would have been used to do with it-right camp.
2015-03-30T080645Z 1987398932 GF10000038030 RTRMADP 3-RUSSIA EUR
Vladimir Putin and Viktor Orban in Budapest, before the joint press confernce.
Photo: Laszlo Balogh / Reuters

Pro-government informers under the gun, however, there has been in the hands of Fidesz, the only question is when it will be deployed. When the time comes, the Jobbik party financing they want to break, even with that

Jobbik Russia because they funded. This issue of sovereignty, which all Nationalist voters is important, especially in the better fighters

– Said one source. Several people told me that a better attacking very sensitive strategic move in the 2014-2018 election cycle’s largest domestic court battle gear, so they will not rush. After the loss of two-thirds of the Fidesz me head just yet because of the psychological stakes events tapolca election judge and two Fidesz leader also said Jobbik, which was previously unimaginable.

John Lazarus Minister in response to a question index called the Arrow Cross party Jobbik, who, like the Communists have never been good for the country. House Speaker Laszlo Kover said she Tapolca that better cukiságkampányt continue, but “Nazi ideology” advertising on the Internet. Fat that such a one party parliamentary seats should not be returned.

Jobbik, Fidesz anti-national communication has not yet started, but apparently opened a crack in the front, and the public is currently being tested, a careful soundings.

Source: index.hu

Leave a Reply 902 megnézve, 1 alkalommal mai nap |