< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbánt már minden cáfolja

| Mobile | RSS

Orbánt már minden cáfolja

2015. április 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbánt már minden cáfolja

Lázár János minden korábbinál hevesebben támadta a Quaestor-vezér Tarsoly Csabát – a képen Giró-Szász Andrással FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Megint ellentmondásba keveredett a kormány a brókerbotrányban, miután a Földművelésügyi Minisztérium cáfolta a miniszterelnök állításait. Lázár János a kormányfő ígéretét beváltva tegnapra összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter most már élesen támadta Tarsoly Csabát is. A Quaestor-vezérnek, akivel a kormány még a botrány kitörése után is tárgyalt, tagadhatatlanul volt két hete arra, hogy akár vagyonelemeket mentsen ki. A kormány továbbra sem tud elszámolni az időpontokkal, sőt egyre jobban belezavarodik a Tarsoly-Orbán levelezés, a tárgyalások, kormányülések és intézkedések körüli magyarázkodásba.
hirdetés

Miközben Tarsoly Csaba ügyvédje közölte: kérték Tarsoly szabadlábra helyezését, mert szerintük az előzetes letartóztatást törvénytelenül rendelték el és annak indokaival sem értenek egyet, a kormány elkezdte támadni eddigi “cimboráját”. Papp Gábor, a Quaestor-vezér képviselője Lázár János kijelentéseit az atv.hu-nak nem kívánta kommentálni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis tegnap már úgy beszélt Tarsolyról, mint elítélt bűnözőről, aki “lopott, csalt, hazudott” és olyan piramisjátékot épített fel, amiben az újabb és újabb ügyfelek pénzéből fizették ki a régebbiekét – írja lap. Lázár többször kijelentette, hogy Tarsoly nemcsak az embereket, hanem a kormányzatot is átverte és tette nem maradhat büntetlenül.

A Miniszterelnökség vezetője ismertette az Orbán Viktor által hétfőn megígért adatokat arról, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolatuk brókercégekkel. A Földművelésügyi Minisztérium 410 millió forintot bukott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 3,8 milliárd forintot helyezett el a Quaestornál, ez azonban megkerült. A Miniszterelnökség 17 milliárd forint hitellel érintett az MFB-n keresztül (ez az ETO Park építésére adott pénz), ezért cserébe az ETO Parkot megkapják, de az valószínűleg nem ér 17 milliárdot. A Belügyminisztérium is érintett, azon a mintegy száz önkormányzatokon keresztül, amelyek a minisztérium segítsége nélkül bajba kerülnének.

“Az időpontok kapcsán valószínűleg én követtem el súlyos hibát” – mondta Lázár a kormányzati pénzek kimentésének, pontosabban Orbán idevágó utasításának időrendi kavarodásáról. A miniszter szerint “zavarba ejtette” múlt héten a Bloomberg újságírója, aki határozottan kérdezett Orbán utasításával kapcsolatban, a miniszter pedig elhitte neki azt a dátumot, amit mondott, közben azon a napon nem is volt kormányülés, derült ki utólag. A tájékoztatón azt állították, a február 25-i kormányülésen szólította fel a miniszterelnök a tárcavezetőket, hogy a brókercégeknél tartott kötvényeiket vegyék ki, ez pedig – mint elhangzott – a kormányülés emlékeztetőjéből is kiderül.

Csakhogy a kormány itt újabb, súlyos ellentmondásba került önmagával, hiszen Lázár és Giró-Szász András kommunikációs államtitkár arról beszélt a fölművelődésügyi tárca (FM) elbukott pénze kapcsán, hogy Fazekas Sándor miniszter azért nem tartotta be Orbán utasítását, ahogy azt a külügy tette, mert a Hungária Értékpapír március 6-án értesítette az FM háttérintézményét, nem tudja kifizetni az ott tartott pénzt. Arra viszont nincs válasz, hogy február 25-e után miért nem próbálta meg a minisztérium azonnal kivenni a pénzt a brókercégekből, ahogy Orbán állítólag kérte. A FM ezt követő közleménye pedig meghazudtolta Orbánt, hiszen Fazekas tárcája szerint ők “szó szerint végrehajtották” a kormányfő utasítását, és megvizsgálták, van-e pénzük a Buda-Cashnél. Ott pedig nem volt.

Magyarán már saját kormánya tagjai is cáfolják a miniszterelnököt a brókerbotrányban, amely nemcsak Orbán esetleges bennfentes információi miatt, hanem a most hevesen támadott Tarsollyal tartott kapcsolat, s a Quaestor-vezér kéthetes “előnye” miatt is súlyos kérdéseket vet fel. Megírtuk: az MNB március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét, miután a brókercégnél 150 milliárd fiktív kötvényt adtak el az ügyfeleknek, amit az öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft. bocsátott ki. A Tarsoly vezetése alatt álló cég március 9-én tájékoztatta az MTI-t, hogy öncsődöt jelentett (később kiderült, hogy valójában ez nem történt meg). Az is kiderült, hogy a jegybank munkatársai már az öncsőd bejelentésének napján, délelőtt kimentek a Quaestorhoz, holott eddig úgy lehetett tudni, a jegybank csak másnap lépett színre. Miközben azonban a nyomozás megindult, Orbán még levelezett és tárgyalást egyeztetett Tarsollyal, hiszen Havasi Bertalan lapunknak kiadta a kormányfő Questor-vezérnek írt, március 9-i válaszát (ez újabb ellentmondásokra irányította a figyelmet, amelynek részleteiről keretes írásunk számol be). Ezután a Nemzetgazdasági Minisztérium elismerte, hogy Orbán Gábor, a tárca államtitkára március 10-én fogadta Tarsolyt, akivel azonban állítólag nem tudtak megállapodni.

Mindennek azért lehet jelentősége, mert egyáltalán nem tudni, Tarsoly többször is tárgyalt-e a kabinet bármely tagjával azidő alatt, amíg az ügyben eljáró nyomozóhatóság nem vette őrizetbe. Lapunknak ráadásul egyes források állítják, hogy a Quaestor-vezér az ominózus két hétben igyekezett megtalálni a vagyonkimentés lehetőségeit, így egyértelműen nem igaz, hogy – mint az ügyészség és a kabinet állítja – erre “objektív” okokból nem volt lehetősége.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

szerző:Biró Marianna, Fazekas Ágnes

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 2 alkalommal mai nap |