< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Törőcsik Mari: „Schwajda a legjobban tudott színházat csinálni Magyarországon”

| Mobile | RSS

Törőcsik Mari: „Schwajda a legjobban tudott színházat csinálni Magyarországon”

2015. április 30. | hozzászólás | Kultúra

Törőcsik Mari: „Schwajda a legjobban tudott színházat csinálni Magyarországon”

szerző:V. Nagy Viktória

„Tíz évig voltam a színésznője. Csodákat lehetne róla mondani, de most nem tudok. Úgy érzem, megszakad a szívem” – mondta a Kossuth-díjas színésznő Schwajda György szobrának avatásán.
Hirdetés

„Másodszor beszélek itt, a Nemzeti Színház parkjában Schwajda Györgyhöz. Először, amikor a hamvait álltuk körbe, és most, amikor a szobrát avatjuk fel. És úgy érzem, az idő múlásával nem múlik a hiány, hanem felerősödik bennem a fájdalom – mondta megrendülten, a könnyeivel küszködve Törőcsik Mari ma délelőtt, a Bajor Gizi parkjában, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója felavatta Schwajda György szobrát. – Tíz évig voltam a színésznője. Csodákat lehetne róla mondani, de most nem tudok. Úgy érzem, megszakad a szívem. Micsoda csodát épített ezzel a Nemzeti Színházzal nekünk, ahol mindenre van hely, és méltó hely! Nagyon tudott színházat csinálni, megkockáztatom, hogy a legjobban tudott színházat csinálni Magyarországon. Azt kívánom, hogy álljon itt sokáig ez a szobor, és minél több ember lépjen be ebben a színházba.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vidnyánszky Attila így emlékezett: „Mindig voltak, akik építeni szerették volna a nemzet színházát, és mindig voltak, vannak, aki rombolni. Schwajda építeni szeretett volna, kivívva ezzel az úgynevezett szakma gyűlöletét. Mégis felvállalta: az épület áll, tartalommal megtölteni azonban nekünk kell. Én személy szerint is hálás vagyok neki, mert rögtön az elő évadban meghívott rendezni, mégpedig a Bánk Bánra.” A főigazgató szerint Varga Imre szobrászművész megfogott valamit Schwajda dacos, „csakazértis” jelleméből.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A Nemzeti Színház szoborparkjában a magyar színháztörténet legnagyobbjai kaptak helyet, és ma idekerül Schwajda György szobra is” – kezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az elmúlt években Schwajda tette a legtöbbet a magyar színházért, miközben barátot keveset, ellenséget viszont sokat szerzett. „Önfejű, karakán ember volt, aki nem ismerte a félelmet. Minden naggyá lett a keze alatt, akikkel együtt dolgozott, rajongtak érte. Sértettségének, keserűségének nem adott hangot, sorsa a hazaszerető, építő magyar személyiségé. A színház, melyet épített, itt magaslik és ragyog: belaktuk, szeretjük, büszkén járunk ide, dicsekszünk vele, a miénk. Nevét abba a vaskos könyvbe írták be a magyarok, amelyben azok emlékét őrzik, akikre hálásan fogunk emlékezni, amíg lesz magyar nyelvet beszélő ember a világon” – zárta megemlékezését Orbán Viktor.

Nemzeti Színház
Schwajda Györgyöt 1999-ben nevezték ki kormánybiztosnak, hogy vezényelje le a Nemzeti Színház felépítését (a munka befejezése után viszont nem folytathatja igazgatóként). Schwajda pályáztatás nélkül Siklós Máriát bízta meg a tervezéssel, és ezzel az egész építészszakma felháborodását magára vonta, nem beszélve azok dühéről, akik egy másik koncepciójú Nemzetit akartak (vagy tagadták egy efféle intézmény létjogosultságát). Az épület Az ember tragédiája bemutatójával nyílt meg 2002. március 15-én, a premiert Schwajda határozott kérése ellenére közvetítette a tévé, ezért ő nem vett részt az eseményen.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 855 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: