< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bukott Orbán veje – Lázár keresztbe tett

| Mobile | RSS

Bukott Orbán veje – Lázár keresztbe tett

2015. május 1. | hozzászólás | Közélet

Bukott Orbán veje – Lázár keresztbe tett

Amit eddig engedett, most hirtelen büntetni kezdte a miniszterelnökség. A Lázár János vezette tárca egy, már megnyert, 410 milliós közbeszerzést csavart ki Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István kezéből.

A Direkt36 oknyomozó portál derítette ki: versenykorlátozás és a verseny indokolatlan szűkítése miatt a Lázár János által vezetett miniszterelnökség – mint a nettó 300 millió forintnál költségesebb, uniós finanszírozású projektek ellenőre – dobta vissza a jászberényi közvilágítás felújításáról szóló pályázatot. Nem szokatlan módon a közbeszerzési kiírást egy az egyben Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégére szabták – ahogy idén és a korábbi években, egy-két kivételtől eltekintve, az összes, ilyen jellegű beruházást.
Infinety network
Az eset érdekessége, hogy a miniszterelnökség hivatalból nem csak most és nem is csupán a jászberényi kiírást volt hivatott vizsgálni. Mindeddig azonban semmi különöset nem tapasztalt a Lázár vezette szakember gárda a tenderekben. Még akkor sem, amikor a felújításokat megrendelő önkormányzatoknak Tiborcz egyik korábbi cégtárásának vállalkozása segített megszerkeszteni a közbeszerzési hirdetményt – hogy, s hogy nem, épp az orbáni vej vállalkozására szabva azt. Ma már – ha ismeretlen tettes után is – a rendőrség is nyomoz ebben az ügyben, hisz a pályázatot kiíró és az azt megnyerő cégek közötti összefonódás még az unortodoxiáról híres Magyarországon is törvénybe ütköző.

Lázár döntése azért is meglepő – amellett, hogy Orbán vejéről van szó -, mert az oknyomozó portál megszerezte a most kifogásolt és a korábban átengedett pályázati kiírások szövegét. Ezek összehasonlítása alapján kiderült: a jászberényi közbeszerzési kiírás tervezete nagyon – sok helyen szinte szó szerint – hasonlít azokhoz a közbeszerzési kiírásokhoz, amelyeken az elmúlt hónapokban Tiborcz cége, az Elios Innovatív Zrt. nyerte el a közvilágítás-korszerűsítési megbízásokat.

Ami korábban megfelelt, most nem egyszerűen fennakadt a szűrőn, de a miniszterelnökség az előzetes minőség-ellenőrzésen olyan sok kifogást emelt a jászberényi tervezettel szemben, hogy gyakorlatilag újra kell írni a közbeszerzési pályázatot ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak.

A Direkt 36 azt állítja: a minőség-ellenőrzés szerint a jászberényi tervezet nem felel meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az unió által elvárt “hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvének”. A terv harminc vizsgált pontjából tizenkettőt magas, további ötöt alacsony kockázatúnak találtak. A közbeszerzési eljárást már akkor sem lehet elindítani, ha csak egyetlen pontot is magas kockázatúnak minősítenek. A miniszterelnökség most többek között az előző pályázatoknál az Eliost helyzetbe hozó szigorú alkalmassági követelményekbe kötött bele. A jászberényi tervezet szerint csak az a pályázó lett volna alkalmas a munkára, aki fel tud mutatni egy olyan lezárult, a közlekedés biztosítása mellett elvégzett LED-es közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzést, amely legalább nettó 280 millió forintos volt, és legalább 2560 LED-es lámpát kellett felszerelni. A Miniszterelnökség túlzónak találta, hogy a nettó 310 millió forintos közbeszerzéshez nettó 280 millió forintos referenciát várnak el, ezért kérte a várost, hogy ennek az összegét csökkentsék.

A miniszterelnökség több más olyan alkalmassági feltételt is versenyszűkítőnek talált, ami a korábbi pályázatokban is szerepelt: például azt, hogy a munkába bevont szakemberektől is nagy értékű LED-es közvilágítás-korszerűsítési referenciát vártak el, hogy túl sok szakembert követeltek meg, és még azt is előírták, hogy a pályázó cégnek legalább hány alkalmazottja legyen. Nem tetszett Lázáréknak az sem, hogy pontosan meghatározták a felszerelendő lámpák műszaki tulajdonságait, még a típusukat is, és ugyan beleírták a tervbe, hogy egyenértékű lámpákat is elfogadnak, de kikötötték, hogy csak akkor, ha azok teljes körűen megfelelnek az előírt lámpák minden paraméterének. A Miniszterelnökség szerint a város olyan szűkre szabta a paramétereket, hogy azzal egyenértékű ajánlatot nem lehet tenni. Külön felhívták a város figyelmét arra a kormányrendeletre is, amely szerint nem lehet úgy meghatározni a műszaki feltételeket, hogy azzal egyes gazdasági szereplőket vagy más termékeket kizárjanak az eljárásból. Nem ment át a minőség-ellenőrzésen az sem, hogy az értékelésnél nem kapott volna elég hangsúlyt az ajánlott ár vagy, hogy késedelmes teljesítés esetén túl kevés kötbért vártak el a nyertestől.
Miközben üdvözlendő, hogy a kencellária végre komolyan veszi saját, ellenőrző funkcióját, érthetetlen: eddig miért nem szúrták ki azokat a versenyt kizáró feltételeket, amelyek most már Lázár János embereinek is feltűntek?

forrás:stop.hu

Leave a Reply 183 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: