< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kövér szerint a magyar modell lehetne a minimum a többi európai országban is

| Mobile | RSS

Kövér szerint a magyar modell lehetne a minimum a többi európai országban is

2015. május 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kövér szerint a magyar modell lehetne a minimum a többi európai országban is

A házelnök vasárnap a Dunának, a közmédia nemzetiségi napi műsorfolyamában nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy az európai országok többségében még annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben.
Kövér László szerint jó lenne, ha más országokban “az lenne a minimum, amit mi tudunk nyújtani a kisebbségeknek”. A házelnök vasárnap a Dunának, a közmédia nemzetiségi napi műsorfolyamában nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy az európai országok többségében még annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben.

A közmédia kezdeményezésére vasárnap a rádió- és televíziós csatornákon – a Dunán, a Duna Worldön, az M1-en, az M2-n, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádióban – a Magyarországon élő 13 nemzetiség szokásait, hagyományait mutatják be.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Dunának adott interjújában jelezte, mindenképpen támogatja, hogy a közmédia egy évben legalább egyszer kiemelten foglalkozzon a Magyarországon élő nemzetiségekkel, ráirányítsa a figyelmet a tizenhárom nemzetiség kultúrájára.

Kérdésre azt mondta, ha az Országgyűlésben lévő nemzetiségi szószólók vagy bizottságuk előterjeszt ilyen kezdeményezést, a parlamentben is lehet majd egy ilyen nap.

Kövér László kiemelte: a nemzetiségek parlamenti képviselete ügyében Magyarország két évtizeden keresztül volt alkotmányos mulasztásban, a kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a képviselet megvalósuljon. Elmondta, a szószólóság megszerzése gyakorlatilag automatikus volt, a tizenhárom nemzetiségből kilencnél ugyanakkor matematikailag eleve elérhetetlen volt az önálló, teljes értékű parlamenti képviselet megszerzése. A házelnök szerint túl rövid idő telt el ahhoz, hogy elemezni lehessen, bevált-e a jelenlegi rendszer.

A parlamentbe került szószólók még “próbálják kitaposni maguknak a nem járt ösvényt” – fogalmazott Kövér László, megjegyezve: a szószólók az elmúlt időszakban több kezdeményezéssel is éltek, és nemcsak nemzetiségi tárgyú törvényekben, hanem például a költségvetési törvénnyel kapcsolatban is.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 138 megnézve, 1 alkalommal mai nap |