< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: OECD: egyre gyakoribbak a nagy ivászatok a fiatalok körében

| Mobile | RSS

OECD: egyre gyakoribbak a nagy ivászatok a fiatalok körében

2015. május 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

OECD: egyre gyakoribbak a nagy ivászatok a fiatalok körében

A gazdag, fejlett országokban csökkent az alkoholfogyasztás mértéke az elmúlt két évtizedben, ám a fiatalok körében megnövekedett a veszélyes nagy ivászatok gyakorisága – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentéséből, amely szerint Magyarország a hetedik helyen áll a felnőttek fejenkénti éves alkoholfogyasztása tekintetében.

A mutatók szerint a 34 OECD-tagországban 2,5 százalékkal esett vissza az éves átlagos alkoholfogyasztás mértéke az elmúlt húsz évben, ami 9,1 liternyi tiszta alkoholt jelent fejenként. Számos dél- és közép-európai országban, ahol korábban nagyon magas volt az alkoholfogyasztás, csökkent, míg több észak- és közép-európai országban – például Észtország, Norvégia és Lengyelország – nőtt.

A jelentés szerint ugyanakkor drasztikusan megnőtt a veszélyes nagy ivászatok gyakorisága a fiatalok körében, a fogyasztás arányát és mennyiségét tekintve egyaránt.

Az OECD szerint a fiatalok rohamszerű ivászatai “közegészségügyi és társadalmi szempontból is jelentős aggodalomra” adnak okot, mivel a gyerekek egyre fiatalabb korban ismerkednek meg az italozással. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás ma már több halálesetért felelős világszerte, mint a HIV, az AIDS, az erőszak és a tuberkulózis együttvéve.

A 2000-es években a 15 éves és annál fiatalabb fiúk körében 30 százalékról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik már megtapasztalták a részegséget, míg a lányoknál ugyanez az arány 26 százalékról 41 százalékra növekedett.

Az elmúlt húsz évben Kanadában, Németországban és Olaszországban is gyakoribbá váltak a rendszeres nagy ivászatok – ez heti egyszeri alkalommal öt, vagy több szeszes ital gyors egymásutánban való elfogyasztását jelenti – a fiatal felnőttek körében, míg Franciaországban a férfiak, Új-Zélandon a nők körében vált népszerűvé a féktelen ivászat.

Az Egyesült Államok tekintetében egymásnak ellentmondó adatok születtek a fiatalok nagy ivászatairól. Angliában és Írországban csökkent a fiatalok féktelen italozásainak aránya a vizsgált időszakban.

A 2012-es adatok alapján Észtországban, Ausztriában és Franciaországban a legmagasabb a felnőttek alkoholfogyasztásának mértéke – ez éves szinten nagyjából 12 litert jelent fejenként -, majd Írország, Csehország, Luxemburg és Magyarország következik a sorban.

A jelentés szerint a legtöbb alkoholt a népesség legtöbbet ivó 20 százaléka fogyasztja. (Magyarországon például a legtöbbet ivó 20 százalék a teljes alkoholfogyasztás 90 százalékát.) A jelentés szerint négyötödük esetében csökkenne a túlzott mértékű alkoholfogyasztásból eredő elhalálozás kockázata, ha heti egy egységgel – egy kis pohár borral – kevesebbet fogyasztatnának.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |