< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Csehország megakadályozta, hogy Irán urándúsító technologiát vegyen

| Mobile | RSS

Csehország megakadályozta, hogy Irán urándúsító technologiát vegyen

2015. május 14. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Csehország megakadályozta, hogy Irán urándúsító technologiát vegyen

A cseh hatóságok megakadályozták, hogy Irán januárban az urándúsításhoz is használható technológiát vásároljon nagy tételben, miután felmerült bennük a gyanú, hogy a Teherán által bemutatott igazoló dokumentumok hamisak – közölték ENSZ-szakértők és nyugati források.

Az eset alátámaszthatja a nyugati országok abbéli aggodalmát, hogy hiába kötnek megállapodást Iránnal atomprogramja ellenőrzéséről, nem bízhatnak meg benne, mert titkon továbbra is atomfegyverre akar szert tenni – írta a Reuters brit hírügynökség.

A vásárlási kísérlet egyes részletei szerepelnek egy olyan szakértői csoport legutóbbi éves jelentésében, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa iráni szankcióbizottsága számára dolgozik. E részletekbe betekinthetett a Reuters.

A szakértői csoport szerint Irán olyan kompresszorokat akart vásárolni 61 millió dollár értékben, amelyek használhatók a nukleáris és a nem nukleáris iparban is, és amelyeket az amerikai tulajdonban lévő Howden CKD Compressors cég gyárt Csehországban. Ezt az információt megerősítette a Reutersnak egy cseh állami tisztségviselő és egy nyugati diplomata, hozzátéve, hogy a cseh hatóságok akadályozták meg az ügyletet. A Reuters szerint az nem derült ki, hogy Irán közvetítőn keresztül akart-e vásárolni vagy közvetlenül. Nincs arra utaló jel, hogy a Howden CKD tudott az irániak valódi szándékáról. A cég tisztségviselői nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügyben.

Az ENSZ szakértői csoportja megállapította, hogy az irániak “hamis végfelhasználót” tüntettek fel azokon a dokumentumokon, amelyekkel a nemzetközi szankciók értelmében igazolniuk kell, hogy nem atomiparuk számára vásárolnak.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 883 megnézve, 1 alkalommal mai nap |