< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ékszerek, hajtűk Csodás aranytárgyakat rejtett egy kínai hercegné sírja

| Mobile | RSS

Ékszerek, hajtűk Csodás aranytárgyakat rejtett egy kínai hercegné sírja

2015. május 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ékszerek, hajtűk

Csodás aranytárgyakat rejtett egy kínai hercegné sírja

Ékszereket, drágakővel kirakott hajtűket rejtett egy Ming-korabeli sír, amelyre a kelet-kínai Nanking városában építkezés közben találtak rá.

 

Két sírkőfeliratból a szakemberek arra következtetnek, hogy a nő, akinek maradványait feltárták, egy ágyasból lett politikai, katonai stratéga.

Mej hercegnéről a szöveg elárulta, hogy Mu Pin herceg három feleségének egyike volt, 1474-ben 45 éves korában halt meg. Feltételezések szerint 15 éves kora körül házasodhatott, amikor férje nagyjából 30 évvel volt idősebb nála. A kutatók azt sejtik, nem volt egyenrangú a többi feleséggel, a délnyugati Jünnan császári helytartójának ágyasa lehetett.

Mejről azt írták, “mosdatlan és ápolatlan” volt, magát pedig “túlélőnek” nevezte. Családja ugyanakkor valószínűleg tehetős volt: dédnagyapja tábornokként szolgálta a császárt, “minden csatát megnyert”, és ezért hűbéresek százai tartoztak alá.

Mej élete nagyban megváltozott, miután kis hercegnek adott életet. A sírkő felirata szerint az anya fegyelmet és rendet tartott, szorgalomra, hűségre és odaadásra nevelt úgy, hogy “senki nem panaszkodott”. Fiának tanulnia kellett reggel és este, aminek meg is volt az eredménye. Mu Cung apja halála után harmadik generációs vezérként került Jünnan élére.

A fiúval elégedett császár Mejnek az “özvegy hercegné” címet adományozta. Az anya később arról vált nevezetessé, hogy nagyban rá hagyatkozó fiát megfelelő stratégiákkal ellátva békét teremtett a barbár népek között, még a távoli földeken is.

A fennmaradt írás szerint Dél-Jünnanban halt meg, de az első Ming császárság első fővárosában, Nankingban temették el. Búcsúztatására nagy tömeg gyűlt össze, a szeretett és tisztelt hercegnét civilek és katonák, fiatalok és idősek kísérték utolsó útjára, és úgy gyászolták, mint saját szülőjüket.

A több mint 500 éves sírban találtak rubinokkal, zafírokkal és türkizzel díszített arany karkötőket, piperedobozt és hajtűket. Utóbbiak közül például az egyik láng alakú, hat zafírkő és hat rubin díszíti, a közepén egy nagyobbal. A tű maga több mint 12 centiméter hosszú, 115 grammnál nehezebb. Van köztük egy csaknem 150 grammos mestermunka, míg egy másik, amelyik krizantém alakú, 220 grammot nyom.

Egy szintén drágakövekkel kirakott, aranyláncon függő, lótusz szirmokkal díszített piperedobozkán hét szanszkrit írásjel is jól kivehető.

A Chinese Cultural Relics című folyóiratban angolul megjelentetett tanulmányból kiderült, hogy a nankingi városi múzeum régészei Csi Haj-ning irányításával még 2008-ban leltek a kincsekre. Leírták, hogy a sírba temetett Mej hercegnő koporsóját víz érte és ezáltal megsérült, de csontvázának maradványait jó állapotban találták.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |