< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Napokon belül újra járnak a szegedi trolik

| Mobile | RSS

Napokon belül újra járnak a szegedi trolik

2015. május 16. | hozzászólás | Közélet

Napokon belül újra járnak a szegedi trolik

Noha csak két éve helyezték forgalomba a szegedi Ikarus-Skoda buszokat, nemrégiben garanciális okokra hivatkozva leállították az egész flottát. A Szegedi Közlekedési Kft. szerint az utasbiztonság az első.

Kojedzinszky Richard tájékoztatása szerint a cég és az Ikarus-Skoda trolibuszok beszállítója között az elmúlt hetekben történt tárgyalások eredményeként a gyártó a nagyobb utasbiztonság és a műszaki paraméterek fejlesztése érdekében változtatásokat, javításokat vállalt és hajt végre a járműveken. A munkálatok jelenleg is tartanak, azok befejezése után, várhatóan néhány napon belül a trolibuszok fokozatosan forgalomba állnak.
A szakszervezet találgat, a társaság felülvizsgál

Április végén állt le az összes új szegedi trolibusz. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke a Népszabadságnak május 5-én azt mondta, súlyos problémáról lehet szó, szerintük erre utal, hogy teljesen váratlanul, egyszerre vonták ki a forgalomból mind a 13, másfél éve vásárolt járművet. Közölte, a járművek közül 11-et uniós támogatásból vett meg a kft., ha súlyos típushibát tárnának fel, akkor a városnak vissza kellene fizetnie a támogatást.

A Szegedi Közlekedési Kft. ugyanakkor aznap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2013-ban forgalomba állított flotta garanciális felülvizsgálata folyik.

Az ügyvezető igazgató akkor azt közölte: az elektromos tömegközlekedés fejlesztését célzó projekthez kapcsolódóan Szeged 13 új, Ikarus-Skoda Tr187 típusú trolibuszt vásárolt. A gyártót teljes körű jótállási felelősség terheli, ezért a kötelező garanciális felülvizsgálat keretében átvizsgálja az új járműveket. A vizsgálatok után a trolik zavartalanul folytatják napi munkájukat – tette hozzá.
Félig magyar, félig nem

Az uniós támogatással megvalósult projekt keretében Szeged 2011 januárjában rendelt új, alacsony padlós trolibuszokat a tendernyertes – a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Skoda Electric alkotta – konzorciumtól, egyenként 800 ezer eurós (mintegy 228 millió forintos) áron.

Az Ikarus-Skoda Tr187-es trolibusz prototípusának gyártása 2013 márciusában kezdődött meg. Az új járművek karosszériáját a Magyar Autóbusz Kft. gyártotta le Székesfehérváron, a villamos berendezést a cseh partnernél, a Skoda Electricnél szerelték és üzemeltették be.

A klimatizált járművek alacsony padlósak, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállítanak. A trolibuszok önjáró üzemmódra képesek meghibásodás vagy áramszünet esetén. A szegediek szavazatai alapján az új járművek színe piros lett.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: