< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az ócska amerikai ételtől félnek a németek?

| Mobile | RSS

Az ócska amerikai ételtől félnek a németek?

2015. május 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az ócska amerikai ételtől félnek a németek?

szerző: Ruzsbaczky Zoltán

Az amerikaiak 59 százaléka úgy látja, hogy az Európai Uniónak keményebben kellene fellépnie Oroszországgal szemben – derül ki a Pew Research Center felméréséből. A németek körében ez az arány ugyanakkor csak 26 százalék. Eltérően vélekednek az európai–amerikai szabad kereskedelmi egyezményről is.

A közvélemény-kutatás eredetileg a német–amerikai kapcsolatokról szólt, de számos komoly nemzetközi ügyet is érintett. A megkérdezett németek 27 százaléka szerint ugyanakkor az eddigi, oroszokkal szembeni uniós fellépés is túl keménynek számított – az amerikaiaknál ez a szám elenyésző, mindössze 4 százalék. Ismert, Angela Merkel német kancellár már 2014 tavaszán arról beszélt, meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az Európai Uniót is hátrányosan érintheti, ha kemény szankciókat kell bevezetni Oroszország ellen. Az amerikai–orosz politikában ugyanakkor enyhülés látszik: John Kerry külügyminiszter pénteken órákon át tanácskozott Vlagyimir Putyinnal.

Stiglitz kritikája
Egyoldalúan a multinacionális vállalatoknak kedveznek, a nemzeti parlamentek döntési jogkörét pedig csorbítják az európai–amerikai szabad kereskedelmi partnerség tervezett megállapodásai, ezért nem szabad aláírni őket – vélekedett Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

Merkel az idei év elején már azt is kijelentette, hogy a német kormány hajlandó tárgyalni egy európai–orosz szabad kereskedelmi övezetről, ha Moszkva segít rendezni az ukrán válságot. Kérdéses azonban, hogy ehhez mit szól Amerika, aki a saját egyezményét akarja megkötni Európával. Szijjártó Péter külügyminiszter az év elején úgy látta, hogy az Egyesült Államok nagykövetségei nem akarnak erről nyílt vitát, „ki akarják erőszakolni” a megállapodás ratifikálását minden európai államban.
Az amerikaiak jobban akarják az egyezményt

A Pew Research Center mostani kutatásából kiderül: az amerikaiak 50 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai–európai szabad kereskedelmi egyezmény jó dolog, a németek körében viszont ez a szám csak 41 százalék. Az ellenzők közül az amerikaiak leginkább a munkanélküliség növekedésétől félnek (50 százalék), a tervezet német kritikusainak 61 százaléka főleg az élelmiszer-ipari, autóipari és környezetvédelmi szabályozások lazulásától tart. Az óceán egyik oldalán sem gondolják ugyanakkor komolyan, hogy az egyezmény jogtalan előnyt biztosítana a külföldi vállalatoknak, az amerikai ellenzők 22, a németek 18 százaléka nyilatkozott csak erről. Tavaly egyébként még a németek többsége, 55 százaléka jó dolognak tartotta a szabad kereskedelmi egyezményt.
Jobban bevonnák a németeket

A tengerentúlon emellett nagyobb nemzetközi szerepvállalásra is késztetnék a németeket: az amerikaiak 54 százaléka úgy gondolja, hogy katonai szempontból is hangsúlyosabban kellene fellépnie az unió legerősebb gazdaságú országának, utóbbiak azonban ezzel sem értenek egyet, mindössze negyedük aktivizálná jobban országának fegyvereseit.

A németek 57 százaléka egyébként az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolat fontossága mellett tette le a voksát, mindössze 17 százalékuk látna szívesen erősebb kötődést az oroszokhoz, és 21 százalék gondolta a kettőt egyformán fontosnak (a többiek nem tudtak választ adni a kérdésre). A felmérésből az is kiderül egyébként, hogy a német baloldali szociáldemokraták szavazói inkább megbízható szövetségesnek tartják az Egyesült Államokat, mint a jobboldal, de utóbbiak körében is népszerű a NATO vezető katonai ereje.

A felmérést még februárban és márciusban végezték, de az eredmények csak nemrégiben jelentek meg.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |