< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: „Bojkott Magyarország ellen”: a muszlim vezető tagadja saját levelét

| Mobile | RSS

„Bojkott Magyarország ellen”: a muszlim vezető tagadja saját levelét

2015. május 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

„Bojkott Magyarország ellen”: a muszlim vezető tagadja saját levelét

A Magyar Iszlám Közösség elnöke megdöbbent azon a sajtóhíren, miszerint levelet írt volna az EMMI-nek az „állami szintű iszlamofóbia” és a debreceni mecsetépítés kapcsán tapasztalt ellenállás miatt. Megszereztük a levelet.

Pénteken írtuk meg, hogy egy a Török Vallásügyi Minisztérium Youtube oldalán közzétett videó szerint óriási mecset-komplexum épülhet Budapesten. Az Index értesülései szerint a projektet a török Aktar Design Studió tervezi. A lap a tervekről megtudta: a mecset egy az egyben koppintja a Szinán pasa által tervezett isztambuli Szulejmán-mecsetet. A Vigyázó blog információi szerint a mecset Kőbányán épülhet fel. Kovács Róbert kőbányai polgármester az Indexnek elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték. A kérdéses terület azonban nem a kerület, hanem a főváros tulajdona. (update: Az Index hétfő délután arról írt, hogy a törökök végül elálltak a kőbányai helyszíntől. Bővebben itt.)

Az atv.hu megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója, Szűcs-Somlyó Mária hétfőn közölte: a Főváros a kérdésben sem engedélyezési, sem döntési kompetenciával nem rendelkezik.

A hírrel kapcsolatban az is napvilágra került, hogy a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán május elején levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és kijelentette, a Muszlim Világligához és az Egyesült Arab Emirátusok kormányához fordul, ha nem épülhet meg a debreceni mecsetjük.

A Magyar Iszlám Közösség elnöksége péntek este közleményben reagált a hírre. A főbb állításaik:

1, A budapesti nagymecset terve a Török Vallásügyi Minisztériumtól származik, a terv nem a Magyar Iszlám Közösségé, a mecsetet nem mi, hanem a török állam kívánja megépíteni.
2, Debrecenben nem akarunk mecsetet építeni, hiszen az már megvan, megvettük az épületet és ottani hittestvéreink használatba is vették. Az épület átalakítására és felújítására később kerül sor.
3, Kijelentjük, hogy eddig nem készítettünk negatív jelentést a magyarországi muszlimok helyzetéről, mindezidáig azt jeleztük, hogy helyzetünk jobb több szemszögből is, mint a nyugat-európai muszlimoknak, hiszen eddig nem volt számottevő iszlámellenesség.

Az atv.hu megkeresésére Bolek Zoltán hétfő délelőtt egy óra türelmet kért, azt azonban sikerült megkérdeznünk, hogy igaz-e a hír, miszerint levelet írt az Emberi Erőforrás Minisztériumának, és igaz-e, hogy a levélben azt írta, hogy a Világliga felajánlotta, gazdasági bojkottot hirdet Magyarország ellen.

Bolek azt mondta:

„Nem tudom, hogy ezt honnan veszik, keressék meg az információs forrást, nem akarom ezt kommentálni, én is megdöbbentem rajta.”

Egy órával később Bolek már azt közölte, nem nyilatkozik lapunknak.

Az atv.hu megszerezte Bolek levelét, amely tehát létezik, és amelyben valóban szó esik a bojkottról. „Információnk szerint a szociális államtitkárságnál végzett munka során, mely az intézményeinket érinti, felmerült a gyanú az iszlamofóbiára, mely ilyen téren bizony állami szintűnek tekinthető. Legalábbis a tárca tekintetében. Intézményeink ellehetetlenítéséről van szó, hogy ezek megszűnjenek” – írta az EMMI-nek Bolek.

Majd a folytatásban közölte, minderről már tájékoztatta külföldi partnereit, és „a Világliga és mások felajánlották Magyarország gazdasági bojkottra való felhívásának közzé tételét.”

(A Muszlim Világliga az iszlám szalafista irányzatának legfontosabb fóruma, elsősorban a szaúd-arábiai kormány finanszírozza működését. Fő küldetésének tekinti, hogy „anyagi forrásokat gyűjtsön mecsetek építéséhez és iszlám intézmények támogatásához”, valamint „felszólítsa a személyeket, közösségeket és államokat a sária törvényeinek követésére”. A 2001 szeptember 11-ei terrortámadások után amerikai nyomozók átvizsgálták a Világliga New York-i irodáit és egyik munkatársukat, Abdul Rahman Al-Amoundit terrorcsoportok finanszírozása miatt 23 éves börtönbüntetésre ítélték.)

Újabb ellentmondás, hogy miközben a Magyar Iszlám Közösség pénteki közleményében azt írják, „eddig nem készítettünk negatív jelentést a magyarországi muszlimok helyzetéről, mindezidáig azt jeleztük, hogy helyzetünk jobb több szemszögből is, mint a nyugat-európai muszlimoknak, hiszen eddig nem volt számottevő iszlámellenesség”, az EMMI-nek írt másfél héttel ezelőtti levélben Bolek kijelentette: „A héten készen lesz a jelzett beszámolónk a helyzetünkről, bizonyítékokkal alátámasztva, mely angol és arab nyelven lesz elküldve azokhoz a szervezetekhez és külföldi médiákhoz, akik érdeklődnek a hazai helyzet kapcsán. A debreceni mecset ügyében is komoly ellenállást, hátráltatást tapasztaltunk bizonyos városi ügyintézőknél, holott az már a kizárólagos birtokunkban van, az Emirátusi Minisztériumot is erről külön kell tájékoztatnunk.”

Vasárnap a miniszterelnök is megszólalt a Kőbányára tervezett mecsetről. Azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |