< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nincs áldozat Túlfutott a leszállópályán a magyar hadsereg vadászgépe – a pilóták katapultáltak

| Mobile | RSS

Nincs áldozat Túlfutott a leszállópályán a magyar hadsereg vadászgépe – a pilóták katapultáltak

2015. május 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nincs áldozat
Túlfutott a leszállópályán a magyar hadsereg vadászgépe – a pilóták katapultáltak

Túlfutott a leszállópályáján a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak.

A közszolgálati Cseh Televízió eredetileg azt jelentette, hogy a gép lezuhant. Időközben azonban kiderült, hogy a magyar gép leszállt, de nem tudott időben megállni: a Gripen a repülőtér mellett lévő szántóföldön állt meg, mindkét pilóta katapultált és jól van.

A Cseh Televízió által a baleset után sugárzott helyszíni felvételek szerint a magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A felvétel szerint a gép elején és a hátul, a farokfelületén is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra például le van törve. A televíziónak nyilatkozó cseh szakértő ennek ellenére úgy vélte, hogy a javítások után a magyar gép újra működőképes lehet. A szántóföldön láthatóak azok a ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A pilótákat orvosi vizsgálatnak vetették alá. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

A repülőtér szóvivője az MTI-neki azt mondta, hogy a baleset idején az időjárás normális volt, légköri zavarok nem voltak.

A cseh védelmi minisztérium azt közölte, hogy a magyar gép pilótái ismeretlen okok miatt nem tudták leszálláskor lefékezni a gépet. Egyelőre nem tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

“Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy a gép túlment a leszálló pályán. A pilóták az előírások szerint katapultáltak. Amennyiben a gép irányíthatatlanná válik, és komolyabb veszély fenyeget, a pilótáknak el kell hagyniuk a gépet. Mindketten jól vannak. Semmi drámai nem történt” – mondta Petr Medek, a védelmi tárca szóvivője telefonon az MTI prágai tudósítójának.

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott megállni. “Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel” – jelentette ki a televízióban a szóvivő.

A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását – közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkara sajtóosztályának munkatársa.

A cáslavi repülőtér egyelőre nem fogad gépeket: azokat a repülőket, amelyek a baleset pillanatában a levegőben voltak, átirányították egy másik repülőtérre.

Cáslavban május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül. A baleset után a hadgyakorlatot felfüggesztették.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |