< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Az egyház mindig fókuszában tartotta a művészetet

| Mobile | RSS

Az egyház mindig fókuszában tartotta a művészetet

2015. május 21. | hozzászólás | Kultúra

Az egyház mindig fókuszában tartotta a művészetet

Semjén Zsolt Kárpát-haza Galéria Boldogasszony kiállításának megnyitóján beszélt

Az egyház kétezer éves történelme folyamán mindig fókuszában tartotta a művészetet – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony kiállításának megnyitóján szerdán a fővárosban.

SemjénZsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b2), Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke (k) és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (j) a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony című kiállításának megnyitóján a budapesti Várkert Bazárban 2015. május 20-án. A kiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendezte. MTI Fotó: Kovács TamásA kormányfő egyházi diplomáciáért felelős helyettese szerint a művészet mindig közvetlenebbül, mindig egyszerűbben, mindig szemléletesebben tud az emberre hatni, ezért jelentős ez a kiállítás is. Azt mondta, nagyon bízik abban, hogy a kiállítás képeit majd szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában láthatják a magyarok.
Semjén Zsolt hozzátette: a pünkösdi hangulatot varázsolja a gyönyörűen felújított Várkert Bazárba a Nemzetstratégiai Intézet vándorkiállítása, amelyen kortárs művészek alkotásain keresztül találkozhat a látogató a Boldogasszony sokrétű ábrázolásaival.

Kitért arra is, hogy a csíksomlyói kegytemplom és kolostor a szobor alkotásának ötszázadik évfordulója alkalmából jubileumi Mária-évet hirdetett a kegyhelyen 2014. szeptember 14-téől 2015. szeptember 15-éig. Ez a felhívás szolgált apropóul e tárlat megrendezéséhez.
Felidézte, hogy a hagyomány szerint az első keresztény műalkotás, amelyet Lukács evangélista festett, Szűz Máriát ábrázolja, és amikor az egyház előjöhetett a katakombákból, hatalmas templomokat, bazilikákat épített, és ezek mind-mind a szépet sugallják és közvetítik az emberek felé.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy Szent II. János Pál pápa külön a művészekhez intézett egy levelet, amelyben szintén a szépre és az alkotásra hívta fel a figyelmet.
Semjén Zsolt egyúttal örömtelinek nevezte, hogy ma Magyarországon egyre inkább újra megfelelően értékelik a szakrális művészetet.

A kiállítás, amelyen a Kárpát-medence és a diaszpóra ötvenöt magyar művészének alkotása látható Szűz Máriáról, június 7-éig lesz látogatható a Várkert Bazárban, majd vándorútra indul a Kárpát-medencében.
A rendezvényen mások mellett részt vett Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, valamint a történelmi egyházak képviselői.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke arról beszélt, hogy az építészet meghatározó keretein belül a kép, a szín, a mozdulat, a tömeg, a fény és a tekintet arzenáljában az Isten anyja is ott van és ott lesz, amíg az asszonyok részt vehetnek a teremtés misztériumában, hiszen ők “közvetlen munkatársai a teremtőnek”.
A kiállítás szervezői, házigazdái és a kiállító művészek a békesség, a jóindulat, a testvériség és az anyaság képeivel ellensúlyozzák a mai korban uralkodó világméretű békétlenséget. “Háborúk csapkodnak szinte minden földrészen, menekültek holttesteit ringatják a tengerek, a pénz isteni hatalomra tör és a szabadság eszméit felfalni látszik a szabadosság” – jelentette ki Fekete György.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében kiemelte: Mária életmentő, engesztelő, kegyelemközvetítő erejére korunknak különösen nagy szüksége van.
1917-ben ugyanis a világtörténelemben olyan eszme jelent meg, amely hivatalos ideológiává tette az ateizmust, szervezetten és erőszakosan terjesztette az istentagadást, pusztította az istenhitet és annak valamennyi intézményét. Ez az ateizmusra és materializmusra épített világbirodalom azonban összeomlott, a “mi dolgunk pedig az, hogy az élet szentségét, a szépség, a jóság, az igazság és a hűség, a felelősség és a hazaszeretet hitét mutassuk fel” – mondta.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: