< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Az óceánok közötti hőátadást bizonyították Elképesztő módon véd minket a természet a felmelegedéstől!

| Mobile | RSS

Az óceánok közötti hőátadást bizonyították Elképesztő módon véd minket a természet a felmelegedéstől!

2015. május 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az óceánok közötti hőátadást bizonyították

Elképesztő módon véd minket a természet a felmelegedéstől!

Amerikai kutatók megfejtették, hogy hová “tünteti el” a Csendes-óceán a globális felmelegedés következtében keletkező többlet hőt, amelyet, mint kiderült, az Indiai-óceánnak “passzol át”.

A kutatásról a Nature Geoscience legújabb számában jelent meg tanulmány. A tudósok többsége egyetért abban, hogy az utóbbi néhány évtizedben leginkább az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő növekvő szén-dioxid-kibocsátás miatt folyamatosan melegedett a Föld éghajlata. A legújabb tanulmányok viszont arra világítottak rá, hogy az elmúlt 10-15 évben megállt a globális felszíni hőmérséklet emelkedése. A jelenséget a szakemberek azzal magyarázták, hogy a hőt az óceánok nyelik el. Az elméletnek egyetlen gyenge pontja volt, mégpedig az olyan adatok hiánya, amelyekből levezethető lenne a legnagyobb óceán, a Csendes-óceán vizének melegedése – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Ellenkezőleg, amerikai kutatók a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) adatait elemezve felfedezték, hogy az elmúlt 10 évben csökkent a Csendes-óceán felszíni hőmérséklete. A széljárások, a globális hőmérséklet, és egyéb meteorológiai tényezők figyelembe vételével kifejlesztett modell segítségével a kutatók bebizonyították, hogy a Csendes-óceán nyugati részén keletkező hő a keletre “tartó” szelek közreműködésével a Jávai-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Szunda-szoroson szökik el.

A további vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt évtized során 700 méter mélységig emelkedett az Indiai-óceán vizének a hőmérséklete, ez a légkörből elnyelt hőmennyiség 70 százalékát teszi ki.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy tovább garázdálkodhatunk az anyatermészet kárára. Mint a szerzők rámutatnak, az évtizedek során elnyelt hőt az óceánok a jövőben “visszaöklendezhetik” a légkörbe, ami hirtelen hőmérsékletemelkedést válthat ki, s világszerte rengeteg környezeti és egyéb problémát okozhat.

Vigyázzunk rá, egy vanb belőle!

forrás:ma.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |