< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Közel egymillió embert érint hazánkban a csontritkulás

| Mobile | RSS

Közel egymillió embert érint hazánkban a csontritkulás

2015. május 21. | hozzászólás | Közélet

Közel egymillió embert érint hazánkban a csontritkulás

Hazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedettek fele sincs tisztában állapotával. Csupán 20 százalékuk kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés. Bár 7 év alatt közel felére csökkent az ilyen törések száma, a társadalom elöregedésével a pozitív fejlemények ellenére is egyre fenyegetőbb a probléma.
A társadalom elöregedése és az egyre hosszabb várható élettartam miatt folyamatosan emelkedik az oszteoporózisban, azaz csontritkulásban szenvedő betegek száma. Egyes előrejelzések szerint a következő három évtizedben két-háromszorosára is nőhet a betegszám. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, amelynek nevéhez az elmúlt 25 év során számos modellértékű program kötődött – áll a társaság közleményében.

A MOOT munkájának eredményeképp alakult meg a több szakmát összefogó országos oszteoporóziscentrum-hálózat, amely a betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást. A hálózat munkájának köszönhetően a legutóbbi országos felmérés alapján igen csökkent az esetszám: hét év alatt az oszteoporózis talaján kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más országban még nem regisztráltak.

“Bár rendkívül látványosak ezek az eredmények, napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Egy évtizeddel korábban évente 150 ezer beteget kezeltünk. Ma már ez a szám 100 ezer alatt van” – hangsúlyozta Dr. Szekeres László, a MOOT elnöke.

Idős férfin végeznek csontritkulás szűrést az I. sz. Belgyógyászati Klinika szakemberei a Magyar Rádió Márvány termében. (MTI Fotó: T. Asztalos Zoltán) Idős férfin végeznek csontritkulás szűrést az I. sz. Belgyógyászati Klinika szakemberei a Magyar Rádió Márvány termében. (MTI Fotó: T. Asztalos Zoltán)

A legújabb vizsgálatok szerint a legmodernebb ellátások is csak a teljes, kétéves kezelés után fejtik ki a csonttörés kockázatát csökkentő hatásukat. A magyarországi gyógyszerszedési szokások azonban ebben a kórképben is rendkívül rosszak: a betegek csupán harmada szedi az oszteoporózis elleni gyógyszert a kezelés első évének végén, és ez a szám a második évre 12 százalékra csökken. A betegek 80 százalékánál így nem érhető el a lehetséges terápiás hatás.

A legnagyobb kihívás napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a csonttörés kockázata. „A csonttörés kockázatát legjobban a korábbi törés jelzi, mégis a törést szenvedett betegek fele nem is tud arról, hogy csontritkulása lenne. Pusztán az a tény, hogy valakinek már volt csontritkulás talaján kialakult csonttörése, ötszörösére emeli a következő törés kockázatát. Ennek ellenére a már törést szenvedettek kevesebb, mint 20 százalékát kezeljük” – hívta fel a figyelmet Dr. Takács István, a MOOT főtitkára.

A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a „Tovább Ne Törj!” elnevezésű kampányát, amellyel a betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére.

A társaság arra kéri a szakmai és civil szervezeteket, hogy csatlakozásukkal támogassák a kampányt, és segítsék az újabb törések megelőzését.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 158 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: