< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Új lendületet kaptak a magyar–albán mezőgazdasági kapcsolatok

| Mobile | RSS

Új lendületet kaptak a magyar–albán mezőgazdasági kapcsolatok

2015. május 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Új lendületet kaptak a magyar–albán mezőgazdasági kapcsolatok

Tóth Katalin helyettes államtitkár vezette a május 20-21. között, Tiranában megrendezett Magyar-Albán Gazdasági Vegyes Bizottság szakértői ülését.

A jövőbeli együttműködés kiemelt területe a mezőgazdasági- és élelmiszeripari kapcsolatok fejlesztése, melyhez anyáron kinevezendő új, nyugat-balkáni relációkért felelős mezőgazdasági attasé tevékenysége is jelentősen hozzájárul majd. A cél a két ország közötti agráripari kereskedelem erősítése, valamint az export volumenének növelése, melyhez fontos a tudományos-technológiai együttműködések kialakítása és a közös fejlesztési projektek megvalósítása.

A magyar szakértők európai integrációs tapasztalata kiemelten elismert a régióban. A későbbiekben az albán féllel történő kooperáció keretében hangsúlyos szerepet kaphatnak a TWINNING és a TAIEX projektek. A fentiek a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének is bázisát képezik. A szakértői együttműködés kiemelt területeként jelölték meg az albán fél részéről az uniós jogharmonizációt.

A helyettes államtitkár a GVB margóján részt vett az albán mezőgazdasági, vidékfejlesztési és vízügyi miniszter, Edmond Panariti által megtartott tárgyaláson is.

(FM Sajtóiroda)

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |