< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

| Mobile | RSS

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

2015. május 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Elfogult és félrevezető kérdések alapján nem lehet tisztességes konzultációt folytatni, és ha e konzultáció során a bevándorlást összekapcsolják a terrorizmusveszéllyel, az rosszhiszemű és helytelen dolog – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) Magyarországról folytatott vitájában.

Ami a halálbüntetés kérdését illeti, Timmermans ezzel kapcsolatban kijelentette: a bizottság egy pillanatig sem habozna igénybe venni a rendelkezésére álló eszközöket, ha az uniós joggal és az alapvető európai értékekkel összeegyeztethetetlen halálbüntetést a magyar kormány – az Orbán Viktor által adott biztosíték ellenére – mégis újra be akarná vezetni.

Zanda Kalnina-Lukasevica, az EU soros elnökségét adó Lettország európai ügyekben illetékes államtitkára az EP-ülésen közölte: az uniós tagállami kormányokat összefogó Tanács nem alakított ki álláspontot a vitatott magyar vonatkozású kérdésekben. Így a lett tisztségviselő pusztán annak a hangsúlyozására szorítkozott, hogy a Tanács nagy jentőséget tulajdonít az európai alapértékeknek.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) jobbközép, néppárti frakciójának a vezetője a magyarországi helyzetről úgy vélekedett, hogy az állampolgárok megkérdezése jó dolog, de a magyar bevándorlási konzultációs kérdőív szóhasználata rossz és elfogadhatatlan. Ami ugyanakkor a dolog érdemi oldalát illeti, a magyar kormányzat joggal vet fel a bevándorlással kapcsolatban kérdéseket – szögezte le Weber.

A bajor politikus a halálbüntetéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy annak eltörlése civilizációs vívmány, ezért újrabevezetéséről minden beszéd kártékony. Weber felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország a 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel jelenleg Európa élvonalában van.

Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna

– ezt már Orbán Viktor miniszterelnök mondta felszólalásában.

Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenleg érvényes egyezményeket, és a bevándorlást illetően vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak, rájuk kell bízni, hogy akarnak-e bevándorlókat.

“Nem tudunk munkát adni a bevándorlóknak” – szögezte le. Azt javasolta, hogy az európai politikusok tegyenek különbséget az üldözöttek és a jobb életszínvonal reményében érkezők között. Utalt arra, hogy az európaiak eltérően ítélik meg az unión belüli szabad munkavállalás, illetve a kívülről jövő bevándorlás jelenségét.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Az egyezmények valóban nem isteni kinyilatkoztatások, de létezik olyan isteni parancs, hogy ne ölj

– felelte erre Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Orbán Viktornak.

Schulz ezt annak nyomán jegyezte meg, hogy a magyar miniszterelnök a halálbüntetés jogszabályi tilalmával kapcsolatban kijelentette: a tilalmat tartalmazó egyezmények nem isteni kinyilatkoztatások, hanem emberi alkotások, amelyeket meg lehet változtatni.

A vitában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor továbbra is provokatív kijelentéseket tesz. A belga politikus a bevándorlási kérdőívvel, illetve a halálbüntetéssel kapcsolatos témák említésén túl egyebek közt Putyin-barát külpolitikával is vádolta a magyar kormányfőt. A bevándorlást illetően emlékeztetett arra, hogy 1956-ban Nyugaton nagy szeretettel fogadták be a magyar menekülteket.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti EP-képviselője összetépett egy papírlapot, amelyről azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív. Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy a konzultáció valójában “goebbelsi tudatmódosítás” eszköze.

Jávor Benedek, a PM zöldpárti EP-képviselője arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyre inkább hasonul a Jobbikhoz, amelynek a vitorlájából a hivatalos magyarázat szerint ki akarja fogni a szelet.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai – minden finomítás nélkül – olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

Orbán mikor ismét szót kapott, azt mondta:

Én soha se mernék ilyen hangon beszélni az önök országáról, népéről és nemzetéről, egész egyszerűen nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel.

Orbánt bibliai idézettel szedték szét az EP-ben

Ugyanakkor arra reagálva, hogy a vita több felszólalója Márai Sándort idézte, azt kérdezte, nem érzik-e visszásnak, hogy ők akarják elmagyarázni a magyaroknak, hogy miről írt Márai.

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést

– tért át a bevándorlók kérdésére a kormányfő.

A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.

Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

Frans Timmermans Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta:

Ne csináljon karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból.

Timmermans szerint nem igaz az a vád, hogy a brüsszeli bizottsági javaslatok minden illegális migráns korlátlan befogadását szorgalmazzák. Az uniós testület tagállami befogadási kvótákat azok vonatkozásában javasol korlátozott mértékben, akik háború elől menekülnek Szíriából, Eritreából – mondta.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |