< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Peking veszélyesnek tartja az amerikai légierő dél-kínai-tengeri akcióját

| Mobile | RSS

Peking veszélyesnek tartja az amerikai légierő dél-kínai-tengeri akcióját

2015. május 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kína-USA-diplomácia-hadsereg

Peking veszélyesnek tartja az amerikai légierő dél-kínai-tengeri akcióját

– Kína felelőtlen, veszélyes akciónak nevezte, hogy egy amerikai felderítőgép néhány nappal ezelőtt berepült a mesterséges feltöltés alatt álló dél-kínai-tengeri szigetek légterébe, s arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben szuverenitását.

A Poseidon P8-A típusú repülőgépen a CNN amerikai hírtelevízió forgatócsoportja is helyet kapott. A csatorna tudósításában igazolta, hogy a vitatott hovatartozású Spratly-szigetek néhány zátonyát kiterjedt munkálatok során mesterséges szigetekké növelték, illetve növelik.
A CNN tanúja volt, hogy a kínai hatóságok nyolc alkalommal is távozásra szólították fel az amerikai repülőgépet. Az Egyesült Államok közlése szerint a repülés célja az volt, hogy kifejezzék, továbbra is nemzetközi légtérnek tartják a szigetek térségét.
A kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján olyan értelemben beszélt, mintha az amerikai járőrgép végül a felszólításnak eleget téve távozott volna a térségből. Hung Lej arra szólított fel, hogy az Egyesült Államok állítsa le veszélyes és provokatív cselekményeit, amelyekkel balesetet idézhet elő.
“Kína továbbra is szoros figyelemmel kíséri az eseményeket az érintett területen, és megteszi a szükséges lépéseket, hogy ne sérüljön a kínai szigetek és zátonyok biztonsága, ne történjenek balesetek sem a tengeren, sem a levegőben” – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője. Hung arra is utalt, hogy a “békés célú” építkezések egyebek mellett a katasztrófa-elhárítást és a hajózás biztonságát szolgálják.
A szóvivő alaptalannak nevezte azokat az amerikai “feltételezéseket”, amelyek szerint a szigetépítések hátterében a kínai katonai jelenlét fokozásának szándéka áll, amely veszélyezteti a szabad hajózást. A tisztségviselő azt tanácsolta Washingtonnak, hogy legyen “körültekintő”.
A Global Times című, angol nyelvű helyi napilapban megszólaltatott szakértők szerint a kínai haditengerészet önmérsékletet tanúsított és a nemzetközi normáknak megfelelően figyelmeztette a felderítőgépet. Csang Csün-se, a haditengerészet egyik kutatóintézetének munkatársa úgy vélte, az Egyesült Államok a szabad hajózást csak ürügyként használja, a Dél-kínai-tengeren ugyanis nem létezik ezzel kapcsolatos probléma.
Egyes amerikai elemzőkkel ellentétben a kínai szakértők úgy látják, hogy a helyzet a növekvő feszültség dacára sem fog fegyveres konfliktushoz vagy “háborúhoz” vezetni. Teng Csien-csün, a Kínai Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint Pekingnek nem szabad zavartatnia magát és higgadtan folytatnia kell az építkezést a szóban forgó szigeteken.
A harcias hangvételű jegyzeteiről ismert Global Times pénteken egy kommentárt is szentelt a témának, amelynek a “Provokáció nem állíthatja meg Kína tervét” címet adta. Szerzője úgy vélte, Washington a CNN stábjának meghívásával szenzációt akart kelteni, s ezzel kíván nyomást gyakorolni Pekingre.
A dél-kínai-tengeri Spratly-szigeteket a Kínai Népköztársaság, illetve Tajvan mellett Vietnam is teljes egészében magáénak követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. Ott halad végig a világkereskedelem jelentős része, míg a tengerfenék becslések szerint jelentős kőolaj- és földgázkincseket rejt.

MTI

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |