< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Buktatná a Ponta- kormányt a román ellenzék

| Mobile | RSS

Buktatná a Ponta- kormányt a román ellenzék

2015. május 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Buktatná a Ponta- kormányt a román ellenzék

A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a szociáldemokrata Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a törvényhozás elé terjeszteni.

A jobbközép ellenzéki erők fúziójából alakult PNL szombati országos értekezletén döntött a kormánybuktatási kísérlet fő témájáról.

A párt éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnökkel szemben. A kormány ugyanis – egyes feltételezések szerint szándékosan – rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban álló választók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.
Időhúzás a vád

A PNL most azzal vádolja a szociáldemokratákat, hogy a választási reformcsomag kidolgozásánál is időhúzásra játszanak, és nem akarnak olyan szabályozást elfogadni, amely arányos képviselethez juttatná a parlamentben a külföldön dolgozó, mintegy hárommillió román állampolgárt a jövőre esedékes választáson. A liberálisok azt sérelmezik, hogy a külföldi választókerületnek valószínűleg csak négy képviselője és két szenátora lesz, mint a legkisebb (kétszázezer lakos alatti) megyéknek, függetlenül attól, hányan mennek el szavazni.

A levélben való szavazás bevezetése is megkérdőjeleződött: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a héten egy olyan pártelnöki egyezményről tájékoztatta az MTI-t, miszerint a külföldön élő választópolgárok a számukra – előzetes regisztráció alapján – megszervezett szavazókörzetekben csak személyesen adhatják majd le voksukat.
Csak figyelemfelhívásnak tartotta

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke rámutatott: miután novemberben „a választók terjesztettek be egy civil bizalmatlansági indítványt”, az ellenzéknek kötelessége politikai eszközökkel is megkísérelni Victor Ponta kormányának megbuktatását. A szociáldemokrata miniszterelnök korábban úgy vélekedett, a PNL ezzel csak a média figyelmét próbálja magára irányítani, de semmi esélye nincs a kormány megbuktatására, amelynek kényelmes többsége van a parlamentben.

A PNL országos tanácsa szombaton egyhangúan elfogadta a párt Nemzeti újjáépítés című kormányprogramját.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |