< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Melegfelvonulás és ellentüntetés volt Bukarestben

| Mobile | RSS

Melegfelvonulás és ellentüntetés volt Bukarestben

2015. május 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Melegfelvonulás és ellentüntetés volt Bukarestben

Melegfelvonulás és ellentüntetés volt Bukarestben
A bukaresti melegfelvonulás egyik résztvevője táncol a menetben

DANIEL MIHAILESCU / Europress/AFP

Az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről szóló törvény elfogadását követelték szombaton a hagyományos melegfelvonulás résztvevői Bukarestben, ezt megelőzően pedig az Új Jobboldal nevű szervezet, a Normalitás menetével tiltakozott a homoszexualitás „népszerűsítése”, az azonos nemű párok házasságának és örökbefogadási jogának esetleges törvényi szabályozása ellen.

A két demonstrációra nem egyszerre került sor, és útvonaluk sem esett egybe. A melegfelvonulás résztvevőinek számát a hírtelevíziók ötszázra becsülték. A kirívó öltözetű, élénk színű ruhákban táncoló, szivárványszínű óriászászlót hordozó demonstrálók között Remus Cernea képviselő, a melegjogok egyik következetes szószólója és Paul Brummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete is felvonult, utóbbi felesége és kisfia társaságában.

Az ellentüntetésen a – szélsőséges magyarellenes akcióiról ismert – Új Jobboldal mintegy száz szimpatizánsa skandálta: „Mentsétek meg a hagyományos családot, Románia ortodox ország!” A fekete pólóba öltözött fiatalok „Romániának gyerekek kellenek, nem melegek” és „Bukarest nem Szodoma” feliratú táblákat emeltek a magasba. Mindkét tüntetést jelentős rendőri erőkkel biztosították, incidensekről nem számolt be a média.
Hamarosan végszavazás

A bukaresti parlamentben a következő hetekben kerül végszavazásra az élettársi kapcsolat hivatalos elismerését célzó törvénytervezet. Kezdeményezője, Remus Cernea független képviselő szerint a jogszabály nyolcszázezer – nem feltétlenül homoszexuális – román állampolgár számára tenné lehetővé, hogy közjegyzői nyilatkozattal bejegyezze élettársi kapcsolatát, és az így hivatalossá vált vagyonközösség alapján a házastársakéihoz hasonló jogokat szerezzen például az adóhatóság és az egészségbiztosító előtt vagy egy hitelkérelem elbírálásánál.

A román ortodox egyház a hagyományos házasság elleni támadásnak minősítette a tervezetet, és elutasítását kérte a parlamenttől.

A hatályos alkotmány elvileg nem zárná ki a melegházasság hivatalos elismerését sem, hiszen a „házaspárok önkéntes elhatározásával alapított család” fogalmát használja. Az alkotmány módosítását előkészítő parlamenti bizottság azonban tavaly beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy a család egy férfi és egy nő házassága.
Korábban még büntették is

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvéből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A polgári törvénykönyv – 2011-ben elfogadott változatában is – tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem függetlenül attól, hogy azonos vagy különböző neműek kötötték.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |