< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Óriásit kaszált a botrányos vatikáni bank

| Mobile | RSS

Óriásit kaszált a botrányos vatikáni bank

2015. május 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Óriásit kaszált a botrányos vatikáni bank

69,3 millió euró nyereséggel (nagyjából 21 milliárd forintos) zárta a tavalyi évet az IOR vatikáni bank – hozta nyilvánosságra bank az MTI szerint.

Az IOR rekordközeli teljesítményt hozott össze, az eddigi csúcs ugyanis 2012-ben volt, amikor 86 millió eurós nyereségnek örülhettek. Mondjuk akkor hozták először nyilvánosságra, hogy nagyjából mi folyt a banknál, szóval ennél korábban lehetett még jobb év is.

Az IOR leginkább a botrányairól vált ismertté.

Az 1942-ben alapított bank hagyományosan soha nem tartozott a nemzetközi ellenőrzőrendszer felügyelete alá. Vagyonát 6 és 7 milliárd euró közé teszik, 44 ezer névtelen számlát vezet. Az utóbbi három évtizedben botrányok sorozata övezte. 2010-ben az olasz ügyészség 23 millió eurót foglalt le az IOR számláiról. Ezután a Vatikán csatlakozott az Európai Unió pénzmosás elleni előírásaihoz és 2011-ben létrehozta az ennek megfelelő ellenőrző részlegét.

A Szentszék alávetette magát az Európa Tanács úgynevezett Moneyval eljárásának is, amelyben felmérik, hogy az egyes országok megfelelnek-e bizonyos pénzmosás- és terrorizmusellenes normáknak. A Vatikán a tavaly júliusi első értékelésen meglehetősen rossz jellemzést kapott. A Moneyval megállapította, hogy a miniállam csak korlátozottan képes megosztani a pénzügyi információkat más országokkal, mert saját előírása szerint először kétoldalú megállapodást kell kötnie az adott országgal az információcseréhez. Ugyancsak tavaly az Egyesült Államok a pénzmosással gyanúsított államok feketelistájára helyezte a Vatikánt.

Ferenc pápa a korábbiaknál nagyobb szigort és átláthatóságot ígért, még azt is belengette két éve, hogy akár be is zárathatja a többféle bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott bankot. A mostani profitból 55 millió eurót (forntban nagyjából 16 milliárdot) fog kapni az egyház a szinte kizárólag egyházi személyek és intézmények vagyonát kezelő banktól.

forrás:index.hu

Leave a Reply 147 megnézve, 1 alkalommal mai nap |