< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Viktor az ágyúkat a Jobbik felé fordította

| Mobile | RSS

Orbán Viktor az ágyúkat a Jobbik felé fordította

2015. május 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán Viktor az ágyúkat a Jobbik felé fordította

Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy nagy hiba volt az internetadó tervezett bevezetése, és arról is beszélt, hogy a következő években nem erőből fognak politizálni. Kormányzása eddigi öt évének értékelésén a polgári életminőség megteremtését nevezte az egyik hangsúlyos feladatnak.

A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. “A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első” – jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell.

Orbán Viktor szerint véget ért az erőből politizálás időszaka

Fotó: Bielik István – Origo

Stabil a magyar fregatt

Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, uniós összehasonlításban is jól teljesítő ország – mondta Orbán Viktor. 2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már “a magyar fregatt stabil”,  bár “van még tennivaló a fedélzeten”. Orbán Viktor szerint Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta. Elismerte, hogy néha hibáztak is, példaként említette a távközlési adó kiterjesztésének tervét.

Stabilitást lát a miniszterelnök

Fotó: Bielik István – Origo

Orbán kész vitázni

Azt mondta: senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt – hangoztatta Orbán Viktor.

A kormányfő, bár kész vitázni az Európai Unióval, a Jobbikra utalva hangsúlyozta, határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot,  mert “nekünk, magyaroknak ez a családunk”.

A kormányfő azt is mondta, hogy 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy “mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei”, “mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya”.

Magyarország szuverenitása nem alku tárgya

Fotó: Bielik István – Origo

Támadások

A kormányfőt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz–KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érték Magyarországot. A brüsszeli és a washingtoni kritikákra utalva úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson “egy időre lecsillapítja a kedélyeket”. De nem így történt – mondta.

Új életminőség

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni, és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni. Orbán Viktor azt mondta: a 2016-os költségvetés már erről szól. Mint mondta: a polgári berendezkedés lényege, hogy emberközeli, emberléptékű, és a politika nem “odafent történik”,  a makromutatók világában, hanem “bekopogtat az emberekhez, és gondjaikra keresi a választ”. A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóban – fogalmazott a kormányfő.

A polgári életminőségről is beszélt Orbán

Fotó: Bielik István – Origo

Erő helyett figyelem

Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz. Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, és bár az erős vezetés nem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, “odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre”.

Innováció

A miniszterelnök értékelése előtt Boross Péter volt kormányfő, Matolcsy György, a jegybank elnöke, majd Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szólalt fel. Utóbbi szerint az elmúlt években az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult, mert egy működőképes és sikeres magyar modellt dolgozott ki, amelyet a választópolgárok döntéseikkel többször visszaigazoltak.

Schmidt Mária innovációról is beszélt

Forrás: Istvan Bielik

Matolcsy György egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Magyarország sikeresen lezárta a 2010–2015 közötti válságkezelést. Szerinte minden korábbi kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció.

Tragédiák

Az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban  – ezt már Boross Péter volt miniszterelnök mondta. Szerinte minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |