< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hatalmi manőverek a kormányfő körül

| Mobile | RSS

Hatalmi manőverek a kormányfő körül

2015. május 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hatalmi manőverek a kormányfő körül

Orbán legközelebbi politikai munkatársa egyben a legbefolyásosabb Fidesz-vezető a pártelnök-miniszterelnök után – próbálta megértetni a Hetek munkatársával egy, a Fideszben már több évtizede tevékenykedő háttérember, hogy mi lenne a baja Lázár Jánosnak azzal, ha Rogán Antal frakcióvezető Orbán kabinetvezetőjévé válna. A Hetek cikke.

Hatalmi manőverek a kormányfő körül

Lázár János nem sokat kertelt, a nyilvánosság előtt is jelezte, hogy nem feltétlenül van ínyére Orbán Viktor múlt héten kiszivárgott elképzelése az esetleges őszi kormányátalakításról. Az általa hétről hétre prezentált maratoni hosszúságú sajtótájékoztatók egyikén a múlt csütörtökön elhangzott, Rogán „kormányba emelését” firtató kérdésre Lázár azt találta mondani, hogy a miniszterelnöknek joga van változtatni a kormányzati struktúrán, de – saját szerepére vonatkozóan – ő maga is fenntartja a változtatás jogát.

Taszítások

Több hírportál – teljes joggal – úgy magyarázta Lázár János szavait, hogy ha olyan változtatás következik be a kormányzás szerkezetében, amely számára nem elfogadható, az Orbán-kormány kulcsfigurája önként távozhat posztjáról. A kijelentés annál meghökkentőbb volt, hogy a Fidesz elmúlt évtizedes történetében nem nagyon van arra példa, hogy a vezérkar valamely tagja a nyilvánosság előtt ilyen, Orbán Viktornak címzett figyelmeztetésként is felfogható üzenetet fogalmazzon meg.

Fideszes forrásaink nem látnak tisztán az ügyben, hogy mire játszhat Lázár János. Többen úgy vélik, hogy ha Orbán döntése ellen tiltakozva Lázár hátrébb lépve újra „mezei képviselővé” válna, akkor kockára tenné az elmúlt tizenhárom évben felépített „birodalmát”. A Fidesz történetében számos „sztárpolitikus” tűnt el a süllyesztőben, lett a magyar közélet mellékszereplője, köztük olyanok is, akik komoly befolyással rendelkeztek Orbán környezetében.

lázár jánosLázár János

A miniszterelnök két kancelláriaminisztert is „leamortizált” Stumpf István, majd Navracsics Tibor személyében. Igaz, mindketten „puhára estek”, hiszen az előbbi alkotmánybíró, míg az utóbbi uniós biztos lett, de a politikai döntéshozatal centrumából kikerültek.

A mostani bizonytalanságot az okozza, hogy Lázár Jánost okosabb, tapasztaltabb és dörzsöltebb politikusnak ismerik annál, hogy csak úgy, mondhatni „sértettségből” veszni hagyná azt, amit az elmúlt években felépített. Az összeesküvés-elméletekre és a paranoiára nyitott magyar közéletben olyan vélekedések is lábra kaptak, amelyek szerint Lázár – esetleg egy erős gazdasági támogatóval – már egy későbbi, Orbán utáni Fidesz-korszakra fókuszálna, és éppúgy „ellépne” a miniszterelnök mellől, ahogy 2004-ben Gyurcsány Ferenc tette Medgyessy Péter pályafutásának utolsó hónapjaiban. Az idézett elméletek szerint az elmúlt hetekben Lázár János különös, az orbáni politika egyes elemeivel szemben kritikus nyilatkozatai a miniszter önálló arculatépítésének lehettek a fázisai. (Az egyik ilyen kiszólás szerint Lázár nem ölne közpénzt a magyar fociba, a másik szerint nem ért egyet Csányi Sándor OTP-vezér kitüntetésével, a harmadik szerint viszont azt szeretné, ha Orbán bizalmasa, Mészáros Lőrinc elszámolna a vagyonával.)

Inkább helyezkedés?

A legtöbb fideszes forrásunk szerint azonban Lázár nem egy „Orbán utáni érára” készül. Szerintük a Rogán–Lázár meccs nagyon is a jelenről szól, arról, hogy a készülő új szereposztásban ki milyen pozíciót tud megszerezni, illetve megőrizni. Orbán Viktor az elmúlt húsz évben számtalanszor alakított ki olyan helyzetet, amikor egymással versenyeztetett párton belüli műhelyeket és személyeket. Ilyen rivalizálás alakult ki többek között a „lakitelki” Nemzeti Fórum, illetve a Gazdakörök, továbbá Matolcsy György és Varga Mihály, vagy éppen Pokorni Zoltán és Hoffman Rózsa között. Rogánt és Lázárt az Orbán utáni Fidesz-generáció legtehetségesebb figuráiként tartják számon, akik az elmúlt években kétségkívül egyre többet „kaptak” a hatalomból.

orbán viktor és lázár jánosOrbán Viktor és Lázár János

„Jelenleg a feladatkörök újraosztása zajlik. Orbán a tervek szerint behozza politikai helyettesének Rogánt a kormányba, de az még nem dőlt el, hogy milyen területek fognak hozzá tartozni. Ha megkapja az állami hirdetésekre szánt, több tízmilliárdos büdzsével rendelkező állami reklámcég felügyeletét, akkor elképesztő politikai befolyásra tesz szert. Ez a hivatal jelenleg Lázár felügyelete alá tartozik. Ha elvennék tőle, az a gyengülését jelentené” – magyarázta a Fidesz belső politikai mozgásait lassan már egy évtizede testközelből figyelő kormányzati forrásunk.

Bizánci játékok

Pár évvel ezelőtt volt olyan miniszter (aki azóta parkoló­pályára került), aki szerette volna, ha az irodája az Országházban van, közel Orbán hivatalához, ám a miniszterelnök nem engedte neki. „Amelyik bolygó közelebb van a Naphoz, az világít legfényesebben. Ez van a Fideszben is. Orbán legközelebbi politikai munkatársa a legbefolyásosabb a pártelnök-miniszterelnök után. Képletesen szólva most az történhet, hogy a »Nap«, azaz Orbán Viktor és jelenlegi politikai jobbkeze, Lázár János közé egy újabb bolygó ékelődik be, Rogán Antal személyében” – írta le forrásunk a kormányfő körüli kavarásokat.

rogán antalRogán Antal

Találgatások

Az új szereposztástól sokat várnak a Fideszben és a holdudvarában, mert úgy vélik, hogy stílusbeli és tartalmi fordulat szükséges ahhoz, hogy a párt elmúlt hónapokban zajló népszerűségvesztését megállítsák, illetve visszafordítsák. A folyamatok egyik olvasata szerint a kitűnő szervező hírében álló, de az elmúlt fél évben a belvárosi önkormányzat körüli ügyekben számtalan sebet szerzett Rogánt tehermentesíteni kívánja Orbán azzal, hogy kiveszi a nyilvánosságnak leginkább kitett frakcióvezetői posztból. A „politikai kabinetvezetői”, azaz a politikai helyettesi kinevezéssel ugyan még nagyobb befolyása lehet, de nem kell annyit szerepelnie és ütköznie, ezért idővel regenerálódhat a közéleti renoméja is. De találkoztunk olyan véleménnyel is, miszerint ez a vélekedés balgaság, hiszen ezen a poszton Rogán továbbra is a frontvonalban maradna. Sőt, első helyettesként még inkább a támadások kereszttüzébe kerülhet. A legérdekesebb felvetésnek azonban az tűnt számunkra, hogy két forrásunk is arról beszélt nekünk, hogy az európai parlamenti frakcióból kellene „régi” politikusokat hazahívni, hogy javítsanak a Fidesz elmúlt hónapok politikai viharaiban megkopott arculatán.

Hetek

forrás:atv.hu

Leave a Reply 1009 megnézve, 1 alkalommal mai nap |