< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hillary Clintonnak is vetélytársa akadt

| Mobile | RSS

Hillary Clintonnak is vetélytársa akadt

2015. május 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hillary Clintonnak is vetélytársa akadt

Bár sokáig úgy látszott, hogy Hillary Clinton jövőre akadály nélkül megszerezheti a demokrata elnökjelöltséget, a jelek szerint mégis lesznek vetélytársai. Tegnap Martin O’Malley, Maryland állam volt kormányzója jelentette be, hogy pályázik a Fehér Házért. O’Malley Baltimore-ban tartotta kampánynyitó nagygyűlését. Kormányzóvá választása előtt a város polgármestereként szolgált. Washington DC-ben született, a washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemen végzett, majd a Marylandi Egyetemen szerezte jogi diplomáját. O’Malley felesége bíró, négy gyermekük van.

O’Malley a Demokrata Párt liberális szárnyának támogatását reméli megszerezni. Jelezte, hogy fiatalabb, aktívabb jelölt lenne, aki többet törődik majd a lemaradottak sorsával, mint a középutas, védelmi kérdésekben Obamánál némileg keményvonalasabb volt külügyminiszter, korábbi szenátor, aki mögött nagyhatalmú, befolyásos körök állnak. A volt kormányzó szerint új arcokra, új vezetésre van szükség. „Az elnöki poszt nem korona, amit két királyi családon belül adnak felváltva tovább” – mondta O’Malley, utalva arra, hogy Hillary Clinton egy volt elnök felesége, az indulását eddig lebegtető Jeb Bushnak pedig bátyja és apja is az Egyesült Államok elnöke volt.

A demokrata oldalon az 52 éves Martin O’Malley a harmadik pályázó, hiszen korábban bejelentkezett már a demokrata elnökjelöltségért a 73 éves Bernie Sanders vermonti szenátor is. A felmérések szerint azonban a volt First Lady toronymagasan vezet, s nem csupán a demokrata mezőnyben. A republikánus mezőny jóval népesebb, már nyolcan vannak, s további aspiránsok indulása várható a 2016-os elnökválasztáson. Legutóbb a magyar felmenőkkel rendelkező George Pataki, New York állam volt kormányzója jelentette be, hogy csatába száll a Fehér Házért.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1093 megnézve, 1 alkalommal mai nap |