Az építésügyi szabályrendszer és az adóeljárás átalakítását nevezte meg a következő fél év polgári kormányzása két szimbolikus témájának Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök beszélt a bevándorlás kérdéséről is.

A bevándorlásról szóló európai uniós szabályokat kritizálva a Orbán Viktor úgy fogalmazott: “ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna”. “Csak azért nem tudjuk hazaküldeni őket, és csak azért kell beengednünk őket, mert az uniós szabályok erre kényszerítenek bennünket” – mondta.

Orbán Viktor véleménye szerint ezért vagy vissza kell venni nemzeti hatáskörbe a kérdést – bár ehhez sok társat nem lát -, vagy meg kell változtatni a közös európai szabályokat, hogy azok ésszerűek legyenek.

Az Európai Bizottság által felvetett kvótarendszerről azt mondta, az “abban a formájában megbukott”, a tagállami miniszterelnökök június végén el fogják vetni a bizottság javaslatát, és helyette más indítványokat vitatnak meg, amiből kikerekedik majd egy új pozíció.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az EU-ba, mire Magyarországra érnek, már nem politikai menekültek – mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni -, hanem megélhetési bevándorlók. Nekik azonban meg kell érteniük: azt a döntést, hogy Magyarország kit enged be közülük, “nekünk, magyaroknak kell meghozni” – jelentette ki a miniszterelnök.