< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Biominősítést is kaphat a magyar ponty

| Mobile | RSS

Biominősítést is kaphat a magyar ponty

2015. június 5. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Biominősítést is kaphat a magyar ponty

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.
Idén június 15 és július 15 között nyújthatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a magyar pontytenyésztők. A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi pontytermelés hatékonyságán szeretne javítani, ezért írja ki évről évre ezt a csekély összegű (legfeljebb 30 ezer euró / 3 év) támogatást.

A kormány és a szakma célja közös: csak államilag ellenőrzött ponty tájfajtákat telepítsenek a hazai vizekbe – mondta el a Helyi Híradóknak Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) igazgatója.

Összesen 33 tájfajtát tart nyilván a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A tenyésztő szervezetek, tógazdaságok csak ezek valamelyikét telepíthetik; horgászvizekbe más nem is kerülhet. Az ivadékok szállítását pontosan dokumentálni kell, ráadásul a NÉBIH ötévente ellenőrzi, hogy a pontyok megfelelnek-e a lefektetett standardoknak.

Évente nagyjából 10 ezer tonna pontyot fogyasztanak el a magyarok, ami nagyjából fejenként egy kilót jelent. Ez negyede az évi 4 kilós – meglehetősen alacsony – halfogyasztásunknak – részletezte Szathmári László. Természetesen a karácsony kiemelt időszak ebben a tekintetben is, de hála a horgászoknak egész évben szerepelhet ponty a családok étlapján.

Sokan ugyanakkor szinte sosem esznek pontyot, még ha más halat szívesen fogyasztanak is – tért ki tá a MAHAL igazgatója. A szövetség tapasztalatai szerint a fiatalok elsősorban inkább a konyhakész tengeri halakat keresik, a folyami magyar halak, így a ponty is, háttérbe szorulnak.

Pedig a tiszta hazai vizekben élő pontyot természetes életmódjának hála akár bioélelmiszernek is minősíthetnénk, az áruházakban viszont sokan vesznek olyan mélyhűtött halakat, amik távol-keleti intenzív halgazdaságokból származnak. Az internetet időről időre bejáró képriportok szerint ezek a tenyészetek valójában szennyezett vizű folyók, tengerek partja mentén kihelyezett zsúfolt ketrecek, ahol mindenféle szerves hulladékkal hizlalják a halakat.

“A magyar ponty olyan a halak között, mint a tanyasi csirke a baromfiknál” – összegezte Szathmári László. A MAHAL a pontyfogyasztás népszerűsítésére külön marketingkampányt is indított.

Hazánkban a pontytenyésztésnek több mint fél évezredes múltja van. Mátyás király korában már az ország egyik közismert hala volt, a király tatai kastélya mellett, az Öreg-tóban is tenyésztették és halászták.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |