< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Holnap jöhet a görög államcsőd

| Mobile | RSS

Holnap jöhet a görög államcsőd

2015. június 5. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Holnap jöhet a görög államcsőd

Az unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tisztviselői hajlandóak lennének 7,2 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtani Athénnak, ha a görög kormány szigorú gazdasági „reformokat” léptet életbe. Ha a görög kormány nem hajlik meg a drákói feltételek előtt, az egyenlő az államcsőddel. Ha azonban Ciprasz beadja a derekát, akkor az a megszorításokat ellenző balos miniszterelnök politikai halálát is jelentheti.

A hitelt nyújtó Európai Unió, az EKB és az IMF kedden a késő esti órákban állapodott meg a „pénzt reformokért” programról. A hitelezők 7,2 milliárd euró értékű kisegítő hitelt szabadítanak fel a készpénz gondokkal küszködő Görögország számára, cserébe azonban jelentős gazdasági változásokat – súlyos megszorításokat – követelnek.

Ha Alekszisz Ciprasz miniszterelnök nem fogadja el Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök által benyújtott ajánlattervezetet, akkor Görögországnak nem lesz kerete a pénteken lejáró IMF-hitel első törlesztőrészletének a kifizetésére.

Ciprasz kedden, korábbi álláspontjához dacosan ragaszkodva közölte: „reális tervet nyújtottunk be ahhoz, hogy Görögország kilábaljon a válságból. Reális tervet, amelyet, ha az intézmények, a hitelezők és a partnereink elfogadnak, véget vet Európában a megosztottságnak”. Azt is mondta, hogy az eurózóna politikai vezetői eldönthetik, akarnak-e „alkalmazkodni realizmushoz”.

alekszisz cipraszAlekszisz Ciprasz
Az üresen kongó kasszával és a pénteken lejáró, 1,6 milliárdos IMF-csekkel Görögország útelágazás elé került.

A törlesztőrészletek fizetésének elmulasztása automatikusan államcsődhöz és az euróövezetből történő kilépéshez vezet. A washingtoni székhelyű IMF pedig nem enged: péntekre várja az első 300 millió euró visszafizetését.

A múlt héten Georgisz Sztathakisz nemzetgazdasági miniszter közölte: Athén számlái rendezéséhez „belső forrásokat” hasznosítana. Egy görög kormányzati tisztviselő azonban kedden arról beszélt, hogy az ország még meggondolja, hogy lezárult-e a megállapodás a hitelezőkkel. „Akkor fogunk eleget tenni a fizetési kötelezettségünknek június 5-én, ha úgy ítéljük meg, hogy a megállapodás létrejött” – mondta.

georgisz sztathakisz (fotó: facebook.com)Georgisz Sztathakisz (Fotó: facebook.com)
Nem csak Athénban áll a bál: az eurózóna tisztviselői sem tudtak megegyezni abban, hogy történt-e és ha igen, milyen mértékű előrelépés a válság rendezése irányában. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, aki az euróövezet pénzügyminiszterei úgynevezett eurócsoportjának elnöke, az athéni előre lépést hiányolta. „Van némi előrelépés, de ez nem elég” – nyilatkozta egy holland televízióban.

Görögországnak az uniós mentőöv megszerzéséhez alá kell írnia az elsődleges költségvetési módosításokat: ezek között a legfájóbb pont Ciprasz számára a nyugdíjkiadások csökkentése.

Görögország államadóssága eléri a GDP 180 százalékát, ami a legmagasabb az EU-ban.

jannis dragaszakisz és alekszisz cipraszJannis Dragaszakisz és Alekszisz Ciprasz
Ciprasz szélsőbaloldali pártja, a Sziriza januárban úgy lépett hivatalba, hogy ígéretet tett a költségvetési megszorítások leépítésére. Az elmúlt időben ugyanakkor egyre nőtt a feszültség a párton belül, és már az is kérdéses, hogy a jelenlegi viszonyok között képes-e a Sziriza megállapodni az ország hitelezőivel. A fiatal kormányő ráadásul egyre nagyobb nyomás alá került keményvonalasok részéről, akik szerint a kormány már eddig is túl sok engedményt tett a hitelezőknek.

Jannis Dragaszakisz, Ciprasz helyettese közölte: a durva megszorításokon átesett és elszegényedő görögök már nem tudnak elviselni több költségvetési szigorítást.

„Kormányként nem fogadunk el ultimátumot, és nem is hagyjuk zsarolni magunkat” – posztolt a Twitteren a jelenleg a koalíciós gazdaságpolitikáért felelős volt kommunista politikus.

Frissítve 20:21 – Görögország csütörtökön közölte, hogy nem fizeti vissza a 305 millió eurót az IMF-nek. Az ország egy 1970-es szabályra hivatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az 1,6 milliárdos tartozásukat csomagban fizessék vissza.

„A görög hatóságok a mai napon tájékoztatták a Valutaalapot, hogy az ország négy júniusi visszafizetési részletéből egy csomagot csinálnak, melynek a kifizetés június 30-án esedékes” – nyilatkozta Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője.

„Az 1970-es években elfogadott határozat értelmében a tagok kérhetik, hogy az egy naptári hónapban esedékes főbb kifizetéseket egyszerre, csomagban egyenlíthessék ki (a kamatfizetés nem szerepel a csomagban). A szabály célja, hogy csökkentsék a rövid időn belüli többszöri fizetések adminisztrációs nehézségeit.”

Hasonló kérés az 1980-as években érkezett utoljára Zambiától. A lépés valószínűleg meglepte a Valutaalapot. Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója azt mondta, reméli, hogy Görögország eleget tesz a fizetési ígéretének. Görögország terve az egyetlen „reális javaslat” – nyilatkozta Alexis Tsipras, görög miniszterelnök.
atv.hu / The Guardian

forrás:atv.hu

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |