< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Futni hagyták Malala merénylőit

| Mobile | RSS

Futni hagyták Malala merénylőit

2015. június 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Futni hagyták Malala merénylőit

A tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Malala Juszafzai pakisztáni diáklány ellen 2012-ben elkövetett merénylet tíz vádlottja közül nyolcat titokban felmentettek Pakisztánban – jelentette a BBC brit közszolgálati televízió pénteken helyi illetékesekre hivatkozva.

A közvélemény eddig úgy tudta, hogy tíz gyanúsítottat ítéltek el, Szajjed Naím pakisztáni ügyész ugyanis az AP hírügynökség szerint áprilisban azt mondta, hogy egy terroristaellenes bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a támadókat. Ez a helyi törvények szerint azt jelenti, hogy az elítéltek legkorábban huszonöt év múlva szabadulhatnak.

Szálem Hán, a pakisztáni rendőrség egyik magas rangú tisztségviselője ezzel szemben arról számolt be pénteken, hogy az ügyben eljáró bíróság valójában a bűncselekmény tíz vádlottja közül nyolcat elegendő bizonyíték hiányában felmentett.

Az ügyész azt állítja, hogy a sajtóban eddig tévesen idéztek tőle, ő ugyanis azt mondta, hogy a vádlottak közül mindössze kettőt ítélt el a törvényszék, a többiek ellen nem sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteni.

Biztonsági források szerint a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották egy katonai létesítményben. Ennek megfelelően az országban sokakat meglepetésként ért már az áprilisi ítélet híre is, ugyanis a hatóságok azt is titokban tartották, hogy tárgyalás kezdődött az ügyben, s utólag sem közöltek részleteket róla.
Eltitkolták

A BBC cikkében rámutatott arra, hogy az elmúlt két hónapban a pakisztáni hatóságok nem tettek semmit az állítólagos tévedés tisztázásáért, az ügyet övező titkolózás pedig kétségeket vetett fel az eljárás hitelességét illetően.

Szakértők hangsúlyozták, hogy bár nem tudni, hogyan és miért terjedtek el hamis információk az üggyel kapcsolatban, az iszlámábádi kormányon nagy volt a nyomás a nemzetközi közösség részéről, hogy megbüntesse a felelősöket, a diáklány ugyanis tavaly októberben megkapta a Nobel-békedíjat, a merénylet miatt pedig addig senkit nem vontak felelősségre.
15 évesen akarták megölni

A támadást a pakisztáni tálibok tervelték ki és hajtották végre. Az akkor még csupán 15 éves Malala azért volt szálka a szemükben, mert aktivistaként felemelte szavát a lányok iskolába járáshoz való joga mellett, amelyet az iszlamista lázadók szigorúan korlátozni akarnak.

Malala az iskolából tartott hazafelé, amikor négy-öt férfi megtámadta és lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette. Két másik diáklány is megsérült, ám ők kevésbé súlyosan. Malalát Nagy-Britanniába vitték kezelésre, ahol szerencsésen felépült. Azóta is ott él családjával, mert hazájában veszélyben lenne az élete: a pakisztáni tálibok azzal fenyegették meg, hogy végeznek vele és családjával.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |