< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az USA jól halad ellenségei felfegyverzésével

| Mobile | RSS

Az USA jól halad ellenségei felfegyverzésével

2015. június 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az USA jól halad ellenségei felfegyverzésével

Megindult az amerikai hadisegély újabb hulláma Irakba. A Pentagon a Vice-nak elismerte, hogy 1,6 milliárd dollár (440 milliárd forint) értékű hadfelszereléssel segítik az Iszlám Állam elleni harcot. A korszerű fegyvereket két hete indították útnak, és a fő hasznélvező iraki hadseregen kívül a kurdok is kapnak belőle. A szállítmánnyal több probléma is van:

Az első az, hogy a korrupt és a harctól vonakodó iraki hadsereg félelmetes ütemben bír megszabadulni a legkorszerűbb felszerelésektől. Ahogy arról írtunk, Kobani ostroma után például 3200 (!) páncélozott Humvee került az IS kezére, ezért sokan gondolják azt, hogy egy újabb drága szállítmánnyal csak gyöngyöt szórnak a disznók elé.
Persze az iraki hadsereg mellett működik egy ütőképes haderő Irakban, a síita milíciák. Csakhogy ezt az irnái Forradalmi Gárda tisztjei képezték ki, és lényegében ők is irányítják. Az USA – közös ellenség ide vagy oda – biztos nem szeretné felfegyverezni őket. Márpedig gyakran ez történik, az iraki hadseregből a milíciákhoz szivárog át a hadanyag.
Ellenben az Anbar tartományban az Iszlám Állam elleni harcot felvállaló szunnita törzsekhez egyáltalán nem jut fegyver (legalábbis a siíta vezetésű iraki kormányon keresztül).
forrás:index.hu

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |