< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Méltatlan feladatok Kik azok a globális terroristavadászok?

| Mobile | RSS

Méltatlan feladatok Kik azok a globális terroristavadászok?

2015. június 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Méltatlan feladatok
Kik azok a globális terroristavadászok?

A SEAL Team 6-nél “elhomályosodik a katonát a kémtől elválasztó vonal”.

Az amerikai haditengerészet titokkal övezett, SEAL Team 6 elnevezésű különleges egysége, amely leginkább az Oszama bin Ladent likvidáló akciójáról ismert, az elmúlt másfél évtized során globális terroristavadász erővé nőtte ki magát, amelynél időnként “elhomályosodik a katonát a kémtől elválasztó vonal”, és amelyet gyakran vitatott küldetésekre használtak fel – írta vasárnapi tényfeltáró írásában a The New York Times.

A Pentagon által hivatalosan Haditengerészeti Különleges Harci Fejlesztési Csoportként emlegetett SEAL Team 6 (amelynek elnevezése az angol sea, air és land – tenger, levegő és föld – szavak betűiből áll össze) a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni megerősítését követően elitharcosok szűk csoportjából egy közel 300 rohamosztagosból és 1500 főnyi támogató személyzetből álló erővé nőtte ki magát.
Fotó: screenshot

A lap által megszólaltatott bírálók szerint a gyors felduzzasztás felhígította az egység elitkultúráját, és a katonai vezetés a SEAL Team 6 potenciálját méltatlan feladatokra, “utcai garázdákkal” való leszámolásra használta fel. Az elmúlt 14 év alatt az egység több tagját veszítette el, mint korábban egész fennállása alatt.

Hiányzott a kommandósok feletti felügyelet. Több művelet polgári lakosok halállával végződött, ezek ügyében a haderőnemek egyesített különleges műveleti parancsnoksága (JSOC) nyomozást indított, de ezek eredményéről a haditengerészetet csak ritkán tájékoztatta.

“Nincsenek nyilvánosan hozzáférhető adatok a Team 6 Afganisztánban végrehajtott rajtaütéseiről vagy az azok által okozott vesztségekről. Katonai tisztségviselők szerint a legtöbb bevetésen nem dördült el lövés. De 2006 és 2008 között Afganisztánban a Team 6 irányítói szerint voltak olyan, hetekig tartó intenzív időszakok, amikor sok éjszaka során az egység 10-15 emberölést jegyzett fel, és ez a szám néha elérte a 25-öt is” – írta a The New York Times.
Bin Laden búvóhelye – Forrás: Pentagon

A tálib harcosok levadászását célzó, úgynevezett Omega program keretében a SEAL Team 6 tagjai a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embereivel összefogva, a többi katonai egységnél kevesebb megkötés mellett cselekedtek. “Letagadható műveleteket” hajtottak végre Pakisztánban, hasonlóan ahhoz, ahogy a Főnix program égisze alatt a különleges műveleti egységek Vietnamban öltek és vallattak.

Az “Omega-egységek” iraki, afganisztáni és jemeni támaszpontokról indultak. Legalább öt alkalommal hatoltak be Pakisztán területére. A The Washington Post szerint ezek polgári ruhát viseltek és katonai járművekkel, Toyota Hilux kisteherautókkal közlekedtek.

A The New York Times cikkéből az is kiderült, hogy a haditengerészet kommandósai különleges tomahawk csatabárdokat is használtak. Esetenként lemetszették a halott militánsok ujjait, vagy kihasítottak egy darabot a fejbőrükből, DNS-azononosítás céljából.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |