< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Melyik közel-keleti országot venné elő a Nemzetközi Büntetőbíróság?

| Mobile | RSS

Melyik közel-keleti országot venné elő a Nemzetközi Büntetőbíróság?

2015. június 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Melyik közel-keleti országot venné elő a Nemzetközi Büntetőbíróság?

Miközben az iszlamista terrorszervezetek az Iszlám Állammal az élen válogatott, szadista bűncselekmények tömegét követik el Nigériától Líbián és Szírián át Irakig, a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) Izrael ellen vizsgálódik. A palesztin külügyminiszter csütörtökön Hágába utazott, hogy „benyújtsa bizonyítékait” a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének. Izraelben ugyanakkor tiltakoznak és elfogultsággal vádolják a főügyészt.

Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter arra kérte Fátú Benszúdát, az NBB legfőbb ügyészét, hogy indítson nyomozást az állítólagos izraeli háborús bűnök kivizsgálására. Al-Maliki azért utazott Hágába, hogy személyesen nyújtson be dokumentumokat a hágai törvényszéken, amelyek a palesztin hatóság szerint bizonyítják a „háborús bűnöket”.

A palesztin fél közlése szerint az izraeli fennhatóság alatt álló Ciszjordánia mindennapi életétől kezdve az izraeli hadsereg razziáiig egy sor dologról szolgálnak információkkal a főügyész számára. A jelenlegi dokumentumok konkrét bizonyítékokat nem tartalmaznak, azokat ugyanis a palesztinok arra az esetre tartják fenn, ha a főügyész úgy dönt, beható vizsgálatot indít Izraellel szemben. Az eddig átadott információk egy palesztin tisztségviselő szerint „elszomorító képet festenek az izraeli akciókról” és arról, hogy miért tartják szükségesnek ügyészi vizsgálat megindítását a palesztinok az ügyben.

rijád al-malikiRijád al-Maliki

Nem ez az első

Nem ez az első, Izrael ellen indított vizsgálat a NBB-n: egy 2015 elején megindított eljárásban Benszúda annak a lehetőségét vizsgálja, hogy Ciszjordániában és Gázában követtek-e el háborús bűnöket. A főügyész az akár hónapokig vagy évekig tartó vizsgálat végén dönt majd arról, hogy indít-e teljes körű vizsgálatot, vagy sem.

Az utóbbi időben Benszúda azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael akadályozná a munkáját, a vizsgálatot egyoldalúan a palesztin panaszokra alapozza.

A gambiai származású főügyész valószínűleg novemberben teszi közzé előzetes jelentését a januárban indult vizsgálódásról.

Azt, hogy ez az eljárás több lesz-e, mint a Palesztin Hatóság PR-fogása, egyelőre nem lehet megjósolni. Nagy a valószínűsége annak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a palesztin állítások hitelességének ellenőrzésére delegációt küld majd a térségbe. Izrael azonban megakadályozhatja, hogy a küldöttség Izraelben vagy Ciszjordániában vizsgálódjon.

fátú benszúdaFátú Benszúda

„Ezek a lépések [a palesztin külügyminiszter hágai útja] egy elterelő hadművelet részei” – minősítette az akciót egy izraeli hivatalos személy, aki szerint

„olyan információkról van szó, amelyek alkalmasak a főügyész manipulálására és befolyásolására annak érdekében, hogy vizsgálatot indítson” – fogalmazott.

Nicáná Darsan-Leitner, a terrorszervezetek áldozatai képviselő emberjogi csoport, a Surat HaDin elnöke az izraeli Jediót Ahronót portálnak azt mondta, hogy a folyamatot már az elején le kellene állítani. „Izrael nem ismeri el az NBB joghatóságát, mert úgy látja, hogy a bíróság elfogult. Ha Izrael együttműködik a folyamatban, akkor elfogadja a bíróság joghatóságát ebben az ügyben, és onnantól számára kötelező érvényűek lesznek a döntései” – fogalmazott.

A legfőbb ügyész elfogultsága

A Surat HaDin a héten petíciót nyújtott be az NBB-nél, hogy az ügyet vegyék el Benszúdától, aki a szervezet szerint nyíltan elfogult nyilatkozatokat tett az ügyben, és gyakorlatilag megelőlegezte a palesztin állítások igazságát. A szervezet arra hivatkozik, hogy a római alapokmány és a bírósági szabályok kimondják: nem megengedhető a vizsgálatok elfogultság miatti befolyásolása.

a nemzetközi büntetőbíróságA Nemzetközi Büntetőbíróság

Ezen kívül a szervezet azt követeli, hogy a bíróság a palesztinok NBB-hez benyújtott állításainak áttekintése előtt vizsgálja ki azt a panaszt, amelyet a szervezet nyújtott be a Nemzetközi Büntetőbírósághoz a különböző palesztin szervezetek ellen. A szervezet szerint bíróság a mai napig elutasítja, hogy a népirtás és háborús bűnök vádjával benyújtott panaszaikat megvizsgálja.

Netanjahu és a két államos megoldás

Egy magas rangú ENSZ-tisztviselő eközben arra szólította fel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy váltsa tettekre a két államról szóló nyilatkozatait, a „telepek” építésének leállítását is beleértve. „Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár örömmel hallja Netanjahu legutóbbi nyilatkozatait a két állam-megoldásról” – mondta Jeffrey Feltman főtitkárhelyettes. Feltman azonban hozzátette: „Izraelnek fel kell hagynia az egyoldalú intézkedésekkel”.

atv.hu / YNet/fecsego.eu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |