< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Clintont megtapsolták, Vucicot megdobálták Srebrenicában

| Mobile | RSS

Clintont megtapsolták, Vucicot megdobálták Srebrenicában

2015. július 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Clintont megtapsolták, Vucicot megdobálták Srebrenicában

Bill Clinton a Srebrenica mellett Potocari emlékhelyen élete legfontosabb tettének nevezte azt, hogy a srebrenicai mészárlás után amerikai közvetítéssel véget lehetett vetni a boszniai háborúnak. A megemlékezésen megjelent szerb kormányfő felé viszont köveket is dobáltak, amikor Aleksandar Vucic az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el.

Bill Clinton, volt amerikai elnök szombaton Potocari emlékhelyen azt mondta az összegyűlt tömegnek, hogy a boszniai közvetítés volt élete legfontosabb tette. Mint fogalmazott: sajnálja, hogy sokat kellett várni arra az egyetértésre, amelynek végén az Egyesült Államok és a NATO nagyobb erővel lépett fel, hogy megállítsa az erőszakot Bosznia-Hercegovinában. (1995. november 21-én az amerikai Daytonban Jugoszlávia, Horvátország és Bosznia vezetői keretmegállapodást kötöttek, amely lezárta a boszniai háborút.) Clinton örömét fejezte ki, hogy azóta meg lehetett tartani a békét, hozzátette azonban: „tartozunk az áldozatoknak”. Kijelentette: nem szeretne még egyszer a srebrenicaihoz hasonló vesztőhelyet látni, de „a világban azonban még mindig a nemzeti hovatartozáson, a fajon és a hiten alapuló háború uralkodik”.

Arra kérte a jelenlevőket, hogy ne engedjék meg, hogy az emlékhely csak egy tragédiára emlékeztessen, hanem váljon olyan hellyé, ahová mindenki elmehet, és váljon az egység és a demokrácia helyszínévé. Emellett köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek, amiért megjelent a megemlékezésen, és fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. Korábban csak Boris Tadic szerb elnök járt a srebrenicai megemlékezésen 2010-ben.

Fotó: AFP / Elvis Barukcic

Ez utóbbi kérése azonban nem talált sok megértésr,e mivel a szerb kormányfőt megdobálták, amikor az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el. A tömeg műanyagüvegeket, köveket és más tárgyakat dobott a távozó Vucic felé, aki szintén résztvevője volt a megemlékezésnek. Aleksandar Vucic személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt – még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: “ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg”.

Ugyanakkor azt is sokan sérelmezik, hogy míg a megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történteket – azt, hogy a boszniai szerb csapatok a város elfoglalása után, a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak – a hivatalos szerb álláspont szerint azonban nem történt népirtás. Vucic az alkalomra kiadott hivatalos levelében is csak annyival lépett túl ezen, hogy azt írta: elítéli a srebrenicai mészárlást, és “Szerbia megveti azokat, akik részt vettek benne”.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |