< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Feszített menetrend: az ősztől lefaragják a túlzott bürokráciát

| Mobile | RSS

Feszített menetrend: az ősztől lefaragják a túlzott bürokráciát

2015. július 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Feszített menetrend: az ősztől lefaragják a túlzott bürokráciát

Még a nyáron elkészülnek javaslataikkal a tárcák

szerző:Kacsoh Dániel
Megszületett a bürokráciacsökkentési program menetrendje, a kormány döntésének megfelelően a szükséges törvényjavaslatoknak, egységes előterjesztés formájában, szeptember elejére el kell készülniük. A folyamat felelőse Lázár János miniszter.

közigazgatás 20150722Szolgáltató közigazgatást szeretne a kormány (képünk illusztráció) (Fotó: Csudai Sándor)

A kormány áttekintette és egyetértett a fővárosi, valamint a megyei kormányhivataloktól érkezett javaslatok alapján készített hatósági eljárások egyszerűsítési lehetőségeivel. A minisztereknek ennek nyomán, illetve az általuk is támogatott felvetések alapján, jogszabály-módosításokat kell kidolgozniuk, a közigazgatási bürokráciacsökkentésre vonatkozóan – döntött a kabinet a Magyar Közlönyben közzétett határozat szerint. A rögzített menetrend alapján, miután a törvénymódosítók elkészülnek, ezeket meg kell küldeni a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére, Lázár Jánosnak pedig az lesz a dolga, hogy ezek lehetséges hatásait megvizsgálja, és indokolt esetben további javaslatokat kérjen a miniszterektől. Ez utóbbi munkát augusztus 10-ig kell elvégezni, vagyis a kormánytagoknak igen gyorsan értékelhető javaslatokat kell kidolgozniuk, ha tartani akarják a megállapított határidőt.

A határozat alapján aztán Lázárnak szeptember elsejéig mindezekből egységes előterjesztést kell összeállítania, a tárcavezetőknek pedig az ehhez szükséges miniszteri rendeleteket kell elkészíteniük. Ha tehát ez a folyamat a következő hetekben, hónapokban valóban lezajlik, úgy az őszi parlamenti ülésszakra már a Ház elé kerülhetnek a jóváhagyott törvénymódosító javaslatok.

Lázár János nemrég az Echo Televízióban beszélt a bürokrácia visszaszorításának fontosságáról, így arról, hogy az ország versenyképességének növelése a cél, a jelentősebb gazdasági növekedés érdekében. „Már eddig is sokat tettünk ezért, de szükség van újabb lépésekre. Csökkenteni kell a bürokráciát, az állampolgárok és különösen a vállalkozások életének könnyítéséért” – mondta, megjegyezve, ma az állam iszonyatos akadályokat gördít a gazdaság működőképessége elé. Erre mutatott rá az OECD országjelentése, amelyről a kormány is tárgyal augusztusban.

A miniszter a műsorban kitért arra is, huszonhétezer járási hivatali dolgozót kérdeztek meg arról, milyen eljárások feleslegesek. Összesen ezerhatvan javaslat érkezett, ebből négyszázötvenet elfogadtak a minisztériumok, a tárcavezetők azonban ötszázra azonnal azt mondták, „azt nem lehet”. Vagyis ez szinte már önfenntartó dolog, a szabályok tartják életben az apparátust. Magyarország a GDP-hez mérten húsz százalékot költ az állam működtetésére, a németek nyolc-tizenhármat, de Közép-Európában a versenytársak is csak tizenötöt. „Az a dolgom, hogy a régi rendszereket feltörjem, erre szerződtem” – fogalmazott, megjegyezve, szolgáltató közigazgatásra van szükség, ennek jegyében lesz az ősszel százkilencvenhét új kormányablak, miközben alakul a nemzeti közműszolgáltató.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |