< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Újabb terrorvezért ölt meg Szíriában az Egyesült Államok

| Mobile | RSS

Újabb terrorvezért ölt meg Szíriában az Egyesült Államok

2015. július 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Újabb terrorvezért ölt meg Szíriában az Egyesült Államok

Amerikai légicsapás végzett Szíriában az al-Kaidából kivált Horaszan csoport vezetőjével, Muhszin al-Fahdival – közölte kedden a Pentagon.
Lejátszás

A 34 éves Fahdi július 8-án, egy autóban vesztette életét Szíria északkeleti részén. Az irányítása alatt álló, volt al-Kaida tagokból álló Horaszan csoport az arab országban dúló polgárháború okozta káoszt kihasználva szerveződött meg. Azzal vádolják, hogy részt vett amerikai és európai célpontok elleni támadások szervezésében.

A kuvaiti származású Fahdi a jelentések szerint szoros kapcsolatban állt az al-Kaida 2011-ben megölt vezetőjével, Oszama bin Ladennel. Feltehetően a terrorszervezeten belül ahhoz a szűk körhöz tartozott, amelynek előzetes tudomása volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. Fahdi az ezt követő, Afganisztán elleni amerikai támadás elől Iránba menekült.

Az amerikai hírszerzés és haderő több mint egy évtizeden át próbálkozott Fahdi likvidálásával. Az Egyesült Államok 2012-ben 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője szerint Fahdi részese volt egy 2002-ben, Kuvaitban végrehajtott támadásnak, amelyben egy tengerészgyalogos életét vesztette és ugyanabban az évben egy, a jemeni partoknál egy francia tartályhajó ellen elkövetett robbantásnak is, amely megölte a személyzet egyik tagját.

A Horaszan csoport elleni légitámadások tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor Barack Obama elnök Szíriára is kiterjesztette az Iszlám Állam terrorszervezet elleni légi hadműveletet. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint a Horaszan csoport ugyanolyan fenyegetést jelent az Egyesült Államok területére nézve, mint az Iszlám Állam. Sőt, a CNN szerint amíg az Iszlám Állam inkább Szíriában aktív, addig a Horaszan legtöbb erejét arra fordította, hogy Nyugaton tervezzen merényleteket.

MTI / atv.hu
forrás:atv.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 2 alkalommal mai nap |