< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Varufakisz a vádlottak padjára kerülhet

| Mobile | RSS

Varufakisz a vádlottak padjára kerülhet

2015. július 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Varufakisz a vádlottak padjára kerülhet

Per fenyegeti Janusz Varufakisz volt görög pénzügyminisztert. Az ügyészség nyomozást indít, s a parlamenttől mentelmi jogának felfüggesztését kéri amiatt, mert titkos tervet készített elő a Grexitre, s a drachmára való visszaállásra. Hazaárulással, „bűnözői csoport” létrehozásával, egyes hírmagyarázók pedig egyenesen puccsal vádolják.
hirdetés

Két feljelentője, egy polgármester, valamint egy ügyvéd, azzal is vádolják, hogy a hitelezőkkel folytatott tárgyalások elszabotálásával több milliárd eurós kárt okozott hazájának. Anna Aszimakopulu, konzervatív képviselő valószínűnek nevezte, hogy Varufakisz a vádlottak padjára kerül. A Guardiannak elmondta: „most nem lennék a bőrében”.

A mentelmi jog felfüggesztése azonban nem egyszerű folyamat. Először ugyanis a parlamentnek vizsgálóbizottságot kell felállítania, amely kivizsgálja a vele szembeni vádakat. Ha a testület megalapozottnak találja a vádakat, s per indítását javasolja, a törvényhozásnak szavaznia kell mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Varufakisz mindenesetre a halogató taktikával valóban nagy kárt okozott. A görög parlament pénzügyi részlege által közzétett adatai szerint csak a bankok bezárása miatt vesztett az állam heti 2,8 milliárd eurót. A jelentés szerint továbbra sem került le teljesen a napirendről a Grexit. A szerzők figyelmeztették a kormányt arra, végre kell hajtani a reformokat. A Nemzetközi Valutaalap végrehajtó bizottsága zöld utat adott arra, hogy az IMF is szerepet vállaljon az újabb hitelprogramról szóló tárgyalásokban – értesült a Kathimerini című lap.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök akár újabb népszavazást írathat ki, ezúttal arról, támogatják-e a görögök a hitelezőkkel kapcsolatos politikáját. Kijelentette, nem megoldás az, ha a reformprogrammal kapcsolatos törvényeket rendszeresen az ellenzék szavazataival kell elfogadni. A kormányfő bejelentette, hogy pártja szeptemberben rendkívüli kongresszust tart. Eldőlhet, mi lesz azon baloldali platform sorsa, amely nem támogatta a reformokat.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 364 megnézve, 3 alkalommal mai nap |