< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Iráni miatt még olcsóbb lehet az olaj

| Mobile | RSS

Iráni miatt még olcsóbb lehet az olaj

2015. augusztus 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Iráni miatt még olcsóbb lehet az olaj

A nukleáris energiaprogramja miatt Irán ellen elrendelt szankciók feloldása jövőre hordónként 10 dollárral csökkenti az olaj világpiaci árát és 5 százalékos gazdasági növekedéshez juttatja az országot – írta a Világbank elemzése.

Az Irán ellen elrendelt szankciók teljes feloldása napi mintegy egymillió hordó olajjal fogja növelni a világpiaci kínálatot, ami az olajárak jövőre hordónként 10 dolláros csökkenését vonja majd maga után – írta a Világbank rendszeres negyedéves közel-keleti és afrikai (Middle East North Africa, MENA) gazdasági prognózisában, jelezve, hogy az ország visszatérése a nemzetközi kereskedelembe az idén 3 százalékkal, 3016-ban pedig 5 százalékkal növeli majd a GDP-t.

Ahogy a szankciók elrendelése 2012-ben az olajexport visszaeséséhez és negatív GDP-növekedéshez vezetett, úgy a szankciók feloldása fellendíti majd az exportot és a gazdasági növekedést is – mutatott rá Shanta Devarajan, a Világbank MENA régióval foglalkozó közgazdásza.

A szankciók feloldása után az Iránnal folytatott kereskedelem növekedésének fő haszonélvezői Nagy-Britannia, Kína, India, Törökország és Szaúd-Arábia lesz a Világbank prognózisa szerint. A külföldi működőtőke befektetések összege pedig évi 3 milliárd dollárra, a mostani duplájára emelkedhet majd.

Az áprilisi keretmegállapodás óta a nemzetközi cégek növekvő beruházási érdeklődését tapasztaljuk, elsősorban is az olaj és a gázipari szektorban – fogalmazott Lili Mottaghi, a Világbank MENA régióval foglalkozó közgazdásza, a jelentés egyik szerzője. A szankciók feloldásával ez a trend csak folytatódhat, biztosítva az iráni olajipari szektor modernizálásához szükséges tőkét.

Kedden délután a Brent határidős jegyzése hordónként 49,75 dolláron állt, 1,27 dollárral, 2,50 százalékkal az előző napi zárás alatt. A Brent ára a világpiaci túlkínálat miatt tavaly június óta az idén januárig hordónként 115 dollárról 45 dollárra csökkent.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |