< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán: Európa ne kritizálja Magyarországot

| Mobile | RSS

Orbán: Európa ne kritizálja Magyarországot

2015. szeptember 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán: Európa ne kritizálja Magyarországot

Orbán és Schulz megbeszélését korábban nagyjából félórásra tervezték, de a két politikus háromnegyed óránál is többet egyeztetett, közösen tartanak sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Tusk európai tanácsi, Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, valamint Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozik és az európai menekültválságról egyeztet.

Orbán szerette volna felkeresni az EU-s intézményeket, hogy beszámoljon a magyar menekült-helyzetről. A kormányfő elmondta, mi a helyzet itthon, annyi a biztos, hogy a vélemények különbözőek, Martin Schulz szerint a magyarok is jobban tennék, ha az európai megoldást választanák, nem pedig a különutas megoldást, ahogy ma teszi.

De nemcsak mi, Európa is tele van félelemmel, a miniszterelnökök nem tudják, mit tegyenek a menekültekkel. Szerinte a schengeni határokat az adott államnak kell őriznie, ezért erősítette meg a magyar állam a déli határt. „Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett.”

MTI/EPA/Olivier Hoslet

A kormányfő szerint mindenkit tájékoztatni fognak, hogy lehet, illetve hogyan nem lehet hazánkba érkezni. Erről mindenkit tájékoztatni fognak az előttünk álló egy hétben. „Arra kértem az EP-t, ne kritizálja Magyarországot, amikor elvégzi azt a munkát, amit rábíztak.”

A német sajtó a Keleti pályaudvarnál történtekről kérdezi Orbánt, ő azt mondja, megfelelnek a jogszabályoknak, mindenkit regisztrálnak, de a menekültek nem akarnak Magyarországon maradni, Németországba akarnak eljutni.

Schulz azt mondja, nehéz vita van mögöttük. Nem értenek egyet a kérdésben. Szerinte Orbán érvelése helytelen, Európának közösen kell megküzdenie a menekült-problémával, ebben pedig hazánknak is részt kell vennie. Az ő kérése az volt Orbánhoz, hogy járuljon hozzá a közös kvótarendszerhez.

„Schengent veszélyt fenyegeti jelenleg” – jelenti ki Orbán, amikor a BBC kérdezi, ezért a határőrizet elsődleges kérdés, a kvótarendszer csak másodlagos, ez a magyar megközelítés. „A kvóták kérdése olyan kérdés, amit megbeszélhetünk” – állítja, de a jelenlegi megoldás-tervezet elfogadhatatlan a számára.

„Nem működik az, hogy valaki átjön a zöldhatáron, elmegy a pályaudvarra, hőzöngenek és ott Németország nevét skandálja” – szögezi le a kormányfő. Schulz szerint is veszély fenyegeti Schengent, csak épp ő más megoldást javasol, központban az európai alapértékekkel, emberséggel. „Ez egy nagyon fontos kihívás az Unió számára” – mondja Schulz, ha ezt nem tudják megoldani, „rés, szakadás keletkezik Európa szövetén.”

„Nem beszélünk pénzről” – mondja Orbán arra a kérdésre, folyamodtak-e pénzügyi hozzájárulásért.

„Mi van az együttérzéssel?” – szögezi neki a kérdést egy újságíró, erre a képre utalva. Orbán szerint, ha mindenkit befogadnánk, az morális hiba lenne.

„Minek jönnek Törökországból ide? Maradjanak ott, az egy biztonságos ország.”

Schulz ezzel szemben megérti az újságíró aggodalmait, tele van együttérzéssel, de a szabályozási kérdésekről is tárgyalniuk kell nekik, politikusoknak. A vita szerinte kontraproduktív, egy csomó önzőséget és egoizmust lát, közösen kellene fellépniük.

Orbánt megkérdezik, szeretne-e reagálni erre. Nem. Erre már nem.

Donald Tuskkal is közös sajtótájékoztatót tart Orbán, itt is kijelenti, hogy megvédik a schengeni határokat. Európa hangját tolmácsolja, miszerint tele vannak félelemmel, sokan kritizálják azért Európa vezetőit. „Nemcsak a magyar határt védjük, Európát védjük.”

Délután még Jean-Claude Junckerrel is egyeztet Orbán.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |