< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: “Ki fogja nézni, a Putyin?” – orosz híradót indíthat az M1

| Mobile | RSS

“Ki fogja nézni, a Putyin?” – orosz híradót indíthat az M1

2015. szeptember 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

“Ki fogja nézni, a Putyin?” – orosz híradót indíthat az M1

Szerző:Gergely Zsófia

 

Hamarosan orosz nyelven is sugározhat híreket a tavasszal hírcsatornává fazonírozott M1, bár egyelőre nem tudni, mi az üzenete és mégis ki fogja nézni késő éjjel az új hírblokkot. Az információt hivatalosan nem erősítették meg, de úgy tudjuk, már próbafelvétel is volt. A köztévé dolgozóit azért mostanság jobban foglalkoztatja, hogy a “migráns”-válság miatt a szokásosnál is jobban vigyázni kell a nyelvükre, és hogy megszűntek a korábbi pótlékaik.

Közvetlenül az éjféli Himnusz felcsendülése előtt eddig is angol nyelvű híradót sugárzott az M1, de információink szerint hamarosan elindul egy új, orosz nyelvű hírblokk is. Azt még nem tudni, az orosz híradó mikor startol, de már tájékoztatták a szerkesztésében közreműködő stábot, próbafelvétel is volt, és eldőlt, hogy egy orosz származású, Magyarországon élő újságíró fogja vezetni. Megkérdeztük erről az MTVA sajtóosztályát, amely nem erősítette meg információinkat, de nem is cáfolta, kimerítő, egyetlen mondatos válaszuk szerint az MTVA „a megfelelő időben tájékoztatja a nézőket a csatornák pontos programjáról”.

Forrásunk szerint azonban az orosz nyelvű híradónak még házon belül sem látják sokan értelmét, mert egyszerűen nincs rá nézői igény. „Ment is a poénkodás benn, hogy biztos ezt kérik Paksért. Meg, hogy ’ki fogja nézni, a Putyin’?” – mondta egyikük. Ugyanis a késő esti, angol nyelvű híradóról szerinte legalább azt lehet mondani, hogy „a tengeren túli magyar diaszpórát szólítja meg”, de itt sem a célcsoport, sem a közvetíteni kívánt üzenet nem világos. Ráadásul állítólag éjfél után kerülne adásba az új híradó, vagyis a látogatottsági csúcsok megdöntése sem motiváló tényező – Moszkvában pedig két órával előrébb járnak, mint nálunk.

Ne szimpatizáljanak a mene.., azazhogy migránsokkal

A tavasszal hírcsatornává avanzsált M1 az átállást követő bakiparádé miatt hetekig téma volt, utána jó ideig az amúgy sem jelentős nézettség olvadásáról lehetett olvasni. A menekülthullám miatt – saját magukhoz képest – sikerült rekordot dönteniük: az M1 átalakítása óta a múlt hét utolsó négy napjában érte el a legmagasabb nézettségeket. Péntek este főműsoridőben a közszolgálati televíziók együttes közönségaránya 32,7 százalék volt – a menekültek a kormányzati totojázást megunva aznap indultak el a Keleti pályaudvarról gyalog az osztrák határ felé, míg az M4 Sport közvetítette a Magyarország–Románia Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzést.

Fotó: Túry Gergely

A menekültkrízis a látogatottságot ugyan némileg megdobta, de újra előtérbe került az állami tévé információszűrési és -értelmezési know-how-ja is. A 444.hu számolt be például arról, hogy az MTV szerkesztőségi rendszerének kiszivárgott másolatában az a szerkesztői megjegyzés olvasható, hogy „ne legyen gyerek a demón!!!”. Mindezt a migráns témánál tartották fontosnak, amit az MTVA közleményében azzal magyarázott, hogy „kiemelten fontosnak tartja a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat”.

Forrásunk szerint nem erről van szó: generális elvárás a menekülthullám élesbe fordulása óta, hogy ne közvetítsenek túl pozitív képet a menekültekről „Ez most a legkényesebb téma, ezért ügyelnek rá, hogy az erre képzett belpolosok vigyék” – fogalmazott. Képzett belpoloson azt érti, hogy az „elvárt” hangnemben, terjedelemben, szóhasználattal számoljanak be a hírekről. Ha ez nem sikerül, akkor már előfordult, hogy egy beszámolót nem adtak le aznap újra a következő hírblokkban, mert azt a minősítést kapta, hogy „túlságosan szimpatizál a menekültekkel” .

Vicces, amikor a folyosón még a legelkötelezettebb munkatársak nyelve is megbotlik olykor, és véletlenül menekültet mond” – fogalmazott egy belső folyamatokat követő forrásunk. Merthogy a legalapvetőbb elvárás a szóhasználatban továbbra is az, hogy a tudósításokban inkább ne használják a köznyelvben elterjedt, a nemzetközi tudósításokban is használt menekült (refugees) kifejezést – amit az idegen nyelvű sajtó is annak ellenére preferál, hogy jogilag ez nem pontos kifejezés. „Illegális határátlépő vagy bevándorló, illetve migráns” – sorolta az ajánlott elnevezéseket. Ha valaki az élő adásban szólja el magát, a becsúszó „hibákat” a hírblokkban már ki lehet vágni, illetve korrigálni lehet.

Ők sem értik mi megy – de ez nem látszódhat

Menekültügyben az MTVA külső kommunikációja is proaktív, méghozzá egészen sajátságos módon. Nemrég derült ki például, hogy a közmédia levelet írt az osztrák belügyminisztériumnak, hogy magyarázatot kérjen arra: hogyan értette az osztrák belügyminiszter azt, hogy a “migránsok ott már biztonságban vannak”. Egy forrásunk szerint több ehhez hasonló megkeresést is szétküldtek, a kormányzati kommunikáció megtámogatása ebben is “elvárás”.

Ki fogja nézni, a Putyin?

Fotó: AFP / Alexander Utkin

Az, hogy a napi hírgyártásban dolgozók követik az iránymutatásokat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindig azonosulni is tudnak ezekkel.  „Még ha kívülről nem is látszik, ők is ki voltak akadva sok mindenen, például azon, miért nem kezelik jobban a helyzetet az egyes állami szervek” – jegyezte meg egyikük. Persze kritikát nem fogalmazhatnak meg nyíltan, például akkor sem, amikor állítólag a köztévé sem kapott friss információkat a Bevándorlási Hivataltól az egyik hétvégén. A bevándorlásiak állítása szerint arra hivatkozva hajtották el az állami hírcsatornát, hogy vasárnap lévén ők nem dolgoznak.

A migránsválság sokkal nyíltabban érzékelhető hatása, hogy a dolgozók jelentős része túlterhelt. „Szét van mindenki hajtva, nemcsak benn, a vidéki stábok is folyamatosan úton vannak, hiszen az ország számos pontján, az osztrák határnál ugyanúgy, mint a déli határnál lévő táborokban és helyszíneken is ott kell lenni” – mondta egy forrásunk.

Kevesebb a pénzt, több a munka

Pedig már a krízis felfutása előtt is volt belső elégedetlenség, információink szerint a gyártás területén dolgozók közül tavasz óta többen is felmondtak. „Folyamatosan keresnek embert, de volt, aki megfutamodott, mikor bejött és megnézte a munkabeosztást” – mondta egy belső viszonyokat ismerő forrás. Szerinte a tavaszi átállás után nagyjából 3-4 hónappal kezdett látszani, hogy vannak, akik nem bírják a terhelést, amivel a 24 órás hírszolgáltatás jár.

„A fizetés továbbra sem rossz” – fogalmaztak forrásaink, de a korábbiakhoz képest sok munkatársnak lecsökkent a bére, miután nyáron átvariálták a fizetési módot folyamatos munkarendre. Ezzel ugyanis többek elmondása szerint is megszűntek a korábbi bérezési rendszerben jelentős részt kitevő pótlékok, mint a hétvégi, éjszakai „műszakpótlék”. „Vágók, segédrendezők és más technikai részen dolgozó kollégák bére is csökkent, akiknek amúgy sem volt túl magas a fizetése” – fogalmazott egy forrásunk. Elégedetlenséget ez pont azért generál, mert a folyamatos hírszolgáltatás miatt hosszú műszakokat visznek, rengeteg az ismétlés, de akkor is benn kell lenni  – amiért korábban pótlék járt.

Évi 80 milliárd is kevés?

A Népszabadság szerdán írt arról, hogy az évi 80 milliárd forintból működő MTVA finanszírozási gondokkal küzd, elsősorban pont az M1 hírcsatornává szervezése és az M4 elindítása miatt. Az MTVA még 2012-ben 63 milliárd forint értékű hitelcsomagot vett fel négy banktól, hogy megvehesse a Kunigunda utcai székházat, és kiválthassa korábbi hiteleit. A lap szerint a Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató által dirigált MTVA most úgy szabadulna a hitelektől, hogy ezek kiváltására az államkincstárnak adná át több tízmilliárdos ingatlanvagyonának egy részét.

MTVA székház

Fotó: MTI / Zih Zsolt

Értesüléseik szerint többek közt a financiális gondok vezettek Szabó László Zsolt vezérigazgató távozásához. A hivatalos verzió szerint maga nyújtotta be lemondását az MTVA vezérigazgatói posztjáról, az erről kiadott közlemény szerint munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg augusztus 15-i hatállyal.

Belső folyosói pletykák és találgatások azóta is vannak Szabó László Zsolt lelépéséről, de biztosat a műsorkészítő médiaszemélyzet szintjén erről nem tudni. Viszont már Vaszily Miklós áprilisi kinevezésétől kezdve suttogtak házon belül arról, hogy őt valójában nem helyettesnek, hanem utódnak szánják – amit a vezér pár hónappal későbbi leköszönésével most igazoltnak is látnak. Vaszily – az Origo korábbi vezérigazgatója – április 15-től érkezett az MTVA-hoz, hogy operatív vezérigazgató-helyettesként átláthatóbbá, hatékonyabbá, rugalmasabbá, gyorsabbá tegye a szervezet „pénzügyi, vagyongazdálkodási, üzemeltetési és adminisztrációs tevékenységét” – sorolta a hivatalos közelmény.

Egyik forrásunk szerint gyors változást akkor sem tervezhettek, legalábbis Vaszily még javában ismerkedik a szervezettel, küzd a belső viszonyok, a gazdálkodás átvizsgálásával. „Mindenesetre Vaszily Miklósén kívül más nevet még nem hallottunk” – válaszolta, mikor a végleges vezérigazgató személyéről kérdeztük.

Vaszily Miklós a hvg.hu-nak annyit mondott, hogy rövid távon nincs napirenden ez a kérdés, megbízott vezérigazgatóként neki most a gazdálkodás racionalizálásával kell foglalkoznia.

Megkerestük az MTVA sajtóosztályát is a leendő tv-elnökről: reagálásként kimásoltak egy fordulatot a médiatörvényből, miszerint a vezérigazgató kinevezése a Médiatanács elnökének jogkörébe tartozik.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 178 megnézve, 1 alkalommal mai nap |